Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Об’ємна геометрична модель міжкристального розчину сахарози в системі комірок: кристали цукру-міжкристальні розчини сахарози-парова бульбашка
    (2015) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті продовжено створення геометричної моделі одночасного контакту такої системи комірок: кристал цукру меншої комірки-міжкристальний розчин сахарози меншої комірки-парова бульбашка міжкристальний розчин сахарози більшої комірки-кристал цукру більшої комірки. Модель розроблено воб ’ємному (тривимірному) випадку по координаті. Побудова такої геоме тичної моделі необхідна для створення математичної моделі нестаціонарного процесу теплообміну та дифузійного масообміну між комірками сахарози та паровою бульбашкою в тривимірному (по координаті) випадку. На основі створеної раніше об ’ємної моделі кристалів цукру вищезгаданої системи ко мірок розроблено та побудовано об ’ємну геометричну модель розподілу між кристального розчину сахарози, що оточує більший і менший кристали цукру у відповідних комірках системи. При проведенні розрахунків було прийнято положення про розподіл кількості величини міжкристального розчину сахарози в кожній окремій комірці системи пропорційно до площі поверхні кристалу цукру в цих самих комірках. Значення величини товщини міжкрис тального розчину в кожній окремій комірці приймається сталою величиною по всій поверхні кристалу для кожної комірки, що розглядається окремо.
  • Ескіз
    Документ
    Розподіл температур у комірках міжкристального розчину сахарози-кристалу цукру-утфелю при різному способі їх розташування в гріючій трубці
    (2016) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті отримано результати розподілу температур у кожній комірці системи для трьох різних способів розташування сторін комірки кристалу цукру стосовно поверхні стінки нагрівальної трубки залежно від тривалості контакту системи комірок з поверхнею нагрівальної трубки. Розрахунки здійснено для окремих значень відносно часу уварювання цукрового утфелю (τ/τц=0,15; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5; 0,6; 0,7; 0,8; 0,9;1,0), на основі яких визначалась тривалість контакту системи комірок розчин – сахарози кристал цукру– утфель з поверхнею нагрівальної трубки. Розподіл температур у комірках знайдено на основі розв’язку системи чотирьох нестаціонарних диференціальних рівнянь у частинних похідних параболічного типу (рівняння теплопровідності) із змішаними граничними умовами (першого роду – для лівого краю першої області, що відповідає лівій області комірки міжкристального розчину сахарози, та другого роду – для правого краю останньої області, що відповідає комірці утфелю). The paper present the results of temperature distribution for each cell of a system for three different option of the location of the walls of sugar crystal cells as to heating pipes surfaces depending on the duration of the contact of the cells system to the surface of the heating tube. The calculations were made for ten particular values of the relative time of sugar massecuite boiling (τ/τs=0.15; 0.2; 0.3; 0.4; 0.5; 0.5; 0.6; 0.7; 0.8; 0.9; 1.0). On this basis we determined the duration of contact between the cell system of sucrose solution-crystal sugar – massecuite and the surface of the heating tube. The distribution of temperatures in the cells has been determined by solving a system of four differential equations of parabolic type (heat equation) having mixed boundary conditions (of the first kind – for the left edge of the first area corresponding to the left area of the intercellular sucrose solution, and of the second kind-for the right edge of boundary area corresponding to the cell of the massecuite).
  • Ескіз
    Документ
    Регресійні рівняння для визначення густини ρ міжкристального розчину сахарози при уварюванні цукрового утфелю
    (2016) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті реалізовано один із наступних етапів створення математичної моделі процесу масової кристалізації сахарози. При створенні алгоритму проведення розрахунків із визначення розподілу теплових і дифузійних масових потоків між складовими системи комірок ‘ розчин сахарози-кристал цукру-утфель’ було знайдено регресійні рівняння для густини ρ міжкристального розчину сахарози при уварюванні цукрового утфелю. В отриманих рівняннях густина ρ залежить від поточної температури Т розчину та вмісту сухих речовин у ньому. Кожне із знайдених регресійних рівнянь побудовано на основі обробки експериментальних даних, отриманих рядом авторів із застосуванням методу найменших квадратів. The article describes the further stage of creating a mathematical model of mass crystallization of sucrose. When creating an algorithm for determining the distribution of heat and diffusion mass flows between the components of the cell system of ‘sucrose solution-sugar crystal-massecuite’, the regression equations of distributions were found for density ρ of intercrystalline sucrose solution throughout the sugar massecuite boiling time. In the equations, density ρ depends on the current temperature T of the solution and on dry solids DS contentment in it. Each of the developed regression equations is built on the basis of experimental data obtained by several authors using the method of Ordinary Least Squares.
  • Ескіз
    Документ
    Регресійні рівняння для визначення чистоти ч і сухих речовин СР міжкристального розчину сахарози при уварюванні цукрового утфелю
    (2016) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті реалізовано один із наступних етапів створення математичної моделі процесу масової кристалізації сахарози. При створенні алгоритму проведення розрахунків із визначення розподілу теплових і дифузійних масових потоків між складовими систем комірок (розчин сахарози-кристал цукру-утфель) було знайдено регресійні рівняння розподілів для чистоти Ч, сухих речовин СР між кристального розчину сахарози при уварюванні цукрового утфелю. Кожна із зазначених окремо величин залежить від відносного часу уварювання цукрового утфелю τ/τц . Знайдені регресійні рівняння побудовано на основі обробки експериментальних даних отриманих рядом авторів із застосуванням методу найменших квадратів. The article describes the further stage of creating a mathematical model of mass crystallization of sucrose. When creating an algorithm for determining the distribution of heat and diffusion mass flows between the components of the cell system of ‘sucrose solution-sugar crystal-massecuite’, the regression equations of distributions were found for purity and dry solids of intercrysystalline sucrose solution when boiling sugar massecuite. Each of these variables depends on the relative time of sugar massecuite boiling τ / τc. Each of the developed regression equations is built on the basis of experimental data obtained by several authors using the method of Ordinary Least Squares.
  • Ескіз
    Документ
    Аналітичні вирази для визначення часу контакту систем комірок з поверхнею гріючої трубки нагрівальної камери вакуум-апарата
    (2016) Погорілий, Тарас Михайлович; Мирончук, Валерій Григорович; Штангеєв, Валерій Остапович
    У статті представлено результати визначення повного часу контакту систем комірок з поверхнею гріючої трубки нагрівальної камери вакуум-апарата. Визначення шуканого часу контакту проводилося за певних припущень для двох випадків: а) без урахування економайзерної зони, коли швидкість руху системи комірок від точки входу в гріючу трубку до точки виходу з неї відбувається за прямо пропорційним зростаючим законом; б) без урахування економайзерної зони, коли швидкість руху системи комірок від точки входу в гріючу трубку до кипіння економайзерної зони е величиною сталою, а з точки початку зони кипіння і до точки виходу з гріючої трубки відбувається за прямо пропорційним зростаючим законом. За отриманими аналітичними виразами на основі експериментальних даних про розподіл швидкостей утфелю при вході в гріючу трубку та на виході з неї для окремих випадків знайдено час контакту системи комірок з поверхнею гріючої труби. The paper present the results of determining the time of full contact of a cellular system with the surface of a heating tube of heating chamber of vacuum apparatus. Under certain assumptions, the desired contact time was determined for the following two cases: a) excluding economizer area – the speed of cellular system movement from the heating pipe entry point to the exit point is growing in direct ratio; b) including economizer area – the speed of cellular system movement from the heating pipe entry point to the end of economizer area is stable and from the boiling point to the exit point of the heating pipe it is growing in direct ratio. According to the analytical expressions based on experimental data on the velocity distribution of massecuite at the entrance to the heating tube and at its exit, the contact time for the cellular systems and the surface of the heating tube was determined for particular cases.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання процесу теплообміну
    (2014) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті представлено продовження створення математичної моделі процесу теплообміну між комірками сахарози та паровою бульбашкою. Геометрична модель, що була створена на основі комірчастої моделі і розглядалась для системи: кристал цукру меншої коміркиг-розчин сахарози меншої комірки-парова бульбашка-розчин сахарози більшої комірки-кристал цукру більшої комірки в тривимірному випадку, використовується й надалі. Але в даному випадку при переході від об'ємної моделі до двовимірної виділено саме ту прямокутну область, яка відповідає більшій комірці розчину сахарози. Саме для неї й розглядається аналітичний розв'язок нестаціонарної задачі теплопровідності в двовимірному випадку з неоднорідними розривними на одній із бічних сторін (лівій) і неперервними на всіх інших сторонах області граничними умовами другого роду та неоднорідною початковою умовою. The extension of study on creating mathematical model of heat transfer between the cells of sucrose and a vapor bubble is presented in this article. A geometric model, which was established on the basis of cellular models, is still used for the following system: sugar crystal of a smaller cell -sucrose solution of smaller cell - vapor bubble - sucrose solution of bigger cell — sugar crystal of bigger cells in three-dimensional case. However, in this case, the rectangular area which corresponds to the bigger cell of sucrose solution is pointed out during the change from two-dimensional to three-dimensional model. The analytical solution of the nonstationary problem of heat transfer in two-dimensional case with patchy discontinuous on one side (left) and continuous ones on all the other sides of the domain boundary conditions and inhomogeneous initial condition has been proposed in this study.
  • Ескіз
    Документ
    Об'ємна геометрична модель кристалів цукру в системі комірок: кристали цукру-міжкристальні розчини сахарози-парова бульбашка
    (2014) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті представлено продовження створення математичної моделі нестаціонарного процесу теплообміну та дифузійного масообміну між комірками сахарози й паровою бульбашкою в тривимірному (по координаті) випадку. Для математичного моделювання процесу, що розглядається, необхідно спочатку розробити й побудувати геометричну комірчасту модель одночасного контакту в об'ємному (тривимірному) випадку для такої системи: кристал цукру меншої комірки-розчин сахарози меншої комірки-парова бульбашка-розчин сахарози більшої комірки-кристал цукру більшої комірки. Для цього розроблено та побудовано об'ємну геометричну модель більшого й меншого кристалів цукру. Проаналізовано випадки кристалів цукру у формі кулі (сфери) та паралелепіпеда. Встановлено різницю між величинами площі поверхні кристалів і різницю між величинами їх об'ємів залежно від вибору форми моделі кристалів цукру. Розглянуто питання розподілу міжкристального розчину сахарози між більшим і меншим кристалами цукру. Визначено різницю для кількості величини розподіленого міжкристального розчину залежно від вибору форми кристалів у вигляді кулі (сфери) та паралелепіпеда. The continuation of the nonstationary heat conduction and dif-fusion mass exchange problem between sucrose and steam bubble cell mathematical model creation in three-dimensional case (on coordinate) is presented. For the mathematical model-ing of the process in question, it is necessary to develop and construct a geometric model of cellular simultaneous contact by volume (three-dimensional) case for such a system: sugar crystal of a lower cell - sucrose solution of a lower cell - steam bub-ble - sucrose solution of a bigger cell — sugar crystal of a bigger cell. For this purpose, a geometric three-dimensional model for bigger and smaller sugar crystal is designed and constructed. The cases of sugar crystals in the form of balls (spheres) and parallelepipeds are analyzed. The difference between the values of the surface area of the crystals and the difference between the values of the volume depending on the choice of form of sugar crystals is determined. The question of the intercrystalline sucrose solution distribution between bigger and smaller sugar crystals is considered. The difference between the values of portioned intercrystalline sucrose solution depending on choice between the ball (sphere) and parallelepiped form of crystal is found.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання процесу теплообміну між комірками сахарози на основі аналітичного розв'язку нестаціонарної задачі теплопровідності з неоднорідними граничними умовами другого роду і неоднорідною початковою умовою
    (2014) Погорілий, Тарас Михайлович
    У статті представлено створення математичної моделі процесу теплообміну між комірками сахарози й паровою бульбашкою. Модель створено на основі комірчастої моделі і розглянуто для такої системи: кристал цукру меншої комірки-розчин сахарози меншої комірки-парова бульбашка-розчин сахарози більшої комірки-кристал цукру більшої комірки в тривимірному випадку. Для знаходження аналітичного розв 'язку нестаціонарної задачі теплопровідності зроблено перехід від об'ємної моделі до двовимірної та виділено одну область, яка і розглядається у пропонованій статті. A creation of mathematical model of heat transfer between sucrose cells and vapor bubbles is presented in the article. The model was created on the basis of cellular model and is being considered for the following system: sugar crystal of a smaller cell — sucrose solution of a smaller cell — vapor bubble — sucrose solution of a bigger cell — sugar crystal of a bigger cell in a three-dimensional case. In order to find the analytical solution of a nonstationary problem of heat conduction, the transition from two-dimensional to three-dimensional model has been made and one area has been highlighted, which is considered in this article.
  • Ескіз
    Документ
    Модернізація теплообмінної камери вакуум-апарата ВАЦМ-60 з метою зменшення нерівномірності температурного поля та інтенсифікації теплообміну
    (2013) Дмитренко, Ігор Михайлович; Мирончук, Валерій Григорович; Погорілий, Тарас Михайлович
    В даній статті було запропоновано спосіб модернізації теплообмінної камери вакуум-апарату періодичної дії ВАЦМ-60 шляхом застосування розподілюючого пристрою, що встановлюється в середині камери, з метою зменшення нерівномірності температурного поля в робочому об’ємі апарата. Подані результати чисельного розрахунку щодо підтвердження ефективності запропонованої модернізації The article deals with a modernization method of the vacuum pan VAСM-60 heating chamber using the distributing device installed into chamber to reduce the temperature field uneven into vacuum pan working volume. It is adduced investigation calculation results to confirm the effectiveness of the proposed modernization
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання теплообміну в процесі рекристалізації сахарози при уварюванні цукрового утфеля
    (2012) Дмитренко, Ігор Михайлович; Мирончук, Валерій Григорович; Погорілий, Тарас Михайлович
    В даній статі змодельовано процес теплообміну між комірками міжкристального розчину сахарози різних розмірів за умови їх одночасного контакту між собою та з паровою бульбашкою, утвореної під час кипіння, за допомогою програмного комплексу FlowVision. На основі моделювання поглиблено теорію процесу рекристалізації за коливальним механізмом The article deals with heat exchange process between cells of sucrose mother liquor of different sizes contacting with each other and with a steam bubble formed during boiling modelled by the software FlowVision. It is improved recrystallization process theory for vibrational mechanism on the basis of modelling