Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
31 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження впливу конструктивних елементів приймальної камери на експлуатаційні характеристики рідинно-газового ежектора(2020) Слюсенко, Андрій Михайлович; Пономаренко, Віталій Васильович; Лементар, Святослав Юрійович; Пушанко, Микола МиколайовичСтруминні апарати (ежектори) застосовуються в різних галузях промисло-вості для проведення як основних, так і допоміжних технологічних процесів, що пояснюється надійністю їх роботи та відносно низькою вартістю виготов-лення й технічного обслуговування. Основним недоліком такого обладнання є низький коефіцієнт корисної дії (ККД). При всій простоті конструкції досі так і не знайдено шляхів його істотного підвищення. Оскільки конструкція апарата достатньо проста, то роль кожного елемента, їх взаємне розташування та розміри мають важливе значення в підвищенні техніко-експлуатаційних характеристик. Однією з таких є коефіцієнт ежекції Kеж, який характеризує кіль-кість захопленої пасивної фази на одиницю активної. Цей показник стає визна-чальним при проведенні в струминних апаратах масообмінних процесів високої інтенсивності. Аналіз конструкцій ежекторів показує, що приймальна камера відіграє важ-ливу роль у роботі апарата та повинна забезпечувати при мінімальному гідравлічному опорі рівномірне підведення пасивного середовища до зовнішньої поверхні факела активного струменя рідини. Зазвичай, конструкція приймальної камери ежекторів циліндричної форми має один патрубок для підводу пасивного середовища. Робота такого ежектора характеризується недостатньою взаємодією між фазами, що не дає змоги досягти високого Kеж. Відповідно до цього у статті досліджено вплив елементів приймальної камери (конструкції камери, кількості підвідних патрубків пасивного середовища) на ефективність роботи ежектора. Для цього створено експериментальну установку, на якій досліджувалися класичний водо-повітряний струминний апарат з циліндричною камерою змішування і новий енергоефективний ежектор з комбінованою (конічно-циліндричною) камерою змішування та різними конструкціями приймальної камери. У результаті проведених досліджень встановлено вплив елементів приймальної камери на коефіцієнт ежекції струминних апаратів і сформовано рекомендації щодо її конструкційного виконання. Jet devices (ejectors) are used in various industries for carrying out both basic and auxiliary technological processes. It`s explained by their reliability of operation and the relatively low cost of manufacturing and maintenance. However, the main disadvantage of such equipment is its low coefficient of efficiency (COE). With all the simplicity of the design, no way has yet been found to significantly increase it. Since the design of the apparatus is quite simple, the role of each element, their relative posi-tion and size play an important role in improving the technical and operational characteristics. One of the main characteristics of ejectors is the ejection coefficient Kej, which characterizes the amount of captured passive phase per unit of active phase. This indicator becomes decisive when carrying out high-intensity mass transfer processes in jet devices. The analysis of the ejectorsʼ designs shows that the receiving chamber plays an important role in the operation of the apparatus. It should provide uniform supply of the passive medium to the outer surface on of the active liquid jet with minimal hydraulic resistance. Typically, the design of the receiving chamber of ejectors is cylindrical and has one branch pipe for supplying the passive medium. The operation of such an ejector is characterized by insufficient interaction between the phases, which does not allow achieving a high Kej. According to the above, the purpose of this work was to study the influence of the structural features of the elements of the receiving chamber (chamber design, the number of inlet pipes of the passive medium) on the ejector efficiency. To achieve this goal experimental device was created on which a classic water-air jet apparatus with a cylindrical mixing chamber and a new energy-efficient ejector with a combined finite-cylindrical mixing chamber and various designs of the receiving chamber were studied. As a result of the studies, the influence of the structural elements of the receiving chamber on the ejection coefficient of jet devices was established and recommendations for improving their design were formulated.Документ Досвід виконання курсового проектування студентами-спеціалістами напряму навчання 7.05050313 (7.090221) «Обладнання переробних і харчових виробництв»(2014) Пушанко, Микола Миколайович; Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро МиколайовичУ статті розглянуто різні аспекти використання курсового і дипломного проектування для формування випускників ВНЗ як творчих особистостей. Наведено приклад формування тематики курсових проектів і вимоги щодо тем курсового проекту. Висунуто вимогу до наявності елементів новизни в кожному курсовому проекті, що повинна бути посильна кожному студенту. Акцентовано увагу викладачів і студентів на тому положенні, що елементи новизни курсових, дипломних проектів повинні підлягати патентуванню як елементи авторського права. Виконання проектів повинно бути оформлено з дотриманням існуючих вимог, тому що правильність та якість оформлення роботи є одним із важливих критеріїв отримання студентами високої оцінки. Наведено організаційну структуру управління науково-дослідною, конструкторською і винахідницькою роботами студентів при самостійному виборі тематики проектів, їх розробкою, оформленням і захистом . Different aspects of course and diploma projects for education of graduates as creative individuals are analyzed. An example of formation of the subjects of course projects are given and requirements for course project topics are listed. It is stated that elements of novelty should be present in each course project. Teachers and students should be aware that the elements of novelty for course and diploma projects should be patented as they are the elements of copyright. Implementation of projects should be done in compliance with the existing requirements for the accuracy and quality of the design work, as the accuracy and quality of design are one of the important criteria for students getting high scores. The organizational structure of managing research, design and inventive work of students is presented when they independently select topics for their projects, investigate and defend them.Документ Вплив фізичних властивостей рідин на роботу рідинно-газових ежекторів(2019) Пономаренко, Віталій Васильович; Пушанко, Микола Миколайович; Слюсенко, Андрій Михайлович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаУ класичних струминних апаратах як активне сопло в основному використовується струминна форсунка з компактним струменем рідини, а взаємоді фаз у приймальній камері відбувається лише із зовнішньою поверхнею факела розпилення з подальшим вирівнюванням характеристик у камері змішування. При використанні струминних апаратів для здійснення тепломасообмінних процесів, що характерно для харчової промисловості, більш доцільно використовувати активне сопло у вигляді відцентрово струминної форсунки з диспергованим струменем рідини. Внаслідок появи поздовжніх і поперечних хвиль струмінь рідини розпадається на краплі на незначній відстані від сопла. Поверхня контакту фаз значно збільшується і процеси масопередачі прискорюються багатократно. З урахуванням того, що в цей період мають місце кавітаційні явища, кінцеві ефекти, формування поверхні крапель та її переформатування при співударах, то робота ежекторів вкрай ефективна при проведенні в них технологічних процесів. Виходячи з оцінки рівня знань процесів і фізичних явищ, що відбуваються в струминних апаратах, з метою створення обладнання з високими експлуатаційними характеристиками в дослідженні розглядається вплив лише двох факторів на роботу ежекторів: тип активного сопла і фізичні властивості рідини, що диспергується. Для встановлення особливостей гідродинаміки емульсії в камері змішу вання струминних апаратів був створений гідравлічний стенд, на якому досліджувався ежектор з прозорими камерами змішування діаметрами 8,15, 19, 27, 45 мм та струминною і відцентрово-струминною форсункою як робочого сопла з діаметрами сопел 4, 6, 8 мм. Встановлено залежність коефіцієнта ежекції від типу розпилювача й тиску. Досліджено роботу рідинно-газового ежектора з диспергованим струменем рідини на модельних цукрових і крохмальних розчинах концентрацією 12%, 16,6% та встановлено вплив фізичних властивостей рідини на роботу ежектора. При малих тисках подачі рідини на сопло форсунки (до 0,25 МПа) коефі цієнт ежекції залежить від властивостей рідини: збільшення концентрації розчинів приводить до зниження ежектуючої здатності. При збільшенні тиску, під яким відбувається розпилення рідини, вплив її фізичних власти востей на роботу ежектора зникає.Документ Аналіз роботи промислових екстракторів на буряковій стружці різних профілів(2015) Люлька, Олександр Миколайович; Люлька, Дмитро Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович; Пушанко, Микола МиколайовичУ статті проведено порівняльний аналіз середньоінтегральної часу перебування бурякової стружки трикутного та жолобчатого поперечних перерізів на промислових зразках дифузійних апаратів. Експериментально встановлено, що стружка трикутного профілю більш рівномірно переміщується транспортними системами. Потоки в екстракторі при роботі на трикутній стружці мають менші відхилення від протитоку, що підвищує концентрацію сахарози в дифузійному соку, який відбирається з апаратів, також зменшуються втрати сахарози в жомі. The article presents the results of comparative analysis of the integral average time of extraction of beet cossettes of triangular and grooved cross sections at industrial extractors. It has been set experimentally that the cоssette with triangular profile is moved by transport systems uniformly and proportionally. The streams in the extractor when working on triangular cossettes have less deviation from the counterflow. Therefore, the concentration of sucrose in the diffusion juice delivered from the extractors is densified and the loss of sucrose in the pulp decreases.Документ Перспективні напрямки використання викидів цукрового заводу(2015) Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро Миколайович; Пушанко, Микола Миколайович; Лементар, Святослав Юрійович; Мельник, Ольга Євгеньєвна; Перекрест, Володимир ВікторовичПроаналізовані викиди цукрових заводів з сатураційних та сульфітаційних апаратів. Доведена перспективність використання низько- потенційних теплових викидів та можливість абсорбційного очищення газів, що приводить до зниження енерговитрат та забруднення навколишнього середовища. Запропанована проста в реалізації схема для проведення попередньої теплової та хімічної обробки бурякової стружки. Emissions from sugar plants and carbonated sulfitatsionnyh devices are analyzed. Authors proved promising use of low – potential thermal emissions and the possibility of absorption of gas purification, which leads to lower energy consumption and environmental pollution. Article offers easy-to-implementation schedule for the preliminary thermal and chemical processing of sugar beet chips.Документ Теплова обробка стружки з морожених буряків(2014) Пушанко, Микола Миколайович; Верхола, Георгій Леонідович; Верхола, Леонід АрнольдовичРозглянуто особливості експлуатації колонних дифузійних установок під час переробки морожених буряків. Описано процеси утворення кристалів льоду у клітинах тканини цукрового буряку. Теплофізичні параметри бурякової тканини, що вміщує кристали льоду, розраховано для різної цукристості та чистоти клітинного соку. Проаналізовано теплообмінні процеси у протитечійному ошпарювачі. Визначено вимоги до підігрівників циркуляційного соку при переробці морожених буряків. Specific of diffusion units operation during the time of processing of frozen beet considered. Processes of ice crystals formation in cells of sugar beet tissue have been described. Thermalphysic parameters of beet tissue, which containes crystals of ice, have been calculated for different saccharinity and purity of cellular juice. Processes of heat- exchange in counter-current scalder have been explored. Specifications to circular juice heaters for processing of frozen beet have been defined.Документ Ефективність модернізації шнеків дифузійних апаратів системи DdS і С-17(1966) Пушанко, Микола Миколайович; Лисянський, Віктор Маркович; Бузикін, О. М.Аналітичний метод дослідження процесу екстракції цукру з буряків в апаратах системи DdS показав, що коефіцієнти масовіддачі на різних ділянках апарата залежать від його конструктивних особливостей і від технологічного режиму роботи. Отже, за локальними значеннями коефіцієнта масовіддачі в апараті можна судити про раціональність конструкції окремих елементів апарата і про оптимальність режиму роботи. Так, проведені дослідження показали, що більш раціональним типом пристрою для переміщення і перемішування стружки була б конструкція робочого органу з використанням лап і контрлап замість шнеків.Документ Конструктивні особливості дифузійних апаратів системи Ольє та їх вплив на процес масовіддачі(1970) Пушанко, Микола Миколайович; Лисянський, Віктор МарковичРозглянуті конструктивні особливості дифузійних апаратів системи Ольє та їх вплив на процес масовіддачі. Design features diffusers system Olier and their impact on the process of mass transfer.Документ Моделювання процесу стискання сокостружкової суміші в дифузійних апаратах(2013) Люлька, Дмитро Миколайович; Пушанко, Микола МиколайовичВступ. Проаналізовано розподіл тисків в сокостружковій суміші та рівняння для визначення коефіцієнта фільтрації під дією стискаючих зусиль, що переміщують тверду фазу. Матеріали і методи. Досліджували сокостружкову суміш в промислових дифузійних апаратах, яка являє собою двохфазну систему. Вона складається з бурякової стружки та соку і характеризується величиною питомого наповнення стружкою об’єму дифузійного простору. Результати. Вирішено крайову задачу ущільнення шару сокостружкової суміші, яка дає можливість виявити вплив цілого ряду факторів на процес розподілу тиску в шарі і процес фільтрації соку через шар стружки та отримано закон зміни тиску від часу для будь-якого фіксованого перерізу шару, а також закон зміни тиску по висоті шару для будь-якого фіксованого проміжку часу. Рівняння описують зміну параметрів, що характеризують стан сокостружкової суміші на різних етапах її перебування в апаратах. Розподіл тисків в сокостружковій суміші під дією робочих органів транспортних систем в апаратах різних типів впливає на фільтраційну здатність шару стружки і відповідно формує температурні поля в апаратах, оскільки в більшості з них нагрівання стружки відбувається за рахунок передачі тепла стружці від нагрітого соку. Analyzed the distribution of pressure of juice chips mixtures and equations for determining the filter under compressive effort that moves the solid phase. Materials and methods. Studied of juice chips mixtures in industrial diffusers, which is a two-phase system. It has beet chips and juice and is characterized by the specific content strand volume diffusion space. Results. Resolved boundary value problem sealing layer of juice chips mixtures makes it possible to identify the impact of a number of factors on the distribution of pressure in the reservoir and the process of filtering the juice through a layer of chips and obtained the variation of pressure from time to time for any fixed section layer and the variation of pressure height layer for any fixed period of time. The equation describing the change in the parameters characterizing the state of juice chips mixtures at different stages of her life in vehicles. Pressure distribution in of juice chips mixtures under operating systems of transport in devices of different types affect the filtering ability of the chip layer and thus forms the temperature fields in the apparatus , since most of these chips is heated by heat transfer from the heated chips juice. Conclusions. The results recommended using when developing new and upgrading of existing transport systems diffusion facilities and installations.Документ Дифузійні установки: етапи розвитку та проблеми вибору(2008) Верхола, Леонід Арнольдович; Пушанко, Микола МиколайовичРозглянуто кількісні зміни парку дифузійних установок на цукрових заводах України. Проаналізовано фактори, які впливали на вибір типу дифузійних установок на різних етапах та визначені ці етапи. Розглянуто позитивні та негативні властивості трьох основних типів дифузійних установок: двошнекових, колонних, ротаційних та сформульовано висновки щодо їх застосування. Examined the quantitative changes of the park diffusion plants at sugar factories of Ukraine. The factors that influenced the choice of the type of diffusion plants at different stages and these stages are defined. Considered positive and negative characteristics of three main types of diffusion plants: twin screw, columns, rotary and formulated conclusions on their use.