Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Современные технологии доставки пробиотических микроорганизмов(2022) Старовойтова, Светлана АлександровнаВысокий интерес к важности нормобиоты кишечника для обеспечения здоровья человека привел к необходимости разработки систем пероральной доставки для инкапсулирования, защиты и доставки пробиотических микроорганизмов в толстый кишечник. Важной задачей современной биотехнологии является минимизировать затраты на технологию инкапсулирования пробиотических микроорганизмов. Стоимость может сильно различаться в зависимости от используемой технологии и объема продукта. Однако именно у технологии инкапсулирования пробиотических микроорганизмов большой потенциал в будущем для создания функциональных продуктов питания, обогащенных пробиотическими микроорганизмами, а также пребиотиками – как факторами роста нормобиоты.// Високий інтерес до важливості нормобіоти кишечника для забезпечення здоров'я людини призвів до необхідності розробки систем пероральної доставки для інкапсулювання, захисту та доставки пробіотичних мікроорганізмів до товстого кишечника. Важливим завданням сучасної біотехнології є мінімізувати витрати на технологію інкапсулювання пробіотичних мікроорганізмів. Ціна може відрізнятися залежно від використовуваної технології та обсягу продукту. Однак саме у технології інкапсулювання пробіотичних мікроорганізмів великий потенціал у майбутньому для створення функціональних продуктів харчування, збагачених пробіотичними мікроорганізмами, а також пребіотиками як факторами зростання нормобіоти.// High interest in the importance of the intestinal normobiota for human health has led to the need to develop oral delivery systems to encapsulate, protect and deliver probiotic microorganisms to the colon. An important task of modern biotechnology is to minimize the cost of encapsulating probiotic microorganisms. The cost can vary greatly depending on the technology used and the volume of the product. However, it is the technology of encapsulation of probiotic microorganisms that has great potential in the future for the creation of functional food products enriched with probiotic microorganisms, as well as prebiotics as growth factors for the normobiota.Документ Поиск штаммов бактерий родов Lactobacillus и Bifidobacterium перспективных для создания пробиотиков.(2009) Бабенко, Лидия Павловна; Старовойтова, Светлана Александровна; Лазаренко, Людмила Николаевна; Авдеева, Лилия Васильевна; Тимошок, Наталья Александровна; Шинкаренко, Любовь Николаевна; Спивак, Николай Яковлевич; Николайчук, Виталий ИвановичИзучена антагонистическая активность пяти штаммов лакто- и бифидобактерий по отношению к музейным и клиническим штаммам патогенных и условно-патогенных микроорганизмов. Штаммы Lactobacillus acidophilus VK-3, Lactobacillus bulgaricus VK-5, Bifidobacterium bifidum VK-1 проявили наивысшую антагонистическую активность по отношению ко всем взятым в эксперимент референс-штаммам патогенных и условно-патогенных микроорганизмов. Наиболее чувствительными к антагонистической активности лакто- и бифидобактерий оказались бактерии рода Staphylococcus. Показана биосовместимость изученных штаммов лакто- и бифидобактерий между собой.// Вивчено антагоністична активність п'яти штамів лакто - і біфідобактерій по відношенню до музейних і клінічним штамів патогенних і умовно - патогенних мікроорганізмів. Штами Lactobacillus acidophilus VK -3 , Lactobacillus bulgaricus VK -5 , Bifidobacterium bifidum VK -1 проявили найвищу антагоністичну активність по відношенню до всіх узятим в експеримент референс - штамів патогенних і умовно - патогенних мікроорганізмів. найбільш чутливими до антагоністичної активності лакто - і біфідобактерій виявилися бактерії роду Staphylococcus . Показана біосумісність вивчених штамів лакто - і біфідобактерій між собою.// Antagonistic activity of five strains of lacto- and bifidobacteria towards to museum and clinical strains of pathogenic microorganisms was studied. Strains Lactobacillus acidophilus VK-3, Lactobacillus bulgaricus VK-5, Bifidobacterium bifidum VK-1 showed the highest antagonistic activity towards to all reference-strains of pathogenic microorganisms, which were taken at the experiment. The most sensitive towards to antagonistic activity of lacto- and bifidobacteria were bacteria of genus Staphylococcus. The “biocompatibility” of studied strains of lacto- and bifidobacteria was shown.