Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення побічних ефектів при подрібненні грибних напівфабрикатів
    (2023-12-30) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Межубовський, Олександр Михайлович
    Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд побічних ефектів у вигляді позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами грибних напівфабрикатів при їх диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини грибів, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. A number of side effects in the form of positive chemical changes that occur with biocomponents of mushroom semi-finished products during their dispersion in disintegrators have been theoretically substantiated and experimentally confirmed. The use of methods of mechanochemistry and mechanoactivation causes partial degradation of high polymers of dietary fiber of mushrooms, increasing the nutritional value of its biocomponents and the degree of assimilation by the living organism.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка впливу механоактивування на підвищення біодоступності компонентів протеїновмісних напівфабрикатів
    (2015) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    У статті наведено результати експериментальних досліджень впливу способу подрібнення висушених білоквмісних напівфабрикатів із надземної маси рослин на ступінь біодоступності їх компонентів. З'ясовано, що оброблення рослинних матеріалів у дезінтеграторі, яке супроводжується ефектами механоактивування, надає можливість підвищити біологічну цінність продукту, максимально перевести біологічно активні речовини (БАР) у вільну форму, а отже, підвищити їх біодоступність і, відповідно, посилити оздоровчі ефекти. The article represents the results of experimental researches of influence of grinding methods of dried protein-containing semi products from overground part of the plants on the grade of bioavailability of their components. It was found that the processing of plant materials in a disintegrator, accompanied with mechanical activation effects, enables to increase the biological value of a product and maximally transform the biologically active substances (BAS) into a free form, and thus to improve their bioavailability and consequently to enhance the curative effects.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення харчової цінності сухого бурякового жому механоактивуванням
    (2013) Сімахіна, Галина Олександрівна
    Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами сухого жому цукрового буряку при його диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини жому, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. The sequence of positive chemical changes in dry beet oilcakes during their dispersion in disintegrators has been theoretically proved and experimentally confirmed in this article. The author showed that the usage of mechanochemical and mechanoactivation methods in disintegration leads to partial degradation of food cellulose high-polymers in oilcakes, which would raise the nutritional value of its components and therefore increase the grade of its absorption by live organism.
  • Ескіз
    Документ
    Модифікація хімічного складу харчової клітковини механоактивуванням
    (2012) Сімахіна, Галина Олександрівна
    Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд хімічних змін, які протікають у матеріалах при їх диспергуванні у пристроях спеціальної конструкції – дезінтеграторах. Використання механічних методів активування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. The sequence of chemical changes in materials during their dispersion in specially constructed devices (disintegrators) was theoretically proved and experimentally confirmed in this article. The author showed that the usage of mechanical methods of disintegration leads to partial degradation of food cellulose high-polymers, which would raise the nutritional value of its components and therefore increase the grade of its absorption by live organism.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні та практичні аспекти механохімії і механоактивування в процесах подрібнення
    (2011) Сімахіна, Галина Олександрівна
    З’ясовано особливості диспергування матеріалів; охарактеризовано основні зміни фізичного та хімічного стану матеріалів у процесі та в результаті подрібнення. Описано основні передумови становлення механохімії та механоактивування. Теоретично обґрунтовано та експериментально показано перспективи використання ефектів механоактивування при подрібненні рослинних матеріалів. The features dispersing materials described the basic physical and chemical changes of materials during and as a result of grinding. We describe the basic prerequisites of becoming mehanohimiyi and mehanoaktyvuvannya. Theoretically substantiated and experimentally show the prospects for effects mehanoaktyvuvannya and milled plant material.