Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування складу м’ясо-рослинних консервів для військовослужбовців(2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаВ статті розглянуто основні підходи до формування нутрієнтного складу харчових продуктів для військовослужбовців. Обґрунтовано вибір насіння кунжуту, гірчиці та соняшника для поліпшення білкового та вітаміно-мінерального складу консервів на основі яловичини та гречаної крупи. Визначені показники харчової та біологічної цінності готового продукту. The article discusses the main approaches to the formation of the nutrient composition of food for military personnel. The choice of sesame seeds, mustard and sunflower seeds to improve the protein and vitamin-mineral composition of canned food based on beef and buckwheat has been substantiated. Defined indicators of nutritional and biological value of the finished product.Документ Профілактика білкової недостатності у раціонах харчування військовослужбовців(2015) Гойко, Ірина Юріївна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаНа основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано підбір рецептурних компонентів і на молочній основі розроблено новий харчовий продукт із підвищеним вмістом білка. Як збагачувачі молочної основи використано сухі грибні та сухі білково-рослинні напівфабрикати поліфункціонального призначення. Внесення таких збагачувачів істотно покращує амінокислотний склад отриманих зразків плавленого сиру, в результаті чого за переважною кількістю амінокислот його білок набли- жається до складу еталонного. Отримано також дослідні зразки молочних продуктів з концентратом стевії як цукрозамінника та сухої зеленої маси кропиви і конюшини. Такі збагачувачі надають можливість повністю відмо- витися від використання штучних харчових добавок. Розроблені продукти рекомендовано для збагачення раціонів харчування військовослужбовців високоефективною білковою складовою. Based on literary data and results of our own researches, we have grounded the choice of recipe components and proposed the technology of a new dairy product with gained content of protein. Dry mushroom and dry protein vegetable semi-products of multifunctional purposes were used as dressers for the milk base. The addition of such dresser significantly improves the amino-acid composition of the samples of the processed cheese, whereby an overwhelming number of amino-acids of its proteins approximate to the reference protein. The experimental samples of dairy products containing stevia concentrate, dry green mass of nettles and clover as a sweetener were also obtained. These dressers provide the opportunity to completely eliminate the use of artificial food additives. There was asserted that this product would be expedient for completion of military personnel diet with high-effective protein component.Документ Функціональні зміни в організмі людини в екстремальних умовах та їх біокорегування компонентами харчових продуктів(2017) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаУ статті на основі літературних даних здійснено аналіз функціональних змін в організмі осіб, які постійно піддаються фізичним і нервово-психо- емоційним перевантаженням, що ставить їх на межу фізіологічних можливостей, викликає ряд захворювань і різко знижує якість життя. Це передусім стосується військовослужбовців, які впродовж трьох останніх років виконують свій службовий і громадянський обов’язок у зоні АТО. The authors of this article accomplished a literary data based analysis of functional changes in the organisms of the people constantly exposed to physical and nervous-psychoemotional overstrain, which might place them on the edge of physiological possibilities, cause an array of diseases, and lower sharply the quality of their life. First of all, this problem concerns military personnel fulfilling their duties in the zone of Anti-Terrorist Operation.Документ Розроблення спеціалізованих харчових продуктів для екстремальних умов життєдіяльності(2017) Українець, Анатолій Іванович; Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті проаналізовано медико-біологічні принципи, які необхідно враховувати при виробництві спеціалізованих харчових продуктів для окремих груп населення з підвищеним рівнем фізичного навантаження — військовослужбовців, спортсменів тощо. Обґрунтовано вибір харчового середовища та джерел функціональних інгредієнтів для забезпечення оздоровчої спрямованості сирної запіканки для спецконтингентів. Наведено результати визначення показників біологічної цінності білка та харчової і біологічної цінності розробленого продукту. The article analyzes the medical and biological principles that must be taken into account in the production of specialized food products for certain groups of people with a higher level of physical activity - servicemen, athletes, etc. The choice of the food environment and sources of functional ingredients for providing the health orientation of the cheese casserole to the special contingents is substantiated. The results of determining the values of the biological value of protein and the nutritional and biological value of the developed product are presented.Документ Сучасні підходи до проектування рецептур комбінованих багатокомпонентних м’ясних продуктів для військовослужбовців(2015) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаУ статті представлені медико-біологічні рекомендації, які покладені в основу комп’ютерного моделювання рецептури печінкового паштету функціонального призначення для військовослужбовців Збройних Сил України. Наведено результати визначення показників біологічної ефективності розробленого продукту. The article represents the medical and biological recommendations that were used to plan the wide array of new foodstuffs for military personnel, based on the methods of computer modeling. The object of researches was meat pß^ enriched with plant raw materials. Upon using the method of gas chromatography, we have affirmed that the content of ю-6 fatty acids in a pß^ grew almost twofold comparatively to the initial amount, and the content of ю-3 acids grew fivefold, due to input of selected seed cultures (mustard, pumpkin, and sunflower seeds) into the recipe of the product. Generally, interaction between separate groups of fatty acid (FA) resulted in a correlation of Saturated FA : Mono-Non-Saturated FA : Poly-Non-Saturated FA as 3.4 : 5.3 : 1 (with a norm of 3 : 6 : 1). The level of absorption of proteins from the new-produced pß^ has increased on 8 per cent that is an evidence of higher nutritional and biological value of the products, which is a marker of their adequacy to the needs of warriors.Документ Композиційна суміш із нетрадиційної сировини для виробництва продуктів для військовослужбовців(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Ярош, Катерина ОлександрівнаОднією з основних вимог до харчування військовослужбовців є відповідність його компонентного складу нутритивним потребам у складних умовах життєдіяльності. Особливу увагу необхідно приділяти білковій складовій, яка забезпечує різнобічний вплив на організм військовослужбовця. У роботі показано доцільність використання в якості джерел нетрадиційних білків зеленої маси лікарських рослин та коренеплідних культур при виробництві нових видів хліба. The authors of the article have shown the expedience of using the green mass of curative plants and the cultivated roots in production of the new sorts of bread. Therefore, the plantain leaves and green mass of red beet were chosen as the subjects for our studies. Using the methods of organoleptic, physicochemical and microbiological research, the authors have found out that the abilities of obtained powders (mineral content, amino acid amounts, amino acid score etc.) depend on the season of cropping (the best time is September). The protein component and the sufficient quantities of food cellulose are extremely important in a diet for military personnel. The green mass of curative plants and cultivated roots would become the new effective sources of proteins, and this hypothesis has been confirmed in this article, based on creation of a compositional mixture of red beet and plantain powders. They will gain the amount of proteins in a final product (wheat-and-buckwheat bread), increase the coefficient of protein utility, and lower the coefficient of its surplus