Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Нелініиний рекурентний аналіз часових рядів процесу затирання солоду як складної системи з переміжністю
    (2015) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола Володимирович
    Наведені результати досліджень процесу затирання солоду на пивзаводах як складної динамічної системи з позицій нелінійної динаміки. Аналізувались часові ряди технологічних параметрів даного об’єкта керування на основі фундаментальної властивості дисипативних динамічних систем — рекурентності. Отримані рекурентні діаграми та проведений кількісний аналіз оцінок мір нелінійних систем дозволили виявити особливості процесів затирання солоду (стохастичність, хаотичність, змінювання рівня шумів, наявність трендів), що забезпечує реалізацію ефективних ресурсоощадних систем синергетичного керування заторним апаратом. These results mashing process the malt to breweries as a complex dynamic system from the standpoint of nonlinear dynamics. Analyzed time series of technological parameters of control object based on the fundamental properties of dissipative dynamic systems recurrence. It was built recurrence diagram where the class of structures: topology that meets the large-scale structure and texture corresponding to small-scale structures. Quantitative assessment of the behavior of control object as a complex nonlinear system in the form of measures, recurrence, determinism, entropy. Obtained recurrent diagrams and the quantitative analysis of nonlinear systems assessments of measures revealed features mashing process the malt (stochasticity, randomness, changing noise, presence trends) that ensures the implementation of effective resource saving management systems synergistic mash unit
  • Ескіз
    Документ
    Нелінійний рекурентний аналіз часових рядів процесу затирання солоду як складної системи з переміжністю
    (2015) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола Володимирович
    Наведені результати досліджень процесу затирання солоду на пивзаводах як складної динамічної системи з позицій нелінійної динаміки. Аналізувались часові ряди технологічних параметрів даного об'єкта керування на основі фундаментальної властивості дисипативних динамічних систем—рекурентності. Отримані рекурентні діаграми та проведений кількісний аналіз оцінок мір нелінійних систем дозволили виявити особливості процесів затирання солоду (стохастичність, хаотичність, змінювання рівня шумів, наявність трендів), що забезпечує реалізацію ефективних ресурсоощадних систем синергетичного керування заторним апаратом. These results mashing process the malt to breweries as a complex dynamic system from the standpoint of nonlinear dynamics. Analyzedtime series of technological parameters of control object based on the fundamental properties of dissipative dynamic systems recurrence. It was built recurrence diagram where the class of structures: topology that meets the large-scale structure and texture corresponding to small-scale structures. Quantitative assessment of the behavior of control object as a complex nonlinear system in the form of measures, recurrence, determinism, entropy. Obtained recurrent diagrams and the quantitative analysis of nonlinear systems assessments of measures revealed features mashing process the malt (stochasticity, randomness, changing noise, presence trends) that ensures the implementation of effective resource saving management systems synergistic mash unit.
  • Ескіз
    Документ
    Реконструкція предиктор-функцій на основі аналізу часових рядів процессу затирання пивного сусла
    (2015) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій Петрович
    Наведені результати досліджень складної системи заторно-варочного відділення пивзаводу методами нелінійної динаміки. Проведений аналіз часових рядів технологічних змінних процесів приготування пивного сусла. Моделювання в пакеті VectorODE дозволило провести реконструкцію предиктор-функцій для задач прогнозування поведінки процесів затирання пивного сусла в хаотичних режимах їх функціонування. Використання предиктор-функцій забезпечує реалізацію ефективних стратегій керування технологічним комплексом виробництва пива в умовах переміжності. The paper presents research findings concerning the complex system of the mashing and brewing section of the brewery by methods of nonlinear dynamics. We have analysed the time series of the variable technological processesof making beer wort. The prior information and analysis on the dimensions of the reconstituted phase trajectories of the object determined our selection of the structures and functions of the basic models of the dynamics in the process of mashing wort; the structures and functions had the form of nonlinear algebraic polynomials and fractional rational functions of the 3–6 order, respectively. As a result, the calculated and established coefficients of the dynamic models have provided adequacy of the experimental data model that is sufficient for practical purposes: the prediction error does not exceed 6 %. Simulation in the VectorODE package made it possible to upgrade predictor functions for predicting the progress of mashing beer wort in chaotic regimes of the process. We have determined the optimal structure and parameters of differential equations as predictors for the criteria of time and prediction accuracy. Besides, we haveproved effectiveness of the obtained models for predicting the behaviour of the object in a wide range, including chaotic regimes. The derived models were checked through time test series that showed the effectiveness of these predictor functions: the depth of the prediction was 8–17 minutes with an accuracy of 3 % to 7 %. Using predictor functions ensures the implementation of effective management strategies in the technological complex of beer production in conditions of intermittency.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження властивостей атракторів складних систем на основі часових рядів варочного відділення
    (2014) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь Дмитрович
    Встановлено, що момент фізичного завершення технологічної операції досліджуваної системи не є моментом завершення цільової операції. Введено поняття моменту фактичного завершення цільової операції. Запропонована система умовних позначень для опису системних процесів цільових операцій. Отримано вирази для чисельного і аналітичного визначення моменту фактичного завершення цільової операції. Found that time physical completion of the technological operations of the system is not targeted time of completion of the transaction. Introduced the concept of the moment of completion of landing operations. The proposed system of symbols to describe the system processes targeted operations. Expressions for numerical and analytical determination of the moment of completion of landing operations.
  • Ескіз
    Документ
    Синергетичне управління технологічними процесами приготування пивного сусла
    (2012) Кишенько, Василь Дмитрович; Лобок, Олексій Петрович; Чернецький, Микола Володимирович
    У статті розглядається проблема підвищення ефективності функціонування складного технологічного комплексу виробництва пивного сусла. Наведені методи удосконалення системи управління технологічними процесами виробництва пива шляхом організаціїресурсоощадних керуючих дій на основі принципів нелінійної динаміки. The problem of improving the functioning of complex technological production complex beer wort. The methods improving process control system Brewing by orhanizatsiyiresursooschadnyh control actions on the basis of nonlinear dynamics.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання аттрактивної поведінки технологічних процесів приготування пивного сусла
    (2013) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола Володимирович
    У статті розглядається проблема підвищення ефективності функціонування складного технологічного комплексу виробництва пивного сусла. Наведені методи вдосконалення системи управління технологічними процесами виробництва пива шляхом організації ресурсозберігаючих керуючих впливів на основі принципів нелінійної динаміки. The problem of increasing the efficiency of complex technological complex production wort. These methods to improve the process control system of beer production by organizing resource control actions on the basis of principles of nonlinear dynamics.