Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Наукові дослідження засвідчують: іони деяких металів можуть сприяти росту культури спіруліни
    (2006) Котинський, Андрій Валерійович; Паливода, К. О.; Чернухіна, Л. О.
    Встановлено, що на синтез фікоціаніну найменше впливає магній. Збільшення концентрації сульфату магнію в середовищі культивування до 0,5 г/л підвищує синтез фікоціаніну на 17%. Спіруліна досить чутлива до незначного підвищення концентрації сульфату магнію – понад 0,6 г/л. Найбільше фікоціаніну накопичується в біомасі спіруліни (20,8% від АСБ) при одночасному внесенні в середовище культивування йодиду калію й нітрату кобальту по 5,0–8,0 мг/л. Found that the synthesis of phycocyanin least affect magnesium. Increasing concentrations of magnesium sulfate in the culture medium to 0,5 g / l increases the synthesis of phycocyanin by 17%. Spirulina is quite sensitive to a slight increase in the concentration of magnesium sulfate - more than 0.6 g / l. Most phycocyanin accumulated in the biomass of Spirulina (20,8% of dry matter), while entry to the culture medium of potassium iodide and cobalt nitrate to 5.0-8.0 mg / l.
  • Ескіз
    Документ
    Йод із спіруліни
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено методику вилучення йоду та фікоціаніну з біомаси спіруліни за допомогою водної екстракції. Розроблено технологію одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 0.5-0.56% від АСБ. За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду і кобальту. Процес культивування проводиться в накопичувальному режимі протягом156 годин з фотоперіодом 12 годин на добу у вертикальному трубчастому фотобіореакторі закритого типу. Рівень освітлення 8.5-9 кЛк, температура 35 oC. Після екстрагування одержані водні екстракти, що містять йод та фікоціанін можуть бути використані як харчові добавки. The method of extraction of iodine and phycocyanin percentage of Spirulina biomass by aqueous extraction. The technology of obtaining biomass of Spirulina with iodine to 0.5-0.56% of ASB. With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. The process of culturing is carried out in cumulative mode for 156 hours of photoperiod 12 hours a day in a vertical tubular fotobioreaktori closed. The level of lighting 8.5-9 KLK, temperature 35 oC. After extraction of the aqueous extracts containing iodine and phycocyanin can be used as food additives.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблено ефективну методику вилучеyyя йоду та фікоціаніну із біомаси спіруліни за допомогою водної екстрації
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено технологію, яка дає змогу одержувати біомасу спіруліни з вмістом йоду до 0,5-0,56% від АС Б (500-560 мг йоду в 100 г АСБ). За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду й кобальту. Змінюючи дози внесеного йоду та кобальту можна регулювати не тільки вміст органічно зв’язаного йоду в біомасі спіруліни, а й деяких інших біологічно активних речовин, зокрема фікоціаніну, хлорофілу, каротинів, білка, вітамінів С, Е, тощо. Процес культивування проводили в накопичувальному режимі протягом 156 год. з фотоперіодом 12 год. за добу (84 год. при освітленні) у вертикальному трубчастому фітобіореакторі закритого типу. A technology that allows you to receive Spirulina biomass containing iodine 0,5-0,56% of AS B (500-560 mg of iodine per 100 g ASB). With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. Changing the dosage of iodine and cobalt can be controlled not only the content of organically bound iodine in spirulina biomass, but also some other biologically active substances, including phycocyanin percentage, chlorophyll, carotene, protein, vitamins C, E, and so on. The process of cultivation was carried out in cumulative mode for 156 hours. photoperiod of 12 h. per day (84 hr. bounce lighting) in a vertical tubular fitobioreaktori closed.