Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Технологія отримання суспензії з насіння льону(2016) Янюк, Тетяна Іванівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Тракало, Тетяна Олександрівна; Малюта, Ксенія СергіївнаПереробка зернової сировини при виробництві функціональних продуктів харчування належить до складних енергоємних технологічних процесів з підвищеними вимогами до кінцевого продукту, тобто у кожному випадку треба вирішувати проблему збереження нативності сировини та одночасного дотримання критеріїв безпеки, технологічності у подальшому використанні. Цим критеріям відповідає насіння льону.В роботі вивчені властивості і мікроструктура по- дрібнених частинок насіння льону різних розмірів, а та- кож властивості отриманих суспензій, до складу яких входять подрібненні частинки насіння льону і розчинник (вода або молочна сироватка).Якість отриманого подрібненого продукту з насіння льону залежить прямо пропорційно від швидкості обертання ротору і часу дії. Встановлено, що лаборатор- ний млин забезпечує подрібнення насіння льону до час- тинок з розміром: менше 0,56 мм – 5,5%; 0,56 мм – 16,66%; 0,8 мм – 12,25%; 1,0 мм – 39,7%; 1,5 мм – 10,67. Структурно-механічні характеристики подрібнено- го продукту з насіння льону досліджені вперше. Харак- теристики різних фракцій визначено за такими показни- ками, як насипна щільність 392,7 г/см3, дійсна щільність 698,7 г/см3, когезійність 1,70%.Дослідження і визначення хімічного складу порошків показали ефективність безвідходної технології отримання суспензій з зернової сировини, під час якої втра- ти основних інгредієнтів мінімальні і становлять 5…15%. При отриманні рідких суспензій з максимальним вмістом жиру і білку рекомендовано використовува- ти наступні фракції з розміром частинок 0,56 і нижче. При отриманні желеподібних продуктів з максимальним вмістом харчових волокон і вуглеводів, продуктів, що призначаються для використання як компоненти і як носії лікувально-профілактичних і технологічних властивостей, рекомендовано використовувати фракції 1,5 мм і більше. Processing of grain raw materials in the production of functional foods belongs to complex energy-intensive technological processes with high requirements for the final product, ie in each case it is necessary to solve the problem of preserving the nativeness of raw materials and compliance with safety criteria, manufacturability in future use. Flax seeds meet these criteria.The properties and microstructure of crushed flax seed particles of different sizes, as well as the properties of the obtained suspensions, which include crushed flax seed particles and solvent (water or whey), are studied.The quality of the obtained crushed product from seed Flax depends directly on the speed of rotation of the rotor and the time of action. It is established that the laboratory mill provides grinding of flax seeds to particles with the size: less than 0.56 mm - 5.5%; 0.56 mm - 16.66%; 0.8 mm - 12.25%; 1.0 mm - 39.7%; 1.5 mm - 10.67.The structural and mechanical characteristics of the crushed flax seed product were studied for the first time. The characteristics of different fractions were determined by such indicators as bulk density 392.7 g / cm3, actual density 698.7 g / cm3, cohesion 1.70%. Studies and determination of the chemical composition of powders have shown the effectiveness of the waste-free technology of obtaining suspensions from grain raw materials, during which the loss of basic ingredients is minimal and is 5… 15%.In the preparation of liquid suspensions with a maximum fat and protein content, it is recommended to use the following fractions with a particle size of 0.56 and below. When obtaining jelly-like products with the maximum content of dietary fiber and carbohydrates, products intended for use as components and as carriers of therapeutic and prophylactic and technological properties, it is recommended to use fractions of 1.5 mm or more.Документ Технологічні та фізичні властивості гранульованих сумішей(2016) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег ОлександровичУ статті наведено дослідження технологічних і фізичних властивостей зернових сумішей із додаванням лляного екстракту на основі води до та після гранулювання.The article presents a study of technological and physical properties of grain mixtures with the addition of flaxseed extract based on water before and after granulation.Документ Мікробіологічний стан екструдованих зернових сумішей з насінням льону(2009) Шаповаленко, Олег Іванович; Павлюченко, Олена Станіславівна; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола АнтоновичВ статті розглянуто питання зміни мікрофлори розроблених екструдованих зернових сумішей з насінням льону під час зберігання за температури 0 та +20 °С. In article the question of change of microflora developed grain mixes with seeds of flax in the course of storage is considered at temperature 0 and +20 °C.