Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Декстрини шардингера як сировина для їстівних плівок і покриттів
    (2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна
    У статті представлено експериментальні результати дослідження декстринів Шардингера як сировини для їстівних плівок і покриттів. Об'єктом дослідження були декстрини Шардингера (циклодекстрини). Їстівні плівки з використанням і без використання циклодекстринів було досліджено за органолептичними, фізико-механічними показниками й паропроникністю. Декстрини Шардингера сумісні з крохмалем як плівкоутворювачем за походженням і будовою, розчинні у воді як розчиннику для виготовлення їстівних плівок та покриттів. Встановлено, що циклодекстрини відіграють роль пластифікатора на основі результатів дослідження показників міцності, подовження та паропроникності. Так, показник міцності зменшується з 10,2 МПа до 9,1 МПа, а подовження, навпаки, збільшується з 38% до 54%, оскільки знижується міжмолекулярна сила і пом'якшується структура плівки, збільшується рухливість ланцюга та міжмолекулярна відстань. Враховуючи зазначені зміни у структурі плівки внаслідок використання циклодекстринів, показник паропроникності збільшується з 15,2% до 18,3%. Отже, декстрини Шардингера варто використовувати під час виробництва їстівних плівок і покриттів як пластифікатор. The article presents the experimental results of the study of Schardinger dextrin as raw materials for edible films and coatings. The object of the study was Dextrin Schardinger (cyclodextrin). Edible films using and without use of cyclodextrins were studied according to organoleptic, physico-mechanical parameters and vapor permeability. Shardinger's dextrin is compatible with starch as a film-forming agent by origin and structure, soluble in water as a solvent for the manufacture of edible films and coatings. It has been established that cyclodextrins play the role of a plasticizer based on the results of the study of strength, elongation and vapor permeability. Thus, the strength index decreases from 10.2 MPa to 9.1 MPa, while the elongation, on the contrary, increases from 38% to 54%, since the intermolecular force is reduced and the film structure is softened, the chain mobility and intermolecular distance increase. Taking into account the above changes in the structure of the film due to the use of cyclodextrins, the permeability index increases from 15.2% to 18.3%. Consequently, dextrin Schardinger should be used in the manufacture of edible films and coatings as plasticizer.
  • Ескіз
    Документ
    Пакувальні біодеградабельні плівки на основі полівінілового спирту
    (2016) Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Оксана Сергіївна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Кобилінський, Сергій Миколайович; Гончаренко, Людмила Валеріївна
    Метою даної роботи було дослідження фізико-механічних і термічних властивостей біодеградіровать плівок на основі полівінілового спирту. Встановлено, що при збільшенні колькості гліцерину еластичність плівок поліпшується, а міцність при розриві пропорційно зменшується. Також на зміну фізико-механічних характеристик плівок впливає зміст плівкоутворювачів: ПВС і пектину. The aim of this work was to study the physico-mechanical and thermal properties of biodegradable Graded films based on polyvinyl Alcohol. It was found that with an increase in the number of Glycerin, the elasticity of the films improves, and The strength at break is proportionally reduced. The change in the physical and mechanical characteristics of the films is also affected by the content Film-forming agents: PVA and pectin.