Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    The use of the biologically activated grain is in technology of health products
    (2016) Simahina, Galina; Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Fedorenko (Mykoliv), Tetiana; Bereza-Kіndzerska, Ludmila; Antoniuk, Maria
    The concept of scientific, methodical and technological support for learning logic is presented. The concept founds on the notions ofThe basic stages of technological process of production of semi-finished products or mixtures from grain, enriched by microelements, grounded. The mutual influence of microelements on content of amino acid in germinated grain of oat is determined. Ways of the processing enriched with mineral substances of grain raw materials it is offered. intensification of synthesis of vitamins is experimentally investigational in the process of germinating of wheat grain with the use of plant extracts that contain phytoncides. The technology of manufacturing health products is worked out on the basis of the biologically activated grain of wheat "ZerniatkoPikantne" (the kernel) with the extract of garlic or onion extract. Представлена концепція наукового, методичного та технологічного забезпечення логіки навчання. Концепція ґрунтується на уявленнях основних етапів технологічного процесу виробництва напівфабрикатів або сумішей з зерна, збагачених мікроелементами, обґрунтованих. Визначено взаємний вплив мікроелементів на вміст амінокислоти в пророслому зерні вівса. Запропоновано спосіб переробки, збагачений мінеральними речовинами зернової сировини. Інтенсифікація синтезу вітамінів експериментально досліджується в процесі проростання зерна пшениці з використанням рослинних екстрактів, що містять фітонциди. Технологія виробництва оздоровчих продуктів розроблена на основі біологічно активованого зерна пшениці «ZerniatkoPikantne» (ядро) з екстрактом часнику або цибульного екстракту.
  • Ескіз
    Документ
    Rhizopus sp.2000 FM – the active fungi exolipase producer
    (2009) Borisenko, A.; Antoniuk, Maria; Eisenberg, Victoria; Kapichon, A.; Stoiko, V.
    The experimental results support the fact that the sunflower oil is the effective inductor of exolipase biosynthesis. The high values of LA demonstrated on the medium with sucrose and starch addition are exponents of the physiological and biochemical properties of the strain Rhizopus sp. 2000 FM. Maximal activity is registered for the substrate with addition of the 1% sunflower oil. Further increase of this oil caused the decrease of the fermentative activity, thus, one could consider the sunflower oil to be not only the inductor but also the represser of the lipase biosynthesis. What concerns the growth and biomass accumulation we could state that the addition of the significant quantity of the sunflower oil, stimulates the growth of the micromycete Rhizopus sp. 2000 FM. The data on the growth rate and LA of the fungus strain Rhizopus sp. 2000 FM on the carbon sources, along with the detection of other components of the medium, is believed to support the optimization the content of the nutritive medium for the cultivation of the new active exolipase producent — fungus Rhizopus sp. 2000 FM.