Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    The properties of surfactants synthesized by Acinetobacter calcoaceticus ІMV В-7241 on refined and sunflower oil waste
    (2018) Pirog, Tatiana; Lutsay, Dariya; Antoniuk, Svitlana; Elperin, Igor
    The aim of the work was to compare the antimicrobial and anti-adhesive activity (including the ability to destroy biofilms), as well as the effect on oil degradation of the surfactants synthesized by the culture of Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 on refined and sunflower waste. The microbial surfactants were extracted from supernatant of cultural liquid by mixture of chloro form and methanol (2:1). The number of attached cells and the degree of biofilm destruction were analyzed spectrophotometrically. Antimicrobial properties of the surfactants were determined by index of the minimal inhibiting concentration. The concentration of oil in water was analyzed by the gravimetric method after extraction with hexane. It was shown that microbial surfactants synthesized in medium with 2% of both refined and fried oil were characterized by high antimicrobial (MIC with respect to bacterial test cultures 0.8–29 μg/ml, Candida albicans D-6 26−58 μg/ml) and anti-adhesive (decreasing number of bacterial and fungal cells of test cultures attached to abiotic surfaces by 35–70%, destruction of biofilms by an average of 40–44%) activity. Increasing concentration of waste oil in the medium to 4% was accompanied by the formation of surfactants with low antimicrobial activity, in the presence of which the degree of oil destruction in water (3–6 g/l) was 80–88% in 20 days, which is 10–16% higher than when using surfactants synthesized in a medium with 2% oil. Obtained data indicate on the need for studies on the effect of cultivation conditions of producer on the properties of synthesized surfactants for the production of final product with stable predetermined properties, depending on the field of practical application. Метою роботи було порівняти антимікробну та антиадгезійну активність (у тому числі здатність руйнувати біоплівки), а також вплив на деградацію олії ПАР, синтезованих культурою Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на рафінаді та соняшнику. відходи. Мікробні поверхнево-активні речовини екстрагували із супернатанту культуральної рідини сумішшю хлороформи та метанолу (2:1). Кількість прикріплених клітин і ступінь руйнування біоплівки аналізували спектрофотометрично. Антимікробні властивості ПАР визначали за показником мінімальної інгібуючої концентрації. Концентрацію олії у воді аналізували гравіметричним методом після екстракції гексаном. Показано, що мікробні ПАР, синтезовані на середовищі з 2% як рафінованої, так і смаженої олії, характеризуються високою антимікробною дією (МІК щодо бактеріальних тест-культур 0,8–29 мкг/мл, Candida albicans D-6 26–58 мкг/мл). антиадгезивну (зменшення кількості бактеріальних і грибкових клітин тест-культур, прикріплених до абіотичних поверхонь, на 35–70%, руйнування біоплівок у середньому на 40–44%). Підвищення концентрації відпрацьованої нафти в середовищі до 4 % супроводжувалося утворенням поверхнево-активних речовин із низькою антимікробною активністю, у присутності яких ступінь деструкції нафти у воді (3–6 г/л) у 20 р. становив 80–88 %. днів, що на 10–16 % вище, ніж при використанні ПАР, синтезованих у середовищі з 2 % олії. Отримані дані свідчать про необхідність дослідження впливу умов культивування продуцента на властивості синтезованих ПАР для отримання кінцевого продукту зі стабільними заданими властивостями в залежності від галузі практичного застосування.