Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Investigation of particle size distribution of grinded amber by electropulse discharges in a liquid medium(2021-01-27) Chornyi, Valentyn; Kharchenko, Yevgen; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zavialov, VolodymyrThe article presents the study results of electropulse grinding of amber in aqueous and alcoholic media at different amounts of supplied energy. Description of the electropulse grinding laboratory installation, the mechanism of the destruction process of amber particles and methods of statistical processing of experimental data are given. It was established that alcohol medium has a greater impact on the efficiency of crushing than water. Thus, under the same conditions of energy supply, in the aqueous medium the weighted average particle size of amber was 601:6 688:9 m, and in an alcohol medium – 368:0 269:6 m. In an aqueous medium, the particle size decreased to 1/13.6 of raw sample, and in an alcoholic medium to 1/22.3 of raw sample compared to the initial size of raw amber. We found that in the aqueous medium the ratio of large to small fractions is mainly the same with the coefficient of alignment of particles with a size of 1.09. In an alcoholic medium, this ratio significantly differs, with the coefficient of alignment of amber particles of a size of 1.67 with the amount of supplied energy of 125 kJ. В статті представлені результати дослідження електроімпульсного подрібнення бурштину у водному та спиртовому середовищах при різній кількості підведеної енергії. Описано лабораторну електроімпульсну установку, механізм процесу руйнування бурштинових частинок і методів статистичної обробки експериментальних даних. Встановлено, що спиртове середовище має більший вплив на еффективність подрібнення, ніж вода. Таким чином, при однакових умовах підведення енергії, у водному середовищі середньозважений розмір частинок бурштину становив 601 мкм, а в спиртовому середовищі - 368 мкм. У водному середовищі, розмір частинок зменшився до 1/13,6 від необробленого зразка, а в спиртовому середовищі середній розмір частинок зменшився до 1/22,3 в порівнянні із початковим розміром необробленого зразка бурштину. Ми знайшли що у водному середовищі співвідношення крупних та дрібних фракційв основному таке саме, як і коефіцієнта вирівняності частинок за розмірами 1,09. У спиртовому середовищі, це співвідношення суттєво відрізняється, причому коефіциєнт розміру частинок бурштину із розміром 1,67 мкм із кількістю енергії, яку підведено 125 кДж.Документ Intensification of the extraction process manufacture of bitter tinctures(2017) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Chornyi, Valentyn; Rybachok, AlbinaThe article substantiates the relevance of the use of extracts of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures, such as cardamom, red bitter pepper and ginger. When choosing the type of spicyaromatic raw material it was guided by its chemical composition, namely high content of vitamin C and phenolic compounds. The disadvantages of traditional technologies are considered and ways of solving these problems are determined with the purpose of intensification of the extraction process. A number of studies have been conducted to determine the kinetics of the extraction process, depending on the type of extractant, the size of the raw material particles, the phase ratio, the duration and temperature of the extraction process. The influence of temperature and mechanical refraction on the speed of passage of the extraction process of spiсу -aromatic raw materials is considered. The influence of the phase ratio, the type of extractant and the raw material on the process of extracting vitamin C and phenolic compounds from spiсу aromatic raw materials was established. Based on the foregoing, recommendations are made regarding the parameters of the extraction process for its intensification, and as a result is obtaining of bitter infusions of high biological value. Стаття обґрунтовує доцільність використання екстрактів пряної ароматичної сировини у виробництві гірких настоянок, таких як кардамон, червоний гіркий перець та імбир. При виборі виду пряної сировини він керувався її хімічним складом, а саме високим вмістом вітаміну С та фенольних сполук. Розглянуто недоліки традиційних технологій та визначено шляхи вирішення цих проблем з метою інтенсифікації процесу видобутку. Було проведено ряд досліджень для визначення кінетики процесу екстракції залежно від типу екстрагента, розміру частинок сировини, фазового співвідношення, тривалості та температури процесу екстракції. Розглянуто вплив температури та механічного заломлення на швидкість проходження процесу екстракції спіру-ароматичної сировини. Встановлено вплив фазового співвідношення, типу екстрагенту та сировини на процес вилучення вітаміну С та фенольних сполук із пряноароматичної сировини. Виходячи з вищевикладеного, даються рекомендації щодо параметрів процесу екстракції для її інтенсифікації, і як результат - отримання гірких настоїв високої біологічної цінності.Документ Investigation of the extraction process of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures(2017-09) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Rybachok, Albina; Chornyi, ValentynThe research was conducted to determine the influence of the parameters of the extraction process on the extraction of target components from spices and aromatic raw materials for its intensification, and the ability of cardamom, ginger and red pepper to determine the accumulation of heavy metal ions was determined. Дослідження проводилося з метою визначення впливу параметрів процесу екстрагування на вилучення цільових компонентів з спецій і ароматичної сировини для його інтенсифікації, а також здатність кардамону, імбиру та червоного перцю визначати накопичення іонів важких металів.Документ Mecanismul si particularitatile procesului continuu de vibroextractare a materiei prime vegetale(2014) Zavialov, Volodymyr; Bodrov, Viktor; Zaporozhets, Yuliia; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Dekanskiy, VadimDevelopment of industry in economic conditionNovember is characterized by creating systemsRapone use but complexprocessingdeep vegetal material, implementationdeçeuri free technologies.Enhancing before production, its eficienfei all manufacturing industries largelydepend not only raw materials but also plantits quality, but the degree of extraction butValuable components thereof.In most branches of the food industry,such as: wine, preservation, sugar, oil,The pharmaceutical production of starch, in whichannually processes millions of tons of vegetables but fruit - these targets feel particularly relevant.The rule vegetal material preparationfor extractare, no natural porositysufficient countercurrent extraction, it is difficult toCargo can compress. For this reasonensuring optimal working condipilorensuring by means of the extraction process tradiponale complicated on the one hand by proprietâple menponate IEA raw materials on theanother - but posibilitàple technological proceduralIEA constructive existing devices.In connection with the above, one of themost effective ways of improving the processThe extracpe is using intensive regimens hydrodynamics. Among the known devicesperspective using such regimes are vibrating extractors. This is manifested by interacpunii relatively high speed phase executiontechnology but simplicity in operation.Devices of this type are capable funcponeze turbulenfâ intensity under current -interacpune mixed phases. Such activation of the surface leads to higher instantaneousto shear driving but reduce resistancediffusion process. It is provided by turbulizatoare jets mixture butvibrating mechanism mounted mixing room of the unit.Документ Extractors with vibratory mixing devices and prospects of their use in the food industry(2012) Zavialov, Volodymyr; Bodrov, Viktor; Zaporozhets, Yuliia; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Dekanskiy, VadimThe low efficiency of the existing technologies for the extraction of desired components from vegetable raw materials with a high degree of milling is due to the imperfection of extraction equipment. Though the designs of modern periodic and continuous extractors are fairly diversified, there exist common disadvantages caused by the insignificant porosity of fine-fraction vegetable raw materials or the mass prepared from them for counterflow continuous extraction, their poor transportability, densification, and, as a result, the low permeability for the extractant. It has been established that vibratory extractors are most promising in this respect. In the present work, we present results of investigations of the intensifying action of low-frequency mechanical vibrations on the extraction process of desired components from vegetable raw materials under conditions of continuous vibration extraction. For industry, we propose a new design of a periodical and a continuous apparatus with vibratory mixing devices.