Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    The micronutrient profile of medicinal plant extracts
    (2021) Zheplinska, Mariia; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Kuts, Anatoly; Slobodyanyuk, Natalia; Bal-Prylypko, Larysa; Nikolaenko, Mykola; Kokhan, Olena M.; Reznichenko, Yuriy; Salavor, Oksana
    Метою даної роботи є встановлення мікроелементного складу екстрактів і настоїв з лікарської сировини – календули лікарської та меліси лікарської. Встановлений мікроелементний профіль включає дані щодо вмісту таких макро- та мікроелементів, як кальцій, калій, натрій, залізо, цинк, мідь в екстрактах і настоях з меліси лікарської та календули лікарської. Серед макроелементів переважає натрій, перевага якого проявляється в календулі лікарській при настоюванні. Велика кількість кальцію також переходить у водно-спиртовий настій з календули лікарської. Переважаючими мікроелементами у водних екстрактах календули лікарської є мідь і цинк. Порівнюючи отримані результати кількості мікро- і макроелементів, які перейшли в екстракти, можна ствердно сказати, що календула лікарська більш багата цими речовинами. Оскільки настої та екстракти рекомендовано додавати як додатковий інгредієнт до овочевих та фруктових соків, відмічено їх позитивний вплив у напрямку забезпечення організму людини у рекомендованій добовій потребі калію та натрію. За результатами проведеного дослідження екстракти та настої меліси лікарської та календули лікарської можна розглядати як незамінне джерело мікроелементів для збагачення фруктово-овочевих соків серед консерв оздоровчого призначення. The purpose of this work is to determine the trace element composition of extracts and infusions from medicinal raw materials - medicinal calendula and medicinal lemon balm.The established micronutrient profile includes data on the content of such macro- and microelements as calcium, potassium, sodium, iron, zinc, and copper in extracts and infusions from Melissa officinalis L officinalis L and Сalendula officinalis. Sodium predominates from certain macronutrients, the superiority of which is manifested in Сalendula officinalis when infused. A large amount of calcium also passes into the aqueous-alcoholic infusion from Сalendula officinalis. Copper and zinc prevail among the determined microelements in water extracts of Сalendula officinalis. Comparing the results obtained, we can say in the affirmative about the micro- and macro elements that have passed into extracts that Сalendula officinalis is richer in these substances. Because infusions and extracts are recommended to be added as an additional ingredient to vegetable and fruit juices, their positive infusion on the human body will increase the recommended daily requirement of potassium and sodium. Based on the results of this study, extracts and infusions of Melissa officinalis L and Сalendula officinalis can be considered as an essential source of micronutrients for enriching fruit and vegetable juices in canned food for health purposes.
  • Ескіз
    Документ
    The technological properties of winter wheat grain during long-term
    (2021) Yashchuk, Nadiia; Matseiko, Liudmyla; Bober, Anatolii; Kobernyk, Matvei; Gunko, Sergiy; Grevtseva, Nataliya; Boyko, Yuriy; Salavor, Oksana; Bublienko, Natalia; Babich, Irina
    У світі зростає попит на якісну та безпечну зернову продукцію. Необхідність збереження пшениці у разі стихійного лиха вимагає вивчення оптимального часу зберігання зерна без погіршення технологічних показників. Метою роботи було вивчення динаміки технологічних властивостей озимої пшениці, вирощеної після гороху, конюшини, кукурудзи на силос та промислових, екологічних, біологічних систем вирощування протягом 1, 3 та 5 років зберігання в умовах звичайного зерносховище. Виявлено відсутність суттєвих відмінностей у технологічних параметрах зерна пшениці, вирощеного в промислових та екологічних системах, але значно нижчі показники у біологічній системі вирощування. Найвища маса гектолітрів, отримана при вирощуванні зерна пшениці після кукурудзи на силос, а склоподібне тіло – після конюшини. Значно вищі біохімічні параметри зерна та альвеографічні властивості борошна були для вирощування пшениці після гороху, що забезпечувало додаткове накопичення білкових речовин. Значних змін у показнику гектолітрової маси під час зберігання зерна немає. Інші показники значно зросли після 1 року зберігання (в середньому на 10 – 30 %). Для подальшого зберігання зростання склоподібного тіла було незначним. Після 5 років зберігання кількість падіння значно зросла (на 21 % порівняно з початковими значеннями і на 7 % – після 3 років зберігання). Вміст білка, глютену в зерні та альвеографічні властивості борошна значно знизилися після 5 років зберігання. Встановлено можливість отримання зерна пшениці з високими технологічними параметрами для більш безпечної екологічної системи вирощування. Також було підтверджено необхідність зберігання зерна до 1 року для покращення показників якості, і було встановлено, що воно безпечно зберігається протягом 3 років. In the world, the demand for quality and safe grain products is increasing. The need to preserve wheat in the event of a natural disaster requires the study of optimal storage times of grain without degrading technological indexes. The purpose of the work was to study the dynamics of technological properties of winter wheat grown after peas, clover, corn for silage and the industrial, ecological, biological growing systems during 1, 3, and 5 years of storage in the conditions of the ordinary granary. The absence of significant differences in the technological parameters of the grain of wheat grown at industrial and ecological systems, but significantly lower indicatorsat a biological growing system was found. The highest hectolitre weight obtained when wheat grain was grown after corn for silage, and vitreousness – after the clover. Significantly higher biochemical parameters of grain and alveographic properties of flour were for the cultivation of wheat after peas, which provided additional accumulation of protein substances. There are no significant changes in the indicator of hectolitre weight during the grain storage. Other indicators increased significantly after 1year of storage (on average by 10 – 30 %). For further storage, vitreousness growth was insignificant. After 5 years of storage, the falling number significantly increased (on 21 % compared to the initial values and on 7 % – after 3 years of storage). The content of protein, gluten in the grain, and alveographic properties of flour significantly decreased after 5 years of storage. The possibility of obtaining grain of wheat with high technological parameters for a more safe ecological growing system was established. It was also confirmed to need for grain storage up to 1 year to improve quality indicators and it was established that it safely stored for 3 years.
  • Ескіз
    Документ
    Environmental policies of the European union as a roadmap for modern Ukraine
    (2018) Yakymenko, Igor; Salavor, Oksana; Shapovalov, Yevhenii
    Studying of the European Union policies and best practices in environmental protection is both significantly important and challenging for Ukrainian audience because environmental protection is a critical issue for modern Ukraine due to long-term destructive legacy ofsoviet/colonial period. Answering to this challenge, the Department ofEnvironmental Science at the National University of Food Technologies introduced Jean Monnet Module on Environmental Protection in the EU under the grant support of European Union Erasmus+ Programme. The Jean Monnet Module addresses to better understanding ofEuropean policy and effective practices for environmental protection and sustainability. The Module comprises university teaching courses on European tools, policies and best practices in environmental protection for Master’s students in Environmental Science, and in Food Technologies, and summer schools for policy-makers, representatives ofNGOs, industry experts, and the public. Key words: Erasmus+, Jean Monnet Project, the European Union, environmental protection, environmental policies, university teaching course, summer school.
  • Ескіз
    Документ
    Environmental assessment of rivers in the Kiev region (Ukraine) according to the health and indicators
    (2016) Shumigay, I. V.; Togachynska, Olga; Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana; Bereza-Kіndzerska, Ludmila
    The study of water in reservoirs of Ukraine through passive monitoring methods permit to detect heavy metals in the proportion that far exceeds the Maximum Allowable Concentrations (M. A. C.). This article presents the results of the monitoring of some toxic substances in several small rivers in Kiev region, considering the influence of anthropogenic factors. Also there was analyzed the state of aquatic ecosystems and there was made their ecological assessment based on a sanitary indicators. Nowadays we can provide the ecological safety using waste-free technologies with full utilization of all the raw materials’ constituents. The main research area of the water resources protection is the elaboration of the ecological control methods of the effluents quality.
  • Ескіз
    Документ
    Improved flowsheet of wastewater treatment from nitrogen a containing compounds
    (2015) Semenova, Olena; Reshetnyak, Lyudmila; Bublienko, Natalia; Salavor, Oksana; Smirnova, Elizabeth
    Waste water containing nitrogen compounds stimulate the growth of plankton, algae and violate the oxygen regime, affecting the livelihoods of aquatic organisms. Wastewater treatment of nitrogen carried activated sludge in suspended state or immobilized using active biomass.
  • Ескіз
    Документ
    Development of environmental auditing in Ukraine
    (2013) Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana
    Considered and analyzed the current state of environmental audit in Ukraine and its future outlook. The main obstacle to the effective implementation of the audit is flawed legislative regulatory framework. Development needs and the state of preparation of certified environmental auditors.