Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ The Reaserch of Dry Chicken Manure Methanogenesis Stability(2019) Shapovalov, Yevhenii; Salyuk, Anatoly; Kotynskyy, Andriy; Tarasenko, RomanThe studies were conducted in batch mode in thirteen repetitions at humidity of 78, 80, 82 and 84%. The coefficient of variation of methane production varied from 14.84% to 35.17% in a mesophilic mode and from 14.4% to 78.21% in a thermophilic mode, which means high instability of the process. The moisture content had a much greater effect on the stability of the process in thermophilic conditions than in mesophilic ones.Документ Environmental policies of the European union as a roadmap for modern Ukraine(2018) Yakymenko, Igor; Salavor, Oksana; Shapovalov, YevheniiStudying of the European Union policies and best practices in environmental protection is both significantly important and challenging for Ukrainian audience because environmental protection is a critical issue for modern Ukraine due to long-term destructive legacy ofsoviet/colonial period. Answering to this challenge, the Department ofEnvironmental Science at the National University of Food Technologies introduced Jean Monnet Module on Environmental Protection in the EU under the grant support of European Union Erasmus+ Programme. The Jean Monnet Module addresses to better understanding ofEuropean policy and effective practices for environmental protection and sustainability. The Module comprises university teaching courses on European tools, policies and best practices in environmental protection for Master’s students in Environmental Science, and in Food Technologies, and summer schools for policy-makers, representatives ofNGOs, industry experts, and the public. Key words: Erasmus+, Jean Monnet Project, the European Union, environmental protection, environmental policies, university teaching course, summer school.Документ Healthy lifestyle behaviors among university students in Ukraine(2018) Yakymenko, Igor; Tsybulin, Alexander; Shapovalov, YevheniiМета роботи. Вивчити прихильність студентів українських університетів здорового способу жізні.Матеріали і методи. Методом добровільного анонімного анкетування проведена оцінка прихильності студентів двох університетів київського регіону (n = 211) здоровому способу жізні.Результати. виявлено; що серед студентів віком від 17 до21 року; зайва вага мають 7; 1% студентів; значна частьмолодежі; особливо хлопці (74; 7%); систематично занімаютсяфізіческімі вправами. Разом з тим; 25; 6% студентовкурят і 61; 6% вживають алкоголь (хоча б іноді). Менееполовіни опитаних вживають овочі і фрукти в достатній-ном кількості і молочні продукти щодня. Понад 70% сту-дента допускають негативний вплив навколишнього середовища на іхздоровье і визнають недостатнє матеріальне забезпеченнярозроблений кращої прихильності до здорового способу жізні.Виводи. В цілому студентська молодь в Україні має біль-шую прихильність до здорового способу життя; ніж старше поколінння; але куріння і споживання алкоголю залишаються серйозною загрозою для її здоров'я.Objective. To study the commitment of students of Ukrainian universities to a healthy lifestyle. Materials and methods. The method of voluntary anonymous questioning assessed the commitment of students of two universities in the Kiev region (n = 211) to a healthy lifestyle. Results. Revealed; that among students aged 17 to 21 years; overweight are 7; 1% of students; a significant part of the youth; especially guys (74; 7%); systematically engaged in physical exercises. At the same time; 25; 6% of students smoke and 61; 6% drink alcohol (at least sometimes). Less than half of those surveyed consume enough fruits and vegetables and dairy products daily. More than 70% of students admit a negative environmental impact on their health and admit insufficient material support for a better commitment to a healthy lifestyle. Conclusions. In general, students in Ukraine have a greater commitment to a healthy lifestyle; than older generation; but smoking and alcohol consumption remain a serious threat to her health.