Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Probiotic’s biotechnology for prevention and treatment of Covid-19(2021) Starovoitova, SvitlanaIn view of probiotics supplementation could reduce the severity of COVID-19 morbidity and mortality. Probiotics can inhibit cytokine storm by simultaneously boosting the innate immunity and evading the exaggeration of adaptive immunity, which is challenged to respond quickly to the viral onslaught. Probiotics-induced suppression of the inflammatory cytokine response may prevent both the severity and the occurrence of ARDS, making probiotics an attractive adjunct. Inventing effective therapy will transform the impact of the pandemic on lives as well as economies across the globe. Therefore, supplementation of probiotics in high risk and severely ill patients, and frontline health workers, might limit the infection and flatten the COVID-19 curve. Thus, the design of different generations of probiotic drugs (pro-, syn-, para-, postbiotics and imunobiotics, etc.) for the prevention and treatment of SARS-CoV-2 infection is a timely and promising issue in modern biotechnology. As well as a rational combination of probiotic drugs and functional foods enriched with probiotic microorganisms, along with modern treatments can significantly improve and accelerate the recovery of patients with COVID-19.// Враховуючи, що прийом пробіотиків може зменшити тяжкість захворюваності та смертності від COVID-19. Пробіотики можуть пригнічувати цитокіновий шторм, одночасно підвищуючи вроджений імунітет і уникаючи перебільшення адаптивного імунітету, якому потрібно швидко реагувати на вірусний натиск. Спричинене пробіотиками пригнічення запальної цитокінової реакції може запобігти як тяжкості, так і виникненню ГРДС, роблячи пробіотики привабливим доповненням. Винахід ефективної терапії змінить вплив пандемії на життя, а також на економіку по всьому світу. Таким чином, прийом пробіотиків пацієнтам із високим ризиком і важкохворим, а також медичним працівникам на передовій може обмежити інфекцію та згладити криву COVID-19. Таким чином, розробка різних поколінь пробіотичних препаратів (про-, син-, пара-, постбіотиків та імунобіотиків тощо) для профілактики та лікування інфекції SARS-CoV-2 є актуальною та перспективною проблемою в сучасних біотехнологіях. А також раціональне поєднання пробіотичних препаратів та функціональних продуктів, збагачених пробіотичними мікроорганізмами, разом із сучасними методами лікування може значно покращити та прискорити одужання пацієнтів із COVID-19.// С учетом того, что добавление пробиотиков может снизить тяжесть заболеваемости и смертности от COVID-19. Пробиотики могут подавлять цитокиновый шторм, одновременно повышая врожденный иммунитет и избегая преувеличения адаптивного иммунитета, который призван быстро реагировать на вирусный натиск. Подавление воспалительного цитокинового ответа, вызванное пробиотиками, может предотвратить как тяжесть, так и возникновение ОРДС, что делает пробиотики привлекательным дополнением. Изобретение эффективной терапии изменит влияние пандемии на жизнь людей и экономику во всем мире. Следовательно, добавление пробиотиков к пациентам с высоким риском и тяжелобольным, а также к медицинским работникам на переднем крае может ограничить распространение инфекции и сгладить кривую COVID-19. Таким образом, создание различных поколений пробиотических препаратов (про-, син-, пара-, постбиотиков, имунобиотиков и др.) Для профилактики и лечения инфекции SARS-CoV-2 является актуальной и многообещающей задачей современной биотехнологии. А также рациональное сочетание пробиотических препаратов и функциональных продуктов питания, обогащенных пробиотическими микроорганизмами, наряду с современными методами лечения позволяет значительно улучшить и ускорить выздоровление пациентов с COVID-19.Документ Cobiotics a new conception of probiotics(2019) Starovoitova, SvitlanaA new achievement in the study of probiotics was the formulation of a new concept - cobiotics. Cobiotics are more functional than synbiotics, since they are a combination of probiotics, prebiotics and digestive enzymes. This concept improves the nutritional value of synbiotics by incorporating various types of digestive enzymes and adding enzymes to isolate prebiotics from their natural sources. Cobiotics were first made in Belgium. The ingredients used in cobiotics create synergy that enhances their effectiveness and improves the effect of cofactors.