Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
454 результатів
Результати пошуку
Документ Bacteriocins Lactobacillus – an alternative to antimicrobial drugs(2021) Voloshina, Iryna; Soloshenko, Kateryna; Krasinko, Victoria; Lych (Tkachenko), Inna; Shkotova, LyudmilaThe review presents the characteristics of bacteria of the Lactobacillus family and their ability to synthesize various bacteriocins. The classification of lactobacilli bacteriocins is given, which includes three classes: class I – lantibiotics (peptides with a molecular weight of less than 5 kDa, which containing lanthionine), class II – unmodified bacteriocins, also called non-lantibiotics (heat-resistant peptides, which do not contain lanthionine and have a molecular weight of less 10 kDa) and class III – a poorly studied group of thermolabile proteins with a molecular weight of more than 30 kDa. Lactobacilli are shown to synthesize a wide spectrum of bacteriocins, which demonstrate a variety of actions and are able to inhibit the growth of numerous species of opportunistic gram-positive microflora. The article also provides the examples of lactobacilli bacteriocins isolated from food products (fermented meat, fish, kombucha, goat milk, koumiss, etc.) and various human biotopes (microbiota of breast milk, intestinal tract, and vaginal secretions). Additionally, the review shows the prospects of wide application of bacteriocins synthesized by lactobacilli in the food and pharmaceutical industries.Документ Determination of molecular weights of biologically active fragments of colostrum by electrophoresis method(2017) Lych (Tkachenko), Inna; Veriovka, Serhii; Voloshina, IrynaIt has been determined that high molecular weight fractions of colostrum contain protein molecules with molecular weights of 160-190 kDa, among which are immunoglobulins. Separate parts of immunoglobulins and other proteins, namely, IgG (55kDa) and IgA (62kDa) heavy chains, secretory component of sIgA, and lactoferrin, have also been found out. The test samples of high molecular weight peptides of colostrum contain the biologically active fragments among which there are mostly immunoglobulins, their parts, proteinsabzymes, other protein fragments. The proteins with the molecular weight of 80, 62, 55 kDa are also determined, they can represent heavy chains (55 kDa) and light chains (25 kDa) of IgG and sIgA. In particular, sIgA is a supermolecular complex consisting of Н- and L-chains of IgA (62, 25 kDa, respectively) and a secretory component (80 kDa). Apart from the secretory component of IgA, the protein molecules with the molecular weight of 80 kDa can be halves of the molecules of immunoglobulins or lactoferrin.Документ Practical use of goat milk and colostrum(2021) Voloshina, Iryna; Soloshenko, Kateryna; Lych (Tkachenko), Inna; Shkotova, LyudmilaThis review presents the protein and amino acid composition of both goat colostrums and milk and describes the properties of goat colostrums and milk components. In addition, the prospects of use of goat milk and colostrum in the food and cosmetics industry and the feasibility of use of goat milk for baby feeding are shown. Functional foods produced from goat milk have antioxidant, anti-inflammatory, cardioprotective, antihypertensive and antiatherogenic activities in the human body. Goat milk cosmetics are very useful for maintaining a healthy skin and are effective in treatment of various skin diseases. Infant formula based on goat milk provides comfortable digestion for babies and are better at absorbing proteins, fats and other nutrients than infant formula based on cow’s milk.Документ Гіалуронова кислота: біосинтез та використання(2019) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Угрин, Анна Олегівна; Волошина, Ірина МиколаївнаГіалуронова кислота знайшла широке застосування в медицині, хірургії, дерматології, гінекології, володіє антимікробними та противірусними властивостями, а за рахунок високої молекулярної маси є пролонгатором дії активного фармацевтичного інгредієнта (АФІ) у складі лікарських засобів. Таким чином, спектр застосування гіалуронової кислоти досить широкий і постійно поповнюється, що приводить до підви¬щення попиту на даний вид біополімера, а, отже, підвищує інтерес до альтернативних джерел його отримання. Стаття присвячена актуальним напрямкам оптимізації біосинтезу гіалуронової кислоти звичайними і генетично модифікованими штамами бактерій, аналізу вибору поживних середовищ для їх культивування та застосу¬вання біополімеру.Документ Інтенсифікація біосинтезу протипухлинного препарату на основі ендофітних грибів(2019) Макаренко, Євген; Лич (Ткаченко), Інна ВалентинівнаЕндофітні гриби або ендофіти широко представлені в усьому світі в здорових тканинах рослин. У роботі охарактеризовано основні ознаки ендофітних грибів та їх вплив на рослини. Наведені біологічно активні речовини, які можна отримати з цих грибів. Розглянуто декілька видів ендофітних грибів (Cladosporium cladosporioides MD2, Phoma betae, Ascochyta medicaginicola (Phoma medicaginis)) та визначено найбільш активного продуцента, який на дешевшому поживному середовищі накопичує більшу кількість пактітакселу (таксолу) – протиракового біологічно активного компоненту, який проявляє ефект при лікуванні різних видів раку, включаючи рефрактерний рак яєчників, метастатичний рак молочної залози та рак легень. Стаття є доволі актуальною в наукових дослідженнях України.Документ Prospects of using spinach in production technology of chapatti of wholegrain flour(2020) Belemets, Tatiana; Radzievskaya, Irina; Yushchenko (Gonchar), Natalia ; Kuzmyk, UlianaАктуальним є збагачення борошняних виробів рослинними джерелами магнію. Одним з таких рослин є шпинат городній – однорічна рослина, представник роду Spinacia. З цією метою вивчено функціонально-технологічні властивості цільнозернового борошна для обґрунтування його використання у технології чапаті. Результати досліджень показали, що найбільшу водопоглинальну здатність має ячмінне борошно – 400 %, у рисового та пшеничного цей показник майже вдвічі менший. Найбільшою жироутримувальною здатністю володіло ячмінне борошно – 87%, тоді як у контролі (борошно пшеничне вищого сорту) цей показник становив 25 %. Визначено технологічні параметри приготування шпинату у складі чапаті: розмір частинок – 250 до мкм; оптимальна кількість внесення цільнозернового борошна до маси – 3 %; тривалість процесу набухання після замісу тіста – 15–20 хв для створення загальної просторової структури. Розрахунок енергетичної цінності свідчить про те, що калорійність чапаті є несуттєвою в порівнянні з основними стравами і становить в середньому 220,0 ккал/100 г. Таким чином, використання шпинату разом із цільнозерновим борошном у чапаті дає можливість підвищити ступінь забезпечення добової потреби організму людини в основних харчових речовинах.Документ Prospects for using non-fried buckwheat groats in first dishes technology(2020) Yushchenko (Gonchar), Natalia; Bandura (Kuzmyk), Uliana; Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Yatsenko, Olga; Belemets, TatianaАктуальною є розробка технології крем-супів, що дозволяє розширити можливості поєднання овочевих компонентів і надати стравам оригінальних смако-ароматичних характеристик. Основною якісною характеристикою супів-пюре є однорідна консистенція. Тому для обґрунтування технологічних параметрів приготування несмаженої гречаної крупи досліджено вплив тривалості варіння та попереднього замочування на структурно-механічні властивості суміші. Визначено раціональні технологічні параметри приготування несмаженої гречаної крупи: співвідношення крупа – вода – 1:7, температура приготування (90 ± 2) °С, тривалість процесу 15 хв з попередньою гідратацією протягом 4 год. Доведено ефективність використання несмаженої гречаної крупи у складі страв у кількості 8,0 % та розроблено композиції прянощів для перших страв: перець запашний, кмин, розмарин у співвідношенні 1:0,6:0,4.Документ Modernization of the Pseudomonas syringae pathovars serogrouping scheme(2022) Pasichnyk, Lidiia; Butsenko, LiudmylaIn 1979, L.T. Pastushenko and I.D. Symonovych developed a scheme of serogrouping phytopathogenic bacteria of the Pseudomonas genus, which is still used now. However, today's using this serogrouping scheme is complicated by the lack of all data accumulated over the years of its application. Moreover, the scheme does not correspond to the modern taxonomy of phytopathogenic bacteria of the Pseudomonas genus. Aim. On the basis of own experimental results and data of scientific literature, to carry out modernization of the serogrouping scheme of phytopathogenic bacteria of the Pseudomonas genus. Methods. The strains of Pseudomonas syringae pathovars such as atrofaciens, coronafaciens, tabaci, which were isolated from plants of wheat, rye, oats, tobacco, and various species of affected weeds in different regions of Ukraine have been studied in the work. Antigenic properties of bacterial strains were studied by agglutination and precipitation reactions (the Ouchterlony double immunodiffusion techniques) using antisera to P. syringae strains of nine serological groups (I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX). To carry out the precipitation reaction, O- and OH-antigens were obtained by a modified Grasse's method. The presence of the same number of precipitation lines of the studied antigens as the number of lines with homologous antiserum of the corresponding serogroup testified to their belonging to this serogroup according to the known serogrouping scheme of phytopathogenic bacteria developed in 1979 by L.T. Pastushenko and I.D. Symonovych. Results. It has been proved that strains of P. syringae pathovars isolated from different cereals (rye, wheat, oats) and segetal vegetation differ in antigenic composition. The antigenic composition of P. syringae strains depends on the host plant from which the pathogen was isolated. Strains of the causative agent of basal glume rot P. syringae pv. atrofaciens isolated from wheat belong to four serological groups (II, IV, V, VI), from rye - to five serological groups (I, II, IV, V, VI), as well as strains of this pathogen isolated from segetal vegetation of wheat agrophytocenosis. Strains of the halo bligth P. syringae pv. coronafaciens from affected oat plants belong to two serological groups (I, V). The serogrouping scheme has been supplemented by new data on the antigenic properties of P. syringae pv. tomato, the causative agent of the bacterial speck disease of tomatoes (Solanum lycopersicum), which is classified as serogroup IV. It has been found that P. syringae pv. tabaci strains, which cause wildfire of tobacco, are part of three serogroups - VII, VIII, IX, and not of two ones, as was presented in the known scheme (1979). Conclusions. Therefore, on the basis of our own research and literature data, the serogrouping scheme of phytopathogenic bacteria of the Pseudomonas genus developed by L.T. Pastushenko and I.D. Symonovych has been modernized. In the renovated scheme, current species' names of phytopathogens are present, this scheme introduces new information about the serogroups of P. syringae pv. atrofaciens isolated from rye seeds and plants, weeds, P. syringae pv. coronafaciens - from oat plants, P. syringae pv. tabaci - from tobacco, and P. syringae pv. tomato - from affected tomato plants.Документ Influence of starch products on the vitality and activity of lactic acid bacteria in yogurt(2024) Ivashchenko, Olga; Khonkiv, Myroslav; Stabnikov, Victor; Polishchuk, Galyna; Marynin, Andriy; Buniowska-Olejnik, MagdalenaThe influence of starch product with different dextrose equivalents addition on the viability and activity of lactic acid bacteria Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus during fermentation and storage of yogurt has been studied. An increase of dextrose equivalent and monosaccharides content in starch products reduce the fermentation time of milk due to the increase of lactic acid bacteria activity. A slight decrease in water activity in the presence of glucose-fructose syrup in yogurt in an amount of 9% had virtually no effect on the milk fermentation process. The number of lactic acid bacteria increased during the first seven days of yogurt storage added with glucose-fructose syrup. On the 14th day of storage, the concentration of cells of S. thermophilus and L. delbrueckii ssp. bulgaricus became almost the same in all yogurts due to almost complete consumption of carbon sources. When the storage of yogurt was extended to 28 days, the most stable content of lactic acid bacteria was found in yogurt added with maltodextrin due to its prebiotic properties. The increases of active acidity and syneresis in all yogurts were greatest in the first 8–14 days. Presence of dextrins in yogurt stabilizes its physical and chemical properties during storageДокумент Нутриціологічне корегування та захист організму від радіоактивних ушкоджень(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Науменко, Іван ЮрійовичНа сьогодні доведено, що навіть малі дози постійно діючого радіоактивного опромінення можуть викликати легку форму променевої хвороби, зниження імунітету і негативні віддалені наслідки. Радіонукліди, які потрапили в організм людини, здатні накопичуватись у тканинах і органах, дуже повільно виводяться і спричинюють різноманітні захворювання, зокрема онкологічні. І в такій ситуації все більше уваги і в медицині, і в нутриціології приділяється профілактичним заходам захисту організму людини від радіоактивних ушкоджень, а пріоритетного значення набувають нутрієнти радіопротекторної та адаптогенної дії. Ці чинники визначають актуальність даної роботи, а практична реалізація такої профілактики пов’язана з розробленням та виробництвом функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок на основі сировини з підвищеним вмістом радіопротекторів.