Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
34 результатів
Результати пошуку
Документ Practice of ecological management of waste disposal with elements of printing design(2022) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, Oleksandr; Ilienko, Boris; Chornyi, YuriyРозглянуто проблему захоронення твердих побутових відходів з урахуванням наявності в них включень у вигляді лакофарбових покриттів поліграфічного дизайну. Показано, що їх утилізація, враховуючи, що понад 90 % твердих побутових відходів мають такі включення, потребує обґрунтованих технологічних рішень. Показано, що основною проблемою є утилізація змішаних відходів, до яких належить уся пластикова упаковка з побутових відходів, а також жорсткі та гнучкі вироби з полімерів різних типів та кольорів, які за-звичай створюються з елементами друкованого дизайну. Пропонується використовувати високотемпературні методи утилізації на основі процесів піролізу та газифікації. Такі методи доцільно розглядати в поєднанні з технологіями отримання альтернативних енергоносіїв та отримання на їх основі різних видів речовин та енергії, наприклад, механічної, теплової та електричної. Наведено опис процесів газифікації низько сортового твердого палива за методом термодинамічного моделювання. Показано, що економічна ефективність утилізації відходів суттєво підвищується при поєднанні процесів піролізу та газифікації, коли процеси утилізації відходів піролізної установки та газогенератора об’єднано в один технологічний процес, що дасть можливість довести утилізацію відходів майже до 100 %.Документ Розширення функціональності гібридної сонячної електростанції на базі елементів Victron energy(2024) Чорний, Юрій Аркадійович; Коломієць, Дмитро Петрович; Дорошенко, Андрій Миколайович; Юрченко, Дмитро МиколайовичФункціонування усіх елементів СЕС має бути узгодженим між собою не тільки в межах станцій, а й передбачати інтеграцію останніх в об’єднану систему електропостачання України. Така інтеграція, а також об’єднання енергетичних ринків ЕС та України з обміном даними у реальному часі є справжнім викликом для стабільної роботи енергосистеми і вимагає застосування інноваційних IT-технологій, зокрема таких, які досягли рівня «зрілості» й активно використовуються енергетичними компаніями. Така потреба підкреслює важливість гнучкості в управлінні енергетичним обладнанням, зокрема можливість користувачів втручатися в внутрішні алгоритми роботи цього обладнання.Документ Особливості системного регулювання напруги силовими трансформаторами(2024) Чорний, Юрій Адамович; Шестеренко, Володимир ЄвгеновичРегулювання напруги - метод підвищення ефективності систем електропостачання. Відхилення, коливання напруги є пріоритетним завданням при проектуванні систем електрозабезпечення. Збитки, зумовлені низькою якістю напруги, мають дві складові: електромагнітну та технологічну. Запропоновано спосіб підвищення якості напруги. Це дає змогу виконати стабілізатори напруги будь-якого ступеня точності, засновані на принципі дискретного регулювання перемиканням відпайок трансформатора без розриву струму та спотворення кривої напруги.Документ Comprehensive analysis of innovative devices based on shape memory alloys in food technology apparatuses(2020) Ukrainets, Anatoliy; Shesterenko, Volodymyr; Romaniuk, VolodymyrЦя робота містить комплексний аналіз інноваційних пристроїв на базі сплавів з ефектом пам’яті форми (ЕПФ) для застосування в апаратах харчової промисловості. Використовувались фізичне та математичне моделювання процесів, положення теорії автоматичного керування, теорія нечіткої логіки. Проведений комплексний аналіз пристроїв на основі матеріалів з ЕПФ, які можуть бути застосовані в апаратах харчової промисловості. Зокрема проаналізована конструкція та принцип дії термоклапанів, що вирізняються простотою конструкції та надійністю; індикатора критичного підвищення температури корпусу апарата та гайки сигналізатора аварійного перегрівання роз’ємного корпусу технологічної установки, які підвищують надійність роботи апаратів; термопривода, який може бути ефективно використаний на підприємствах, де виникає потреба утилізувати низькотемпературну теплову енергію та геліопривода. Конструкція індикатора критичного підвищення температури роз’ємного корпусу технологічної установки відзначається високою технологічністю та надійністю. На багатьох підприємствах виникає потреба утилізувати теплову енергію при порівняно невеликому перепаді температур. Цим вимогам відповідає конструкція термонасосу. Силові елементи на основі сплавів з ЕПФ мають суттєві переваги: меншу масу, робота в широкому діапазоні температур, незначні габарити, плавне переміщення робочих органів, меншу вартість, високу чутливість. Приводи на основі термочутливих елементів з ЕПФ ефективні в сонячних енергоустановках.Документ Пристрої на основі сплавів з ефектом пам’яті форми для підвищення надійності розбірних електричних контактних з’єднань(2023) Романюк, Володимир ТарасовичПідвищення надійності розбірних електричних контактних з’єднань є важливою проблемою в електроенергетиці. Такі з’єднання дуже поширені і їх пошкодження може призводити до важких наслідків. Одним із способів підвищення надійності розбірних електричних з’єднань є використання спеціальних пристроїв на основі сплавів з ефектом пам’яті форми (ЕПФ). У статті проаналізовано чотири пристрої, які руйнують сторонні плівки, що утворюються на контактній поверхні розбірних електричних з’єднань у процесі роботи. Руйнування сторонніх плівок уповільнює процес деградації контактного з’єднання і, відповідно, подовжує термін його експлуатації. У такий спосіб підвищується надійність контактного з’єднання. Аналізувались такі пристрої: конічна шайба, виготовлена зі сплаву з ЕПФ, роз’ємне з’єднання провідників з контактною коронковою гайкою, апаратний затискач з елементом з ЕПФ, в якому при спрацюванні елементи з ЕПФ збільшують контактний тиск в електричному з’єднанні і руйнують сторонні плівки на контактній поверхні, та затискач апаратний з елементом з ЕПФ, в якому при спрацюванні елемент з ЕПФ зміщує один контакт відносно іншого, при цьому відбувається зачищення контактної поверхні від сторонніх плівок без впливу на контактний тиск. У результаті аналізу вищезазначених пристроїв, зокрема з використанням методу скінченних елементів, що був реалізований завдяки використанню програмного засобу Ansys 2020 R2 Academic, були виявлені такі недоліки та особливості роботи вищезгаданих пристроїв: необхідність виготовлення елементів контактного з’єднання особливої конструкції, розбирання контактного з’єднання при встановленні елементів з ЕПФ і локальність збільшення тиску на контактній поверхні. На основі проведеного аналізу була запропонована конструкція контактного з’єднання, що не має вказаних недоліків і принцип дії якої заснований на комбінованому руйнуванні сторонніх плівок на контактній поверхні шляхом збільшення контактного тиску та відносного зсуву контактів.Документ Дослідження електричного поля навколо термокомпенсаторів(2023) Романюк, Володимир ТарасовичВажливим аспектом роботи повітряних ліній електропередавання (ЛЕП) є характеристики електричного поля. Будь-яке обладнання чи елементи, які підключаються до проводів ЛЕП, можуть впливати на електричне поле з негативними наслідками для ЛЕП та енергосистеми, зокрема через додаткові зони утворення коронного розряду. Одним із пристроїв, які мають потенціал для поширення в енергосистемах, є компенсатор температурного видовження проводів ЛЕП на основі сплавів з ефектом пам’яті форми — термокомпенсатор (ТК). Використання таких пристроїв автоматично зменшує стрілу провисання проводу ЛЕП при збільшенні його температури. Це дає змогу збільшувати навантаження наявних ЛЕП або при спорудженні нових ЛЕП, не порушуючи обмежень зменшувати висоту опор або збільшувати відстань між ними, що покращує економічні показники ЛЕП. Також через обмеження стріли провисання проводів ЛЕП при підвищених температурах можна досягти підвищення надійності систем електропостачання. Розробкою ТК займались у декількох країнах світу. Дослідження електричного поля проводилось лише для однієї конструкції, найбільш близької до комерційного успіху. У статті досліджується електричне поле навколо ТК простішої української конструкції з патенту SU754541 і його варіантів. У результаті аналізу з використанням методу скінченних елементів за допомогою програми Ansys Electronics Desktop Student 2022 R2 (тип аналізу Maxwell2D Electrostatic) було визначено, що фактором, який найбільше впливає на утворення коронного розряду на елементах ТК є діаметр термочутливих елементів круглого перерізу. При зменшенні їх діаметра збільшувалось значення максимальної напруженості електричного поля. ТК з найбільш вдалим дизайном стосовно корони серед досліджених виявились ТК альтернативної конструкції з термочутливими елементами прямокутного перерізу, а також ТК найпростішої конструкції з термочутливим елементом такого ж діаметра, як діаметр проводу.Документ Предиктивне обслуговування компенсаторів температурного видовження проводів повітряних ліній електропередавання виготовлених на основі сплавів з ефектом пам’яті форми(2022) Романюк, Володимир ТарасовичДеградація термокомпенсаторів, виготовлених на основі сплавів з ефектом “пам’яті форми”, що встановлюються на повітряних лініях електропередавання створює небезпечні умови через наближення проводів до землі або об’єктів, що знаходяться під проводами. Підвищення надійності термокомпенсаторів можна досягти шляхом реалізації сучасного способу проведення робіт з технічного обслуговування та ремонтів – системи предиктивного обслуговування (predictive maintenance). В статті обґрунтовується те, що контролюючи протягом терміну експлуатації термокомпенсатора відстань між нижньою точкою проводу (підвішеного між двома сусідніми опорами) та землею/об’єктом під проводом або стрілу провисання при спрацюванні термокомпенсатора, можна оцінювати стан термокомпенсатора. Також розглядаються можливі напрямки реалізації такої системи, а саме, досліджуються різні способи вимірювання вказаної дистанції та способи контролю за температурою проводів, оскільки її значення важливе для отримання коректних даних.Документ Синтез інтелектуальної системи оцінки технічного стану обладнання системи електропостачання з фотоелектростанціями та накопичувачами енергії(2024) Балюта, Сергій Миколайович; Копилова, Людмила Олександрівна; Куєвда, Юлія Валеріївна; Кондрашевський, Максим Сергійович; Романюк, Володимир ТарасовичВ умовах цифровізації та впровадження інтелектуальних систем у різних сферах, зокрема в електроенергетиці, важливого значення набувають технології роботи з інформацією різного обсягу та змісту для прийняття управлінських рішень. Забезпечення надійності та ефективної експлуатації обʼєктів електротехнічного комплексу потребує застосування механізмів комплексної оцінки працездатності електротехнічного обладнання (ЕО) на основі актуальної інформації про його стан. Мета статті полягає в описі принципів комплексної оцінки стану ЕО з використанням технології інтелектуального аналізу даних, що одержуються в ході діагностики і моніторингу за його ключовими елементами. Запропоновано системний підхід до управління технічним станом ЕО за результатами діагностики, моніторингу та інтелектуального аналізу даних. Розглянуто математичні моделі комплексної оцінки стану обладнання з використанням інтелектуальних технологій. Розроблено модель системи проактивного управління станом обладнання, що передбачає вибір та використання різних методів інтелектуального аналізу інформації про зміну його ключових діагностичних параметрів. Основними відмінними рисами запропонованої інтелектуальної системи підтримки прийняття рішень є: вирішення завдань як контролю, так і прогнозування значень діагностичних параметрів ЕО; аналіз не тільки фактичних значень контрольованих параметрів, але і їх динаміки, з використанням не тільки ймовірносно-статистичних методів, але й методів штучного інтелекту, когнітивного і нечіткого когнітивного моделювання. Це дає змогу виявляти несправності, відмови ЕО на ранній стадії розвитку; запобігати аварійним ситуаціям; виробляти та вживати заходів щодо їх запобігання в умовах невизначеності та великих обсягів вихідних даних; універсальність системи, що полягає у можливості її застосування у всіх галузях промисловості (хімічної, нафтової, металургійної, атомної енергетики тощо). Наведено приклад побудови моделі літій-іонної батареї та представлено методику ідентифікації параметрів моделі.Документ Physico-chemical and rheological indicators of meat pates with corn starch suspensions prepared with electrochemically activated water(2023) Marynin, Andriy; Shpak, Vladyslav; Pasichnyi, Vladyslav; Sviatnenko, Roman; Shubina, YevgeniaThe aim of the study was to determine the influence of electrochemically activated water application on the rheological properties of corn starch suspensions and pates prepared with them. Corn starch suspensions were prepared on artesian water, which was activated by electrochemical treatment on a diaphragm electrolyzer. Physico-chemical characteristics of electrochemically activated water were determined using a Palintest 7500 photometer. Morphological studies of starch granules were carried out by scanning electron microscopy, and granulometric composition was determined by laser diffraction method. The rheological indicatorss of starch suspensions and pates were studied using a Kinexus Pro+ rheometer. The physico-chemical characteristics of electrochemically activated water except pH met the requirements of the European Parliament and Council Directive on the quality of water intended for human consumption. The water absorption capacity of starch when preparing its suspensions on a catholyte (obtained by passing a direct electric current through water in the cathode chamber of an electrolyzer) decreased by 26%, and when prepared on an anolyte (obtained in the process of water oxidation reactions on the anode) increased by 18%. The moisture holding capacity of hydrated starch decreased by 10% when using catholyte, and increased by 36% when using anolyte. Electrochemically activated water had a significant effect on the rheological characteristics of starch suspensions: with an increase in the percentage of complex shear strain, the shear stress increased proportionally for samples of suspensions made on electrochemically activated water. The viscoelastic properties of starch suspensions prepared using electrochemically activated water both at 25 ℃ and at 68 ℃ tended towards an ideally elastic gel, that is, they had more elastic structure than the control samples. Under the action of shear deformation, the elastic properties were lost, while the suspensions acquired viscosity (phase angle values increased). The maximum value of the moisture binding capacity of pates was observed when using a starch suspension prepared on anolyte. The best values of rheological characteristics of pates were obtained when using starch suspension with 2% starch prepared on anolyte. Electrochemically activated water had a significant effect on the physicochemical and rheological properties of semi-finished products, in particular corn starch suspensions, and pates prepared with them, and contributed to better structuring of the studied food systems.Документ Influence of electrochemically activated water on the physical properties and rheological indicators of meat pates(2023) Marynin, Andriy; Pasichnyi, Vasyl; Shpak, Vladyslav; Sviatnenko, RomanThe object of research is the physical properties and rheological indicators of meat pates with corn starch suspen-sions prepared with activated water. Among the components of the composition of drinking water and food products, there are many substances with particularly inherent biological activity. The biological activity of water is caused by increased electronic or proton activity. Today, various ways of changing properties of water are known, but the most promising reagent-free method is the electrochemical activation of water. As a result of electrochemical treatment of water with an electric current, its electrochemical characteristics change. As a result, electrochemically activated aqueous solutions (catholyte/anolyte) are obtained; the water is saturated with oxygen, accelerates the removal of metabolic waste and promotes the most complete assimilation of nutrients.The research was aimed at determining the influence of activated water in the composition of starch suspen-sions on the physical properties and rheological indicators of meat pates with their content. Activated water affects the pH value of pates, which in the meat industry indicates the freshness and quality of meat raw materials and products made from them. Before pasteurization, the pH value for all samples was practically identical. That is, at the initial stage, activated water does not affect the acidity of pates. In the process of storage, the concentration of (H+) ions increases in pates, and the pH shifts to the acidic side. Water activity indicators of pates with starch suspensions on activated water gravitate towards the indicators of pates more than to the indicators of starch, the range for which is within 0.280–0.400. The dependence of the change in shear stress on the relaxation time of pates showed that regardless of the dosage of the starch suspension, the values of the shear stress of the samples on the catholyte in the time range 0–300 s are significantly higher than the values of the samples on the anolyte and tap water. This is explained by the ability of these samples, having acquired the necessary structure, to be less exposed to the external influence of deformation and to keep the structure more intact. The creep curves of all samples testify about the trimodal nature of the classical experimental creep curve. Thus, the electrochemical activation of water modifies the properties of corn starch and significantly affects the rheological indicators of meat pates containing it.The obtained results can be used in the development of recipes for meat pates and their production at enterprises.