Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ An intelligent production planning support system between bakery enterprises(2022) Limanska, Nataliia; Hrybkov, Serhii; Kostikov, MykolaThe paper proposes an intelligent system for production planning support between bakery enterprises. Considering the specifics of bakery enterprises, a mathematical model of profit is proposed. This model takes into account logistical features when distributing orders among several enterprises in this industry. The paper considers the complex task of taking into account the necessary raw materials supply to corresponding factories, as well as the supply of finished products to customers. The proposed mathematical model allows the creation of an order fulfillment plan that takes into account all operations of the technological process in the manufacturing of products. It also allows adjustment and evaluation of the order fulfillment efficiency depending on the objective and subjective advantages provided by the decision maker and allows both consideration and exclusion of certain partial criteria depending on a specific situation. The model makes it possible to estimate and build an operational-calendar order fulfillment plan. The paper analyzes several methods and approaches that are included in the intelligent support system for planning the manufacturing of products between bakery enterprises that belong to the same company or have a cooperation agreement concluded between them, which will make it possible to derive the entire management process to a new level. The proposed information system structure makes it possible to combine the use of modified algorithms and methods based on combining algorithms, which were also analyzed in the work, as well as some classical approaches. The system provides a possibility to select a set of algorithms and methods, which increases the range of applications. The proposed system quickly forms an operational calendar plan for order fulfillment with cost minimization aimed at maximizing profit; enables reduction of logistics costs, which ensures obtaining higher quality products with minimal waiting time; allows quick adjustment of the existing calendar plan of orders, which makes it possible to respond to orders in real-time and ensure optimal use of technological equipment; significantly increases the efficiency of using raw materials, and also ensures the minimization of costs for their storage; ensures a quick response in case of negative and extraordinary situations by making appropriate changes to the current order fulfillment plan.Документ Інформаційна технологія для моделювання та управління екосистемою ІТ-проєкта(2024) Скригун, Владислав Олександрович; Сєдих, Ольга Леонідівна; Грибков, Сергій ВіталійовичМетою дослідження є створення нової інформаційної технології для моде лювання та управління екосистемою ІТ-проєкта для підприємств харчової галузі, що забезпечить швидкість і гнучкість розробки інформаційної системи, легку інтеграцію та супровід. Така технологія поєднає розробників і замовників у єди ний симбіоз за рахунок метаданих, що опишуть не тільки сутності та функції системи, а також кінцевих користувачів. Запропонована інформаційна техно логія поєднує елементи моделювання, контроль розвитку управління та супровід інформаційних систем для харчової галузі. Моделювання елементів системи направлено не тільки на створення самої інформаційної системи, а також на моделювання взаємозв’язків між замовниками та виконавцями, що дасть змогу планувати процес виконання, контролювати процес розробки, дотримуватися термінів виконання, виявляти та документувати виявлені недоліки, а в подаль шому їх усувати. Такий підхід особливо корисний для менеджерів проєктів, оскільки дає змогу отримувати вичерпну інформацію про кожен етап розробки і приймати більш обґрунтовані рішення. Крім того, залучення замовників на ранніх етапах процесу моделювання надає можливість документувати всі їхні вимоги, що забезпечує створення більш точного та відповідного кінцевого продукту, а залучення кінцевих користувачів на етапах розробки і тестування дає змогу отримувати цінні відгуки та коригувати проєкт відповідно до реальних потреб і очікувань користувачів. Такий підхід до моделювання забезпечує більш високий рівень відповідності кінцевого продукту потребам замовників і користувачів, а також підвищує ефективність управління проєктами за рахунок детального опрацювання кожного етапу розробки. Розвиток та використання такої тех нології забезпечить скорочення часу на створення ІТ-продукту та врахує особ ливості впровадження та інтеграції проєкту в цілому. Впровадження запропоно ваної технології гарантує підвищення якості створення та впровадження си стем для підприємств харчової галузі, адже буде враховувати специфіку та інтеграцію інформаційних систем з автоматизованими системами управління технологічними процесами харчових виробництвДокумент Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification(2022) Shulga, Oksana; Hrybkov, Serhii; Shulga, SergiiPectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.