Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 474
  • Ескіз
    Документ
    Теоретична архітектоніка податкового комплаєнсу платника податків
    (2023) Бойко, Світлана Василівна; Дем'яненко, Тетяна Євгеніївна; Корнієнко, Марія Валентинівна
    Реформування податкового адміністрування в Україні відбувається з впровадженням застосування ризик-орієнтованого підходу та присвоєння статусу ризиковості окремим платникам податків. Платники податків отримують від уряду прозорі та зрозумілі критерії ризиковості тадлямінімізації податкових ризиків мають впроваджувати прогресивні практики податкового комплаєнсу.Метою статті є дослідження теоретичних основ податкового комплаєнсу платника податків (суб’єкта господарювання) на основі узагальнення наукового доробку вітчизняної та світової наукової думки.На основі узагальнення теоретичних підходів до визначення поняття «податковий комплаєнс» визначено його основні характеристики. Під податковим комплаєнсом запропоновано розуміти систему заходів платника податків з дотримання чинного податкового законодавства та положень внутрішньої податкової політики, що реалізується через внутрішній контроль за нарахуванням, сплатою та декларуванням податків і податковими ризиками платника податків, в тому числі його податковим статусом і податковою історією
  • Ескіз
    Документ
    Упаковка з використанням модифікованої атмосфери
    (2024) Кулик, Наталія Вікторівна; Пригодій, Денис Віталійович
    Забезпечення населення продуктами харчування в достатній кількості, необхідного рівня якості, споживчої цінності та безпеки є питанням номер один як для урядів країн у всьому світі, так і для кожного з нас. Для гарантування безпеки харчових продуктів для споживача недостатньо виробляти продукти високої якості, треба гарантувати їх належне зберігання впродовж певного терміну, тож роль упаковки у цьому процесі важко переоцінити. Пакування з використанням МАР дає змогу забезпечити зберігання якісних і смакових властивостей харчових продуктів, їх колір та аромат, запобігти їх передчасному псуванню й подовжити термін придатності. Як МАР найчастіше використовують CO2, N2 і O2 у різних співвідношеннях залежно від продукту. Тривають дослідження щодо використання монооксиду вуглецю та інертних газів. Основні обмеження використання пакування з МАР пов’язані з високою вартістю газів, пакувальних матеріалів і пакувальних машин, а також вартістю аналізу, який проводиться для розрахунку оптимального складу газової суміші для певного харчового продукту. Providing the population with food in sufficient quantity, at the required level of quality, consumer value and safety is the number one issue for governments around the world, as well as for each of us. To guarantee the safety of food products for the consumer, it is not enough to produce high-quality products, it is necessary to ensure their proper storage for a certain period, so the role of packaging in this process is difficult to overestimate. Packaging using MAP makes it possible to ensure the preservation of the quality and taste properties of food products, their color and aroma, and to prevent their premature spoilage and extend the shelf life. CO2, N2 and O2 in various proportions are most often used as MAP wear depending on the product. Research into the use of carbon monoxide and inert gases is ongoing. The main limitations of the use of MAP packaging are related to the high cost of gases, packaging materials and packaging machines, as well as the cost of analysis, which is carried out to calculate the optimal composition of the gas mixture for a certain food product.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування параметрів процесу фільтрування при освітленні напою типу «Комбуча»
    (2024) Удодов, Сергій Олександрович; Савчук, Роман Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Для дослідження освітлення ферментованого напою типу «Комбуча» використані методи фізичного (виробничий експеримент) і обчислювального моделювання в пакеті Solid Works, додаток Flow Simulation. Тривалість процесу фільтрування і якість освітленого напою суттєво залежать від розміру пор фільтраційного кар¬тону і температури напою. При використанні фільтра Colombo 18 рекомендовані значення пор становлять 10 мкм. За цих умов не змінюється якість напою, збе¬рі¬гається його товарний вигляд і подовжується термін зберігання. Найбільш ефек¬тивно процес фільтрування відбувається протягом 60...90 хв, при цьому отри¬му¬ють 500...600 л відфільтрованого напою.
  • Ескіз
    Документ
    Контроль якості жорсткої полімерної тари
    (2023) Кулик, Наталія Вікторівна
    Для деяких видів продукції (харчові продукти, лікарські препарати та медичний інструментарій, небезпечні вантажі тощо) тестування упаковки регламентовано правилами, які стосуються особливостей конструкції, процедури тестування та контролю процесів виготовлення упаковки. Технологічні процеси можна контролювати з використанням різних систем управління якістю: HACCP – системою аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, що гарантує виробництво безпечної упаковки шляхом ідентифікації та контролю небезпечних чинників; ISO 9000 – серією стандартів ISO, які застосовують при створенні та вдосконаленні систем менеджменту якості організацій. Крім того, запроваджується статистичний контроль процесів, який керує протоколами перевірки й валідації та іншими документами. Для нерегульованих виробів тестування виконують відповідно до чинної нормативної документації або контракту . При виробництві жорсткої полімерної упаковки потрібно контролювати якість сировини, напівпродуктів і напівфабрикатів до і після кожної технологічної операції та параметри якості готових виробів.
  • Ескіз
    Документ
    Стретч-плівки з додаванням вторинної сировини
    (2023) Аліпатова, Марія Русланівна; Кулик, Наталія Вікторівна
    Проблема переробки упаковки та використання вторинної сировини є нині актуальною в пакувальній індустрії. Провідні світові компанії галузі спрямовують потужні зусилля на розробку нових високотехнологічних якісних пакувальних матеріалів із використанням вторинної сировини. Всесвітньо відомий виробник полімерів – компанія Dow Chemical – є одним із лідерів у цій сфері інновацій. Для забезпечення ефективного вирішення цього та інших завдань компанія в науково-дослідній діяльності та практичному впровадженні розробок приділяє велику увагу відбору й підготовці кваліфікованих фахівців. Упродовж декількох років Dow практикує програму стажувань для студентів з усього світу. Кандидатів відбирають у кілька етапів, після чого студентам пропонують розпочати роботу в одному з R&D центрів компанії. В такому центрі й проходило річне стажування однієї з авторів цієї статті. У статті наведено результати досліджень впливу додавання вторинної сировини (PCR) на основні фізико-механічні властивості стретч-плівок та підхід до їх покращення шляхом моделювання складу п’яти шарових стретч плівок за рахунок використання первинних полімерів з певними фізико-механічними властивостями.
  • Ескіз
    Документ
    Editorial Words
    (2023) Галиця, Ігор Олександрович
    Випуск наукового журналу ASEJ Школи фінансів і права в Бельсько-Бялі містить цінну інформацію та стимулює подальші дослідження в галузі економіки, фінансів і права. Я висловлюю свою вдячність авторам за їхній внесок і високо оцінюю сувору наукову науку, продемонстровану в їхній роботі.
  • Ескіз
    Документ
    Здобувачі вищої освіти прогнозують майбутнє
    (2023) Галиця, Ігор Олександрович; Березянко, Тамара Володимирівна
    Ми живемо у складний і динамічний час нформаційно-мережної економіки, що, спираючись на інформаційно-мережні ресурси, не лише швидко змінюється сама, але й здійснює вплив на розвиток суспільства в цілому. Глобальний інформаційно-комунікаційний простір перенасичений інформацією, тому події світового значення, що змінюють або погрожують змінити розвиток цивілізації, залишаються інколи поза увагою широкої світової спільноти.
  • Ескіз
    Документ
    E-Marketing and its impact on the modern economy
    (2023) Prokopenko, Olha; Halytsia, Ihor; Berezyanko, Tamara; Bozhkova, Viktoriia
    The main focus of the study is to investigate the impact of e-marketing on the modern economy. The objective of this scientific research is to study the current state of development of e-marketing in Ukraine and Estonia, and its impact on the economies of these countries. To achieve this goal, it is necessary to solve the following tasks: to consider the essence of the concepts of "e-commerce" and “e-marketing”; to analyse the impact of e-marketing on the modern economy of Ukraine; to analyse the impact of e-marketing on the modern economy of Estonia. It is noted that at the end of 2020, 10.6 million people in Ukraine regularly made purchases online, which is one third of the population. This includes a stable audience of regular customers of online stores and trading platforms. Approximately 33% of adults regularly shop online, and this audience is gradually growing. It is important to note that we are talking about regular online shopping, and almost all Internet users have some experience of online shopping. It is also noted that in the same year 2020, every fifth company in Estonia offered the opportunity to buy their goods through a website or other electronic channels. The share of online sales was 5% of the total revenue of enterprises, of which 2% was generated by sales to individuals, and the remaining 3% was generated by sales to other firms and public sector institutions. However, the share of sales through websites was only 0.3% of the total revenue of enterprises. The conclusions emphasise the role of e-marketing as a strategic tool in stimulating economic growth in both countries. By encouraging innovation, e-marketing acts as a catalyst for digital transformation in retail, ensuring sustainable business development and competitiveness. Ukraine and Estonia have proved to be ready to adapt to the challenges of the digital future, and e-commerce, supported by effective e-marketing, plays an important role in building a sustainable infrastructure for online trade development.
  • Ескіз
    Документ
    Методи розрахунку теплових втрат і теплонадходжень в будівлях. Огляд, нормативні вимоги і практичні підходи в Україні та світі
    (2024) Кривошеєв, Максим Олександрович; Грищенко, Роман Володимирович; Іващенко, Наталія Вікторівна; Самійленко, Сергій Миколайович
    у роботі розглянуто методи розрахунків пікових та сезонних теплових навантажень і тепло-втрат, які є критично важливими етапами при створенні нових будівель, реконструкції існуючих та розробці систем тепло-, і холодопостачання. Ці розрахунки дозволяють інженерам-проєк-тувальникам, інвесторам, замовникам, постачальникам, монтажникам та іншим користувачам будівлі оптимізувати капітальні інвестиції, мінімізувати експлуатаційні витрати, зменшити CO2слід будівлі, а також, використовуються як інструмент пошуку оптимальних проєктно-конструктивних рішень. Автори аналізують існуючі методи визначення тепловтрат і теплонад-ходжень, їх витоки, поширеність та основні відмінності. Продемонстровано переваги, можливі недоліки та потенційні напрямки розвитку з урахуванням українських реалій. На основі стан-дартів ДСТУ ENISO52016-1:2022 та ДСТУ CENISO/TR52016-2:2022, що набули чинності у 2024 році, проводиться порівняння з попередніми нормативними документами, такими як ДСТУ Б ENISO13790:2011. Основна увага приділяється розрахункам пікових теплових навантажень, які визначають потужність джерел теплоти та холоду для будівель. Продемонстровано, що традиційні спрощені підходи, які використовуються в Україні, часто не враховують динамічні процеси теплообміну і призводять до похибок у розрахунках. У статті проаналізовано ASHRAEHeatBalanceMethod, який є найбільш точним, але й найскладнішим методом розрахунку теплових навантажень, а також методи, що базуються на теплових балансах та аналогії з електричними мережами, такі як погодинний метод ENISO52016-1.Відзначено, що європейські методи посту-пово гармонізуються з північноамериканськими, що відкриває нові перспективи для розвитку енергомоделювання в Україні, оскільки для практичного застосування ASHRAEHeatBalanceMethodнеобхідне спеціалізоване програмне забезпечення.Стаття підкреслює важливість вико-ристання точних методів розрахунків для забезпечення енергоефективності будівель і мінімізації їхнього впливу на довкілля. Приділено увагу практичним аспектам впровадження цих методів в Україні, потенційні переваги для інженерів, інвесторів та інших стейкхолдерів.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування лляної закваски спонтанного бродіння у виробництві рустикального хліба
    (2024) Годунко, Євген Васильович; Заброда, Артем Васильович; Бондаренко, Юлія Вікторівна; Білик, Олена Анатоліївна
    Зростання інтересу споживачів до рустикальних хлібобулочних виробів, а також прагнення індустріальних виробників до освоєння випуску продукції, що має ексклюзивні смакові та ароматичні профілі, призводять до збільшення застосування заквасок спонтанного бродіння у виробництві хліба. Для виведення закваски спонтанного бродіння використано подрібнене насіння льону сорту «Світлозір». Встановлено, що цикл розведення лляної закваски вологістю 65—67% та кислотністю 8—10 град становить 72 год та передбачає три поновлення поживною сумішшю. Основним живильним субстратом для мікрофлори лляної закваски є вуглеводний комплекс льону, представлений водорозчинними полісахаридами (нейтральний арабіноксилан та кислий рамногалактуронан). Встановлено, що спонтанна лляна закваска у тістовій системі виконуватиме функції закваски-підкислювача, носія смакових та ароматичних сполук, а також фізіологічно-функціональних інгредієнтів, що містяться в льоні. У виробничому циклі введення спонтанної лляної закваски передбачено здійснювати поновлення 50% стиглої закваски еквівалентною кількістю поживної суміші з подрібненого льону та води кожні 24 год ферментації. Рекомендоване дозування лляної закваски спонтанного бродіння для виробництва пшеничного хліба становить до 20% до маси борошна. Внесення подрібненого насіння льону у складі закваски сприяє отриманню виробів з більш інтенсивними смако-ароматичними властивостями, покращеною еластичністю та структурою м’якушки, формостійкістю виробів. Застосування лляної закваски сприяє зменшенню кришкуватості м’якушки під час зберігання. Застосування у виробництві рустикального хліба 20% до маси борошна лляної закваски та 5% лляного насіння надає виробам функціональних властивостей і задовольняє добову потребу в поліненасичених жирних кислотах на 47% та харчових волокнах на 36% при споживанні добової норми хліба в Україні — 277 грам.