Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні способи різання рослинної сировини
    (2018) Гуць, Віктор Степанович; Шеїна, Аліна Вікторівна; Коваль, Ольга Андріївна
    У статті порушено питання встановлення основних закономірностей різання рослинної сировини лінійним ножем. Це один із найпоширеніших способів обробки харчових продуктів. Він залежить від великої кількості факторів, зокрема, структури продукту, його властивостей, режиму різання тощо. Для розробки овочерізального обладнання важливим є облік цих факторів та їх кількісна оцінка. Мета і методи. Метою статті є визначення основних закономірностей процесу різання групи овочів, а також дослідження механізму дії леза ножа на продукт із в’язко-пружними реологічними властивостями. Використано метод символьної комп’ютерної математики для графічного зображення результатів експериментальних досліджень залежності деформації, швидкості деформування, напруження стиснення, питомих зусиль різання від тривалості деформування. Результати. Наведено результати теоретичного та експериментального дослідження процесу різання овочевої сировини лінійним ножем. Представлено реологічні моделі у вигляді диференціальних рівнянь першого порядку для сировини з різними структурно-механічними властивостями. Виконано їх аналітичні дослідження. Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено вплив на питомі зусилля різання особливостей відносного розташування продукту і ножа. За результатами експериментальних досліджень підтверджено достовірність теоретичних припущень. Визначено розрахункові величини питомих зусиль різання, роботу та миттєву потужність різання. Вони необхідні для уточнюючих розрахунків режимів технологічного процесу і параметрів овочерізального устаткування. Виконано аналіз конструкцій ножів овочерізальних машин дискового типу, які використовуються на підприємствах ресторанного господарства. Висновки і обговорення. Проведені дослідження та отримані математичні залежності дозволили виявити напрямки оптимізації процесу різання, встановити недоліки конструкцій овочерізального обладнання, які погіршують якість нарізки та збільшують енерговитрати. За результатами експериментальних досліджень сформульовано вимоги до різальних інструментів. Надано рекомендації для створення нових пристроїв, орієнтації сировини по відношенню до ножів та по впровадженню раціональних режимів експлуатації овочерізального обладнання. The article raises the question of establishing the basic laws of cutting vegetable raw material with a linear knife. It is one of the most commonly used food processing methods in the food industry. It depends on a large number of factors, in particular the structure of the product, its properties, the cutting mode, and so on. Considering these factors and their quantitative assessment are important for the cutting equipment development. Purpose and methods. The purpose of the article is to determine the basic regularities of the process of cutting the group of vegetables, as well as to study the mechanism of action of the knife blade on the product with viscoelastic rheological properties. The method of symbolic computer mathematics for graphic representation of the experimental studies results of strain dependence, deformation rate, compression stress, specific cutting forces from the duration of deformation has been used. Results. The results of theoretical and experimental research of the process of cutting vegetable raw materials with a linear knife are given. The theological models are presented in the form of differential equations of the first order for raw materials with different structural and mechanical properties. Their analytical research has been carried out. The relative positioning influence of the product and the knife on the specific cutting force has been theoretically substantiated and experimentally confirmed. According to the results of experimental studies, the reliability of theoretical assumptions has been confirmed. Calculated values of specific forces of cutting, work and instantaneous power of cutting have been determined. They are necessary for specifying calculations of the modes in technological process and parameters of vegetable cutting equipment. The analysis of knives designs of vegetable cutting machines by disk type, which are used in enterprises of restaurant business, has been carried out. Conclusions and discussion. The conducted researches and the obtained mathematical dependencies have allowed to reveal directions of optimization in a cutting process, to define defects of constructions of vegetable cutting equipment, which worsen cutting quality and increase energy costs. According to the results of experimental studies, the requirements for cutting tools have been formulated. Recommendations for creation of new devices, raw materials orientation in relation to knives, and introduction of rational modes in operation of vegetable equipment have been given.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз роботи промислових екстракторів на буряковій стружці різних профілів
    (2015) Люлька, Олександр Миколайович; Люлька, Дмитро Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович; Пушанко, Микола Миколайович
    У статті проведено порівняльний аналіз середньоінтегральної часу перебування бурякової стружки трикутного та жолобчатого поперечних перерізів на промислових зразках дифузійних апаратів. Експериментально встановлено, що стружка трикутного профілю більш рівномірно переміщується транспортними системами. Потоки в екстракторі при роботі на трикутній стружці мають менші відхилення від протитоку, що підвищує концентрацію сахарози в дифузійному соку, який відбирається з апаратів, також зменшуються втрати сахарози в жомі. The article presents the results of comparative analysis of the integral average time of extraction of beet cossettes of triangular and grooved cross sections at industrial extractors. It has been set experimentally that the cоssette with triangular profile is moved by transport systems uniformly and proportionally. The streams in the extractor when working on triangular cossettes have less deviation from the counterflow. Therefore, the concentration of sucrose in the diffusion juice delivered from the extractors is densified and the loss of sucrose in the pulp decreases.
  • Ескіз
    Документ
    Comparative analysis of beet cossettes extraction of different profiles on the industrial extractors
    (2015) Lulka, Alexander; Liulka, Dmytro; Mironchuk, Valeriy; Bulah, Eugen
    The process extraction of sucrose conducted from the beet cossettes of different cross-sections. Quality and mechanical characteristics, sucrose loss in pulp, raw juice quality and energy cost depends on the profile shape beet cossettes.
  • Ескіз
    Документ
    Утворення профілей бурякової стружки різної форми – переваги та недоліки кожного з них
    (2014) Люлька, Олександр Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович
    В статті описано спосіб отримання та наведено схеми зрізання відомих на сьогодні профілей бурякової стружки з визначенням їх основних геометричних характеристик, що дозволяє визначити раціональний переріз бурякової стружки. This article describes how to obtain and schemes cutting currently known profiles beet chips with the definition of basic geometric features, which allows you to define a rational section of beet chips.
  • Ескіз
    Документ
    Геометричні характеристики бурякової стружки, як фактор ефективної роботи бурякорізок
    (2015) Люлька, Олександр Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович; Люлька, Дмитро Миколайович
    Запропоновано рівняння для розрахунку висоти підйому бурякорізальних ножів та площі поперечного перерізу стружки при заданому числі Сіліна для відомих на сьогодні профілів бурякової стружки. Уточнено вплив характеристик робочих органів бурякорізальних машин на форму поперечного перерізу та якість бурякової стружки. Запропоновано методику прогнозного визначення числа Сіліна з урахуванням кількості браку стружки. The equation to calculate the height of knives for beet slicers and cross-sectional area at a given Silin number for presently known profiles beet cossettes. Clarified the influence of the characteristics of the working bodies beet cutters on cross-sectional shape and quality of sugar beet cassettes. A method for determining the Silin number forecast based on the number of marriage cossettes.
  • Ескіз
    Документ
    Геометрія ріжучої кромки бурякорізальних ножів, як фактор отримання якісної стружки
    (2016) Люлька, Олександр Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович; Люлька, Дмитро Миколайович
    Описано вплив основних геометричних параметрів робочої частини бурякорізальних ножів (кута торцювання, кута заточки та гостроти леза) кенігсфельдського типу на характеристики процесу різання. Отримано аналітичні залежності, які дозволяють визначити основні геометричні параметрами робочої частини бурякорізальних ножів кенігсфельдського типу. It describes the impact of the main geometric parameters of the working part beet slicing knives (cutoff turning angle, angle of backing-off, fineness) on the characteristics of the cutting process. Analytical dependence for determining the basic geometric parameters of the working part beet slicing knives konigsfeld type.
  • Ескіз
    Документ
    Силова взаємодія цукрових буряків з ножами у відцентрових бурякорізках
    (2015) Люлька, Олександр Миколайович; Мирончук, Валерій Григорович; Нікольський, М. Л.; Люлька, Дмитро Миколайович
    Отримано аналітичні залежності, які дозволяють визначити величину і напрям дії всіх елементів силової взаємодії цукрового буряка з ножами найпоширеніших типів під час роботи відцентрових бурякорізок різних моделей. Дані аналітичні залежності дозволяють оцінити вплив окремих факторів, режимів роботи та налаштувань робочих органів відцентрових бурякорізок на стабільність їх роботи, характер руху цукрових буряків та витрати енергії. Analytical dependence for determining the magnitude and direction of the force interaction of all elements of sugar beet most common types of knives during the centrifugal beet various models. Data analytic dependence to assess the impact of certain factors, modes of operation and configuration of working bodies of centrifugal beet on the stability of their work, the motion of sugar beet and energy consumption.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимальні поперечні перетини бурякової стружки для досягнення максимального ефекту процесу екстракції
    (2018) Люлька, Олександр Миколайович; Коломієць, Володимир Володимирович; Фабричнікова, Ірина Анатоліївна
    В роботі проаналізовані та обґрунтовані важливі результати, які вирішують актуальну науково-практичну задачу по поліпшенню показників якості бурякової стружки. Отримала подальший розвиток теорія утворення The paper analyzes and substantiates important results that solve the actual scientific and practical problem of improving the quality of beet shavings. The theory of the formation of beet shavings has been further developed by introducing the concept of a hindered extraction zone.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення конструкції та режимів роботи хліборізального обладнання
    (2009) Губеня, Олексій Олександрович; Теличкун, Володимир Іванович; Теличкун, Юлія Станіславівна
    Застосування наведених рекомендацій щодо вибору різального інструменту, режимів різання хліба та розрахунку силових параметрів процесу дозволяє забезпечити високу продуктивність різання, поверхню зрізу високої якості, без викришування та деформування продукту, та низькі енерговитрати процесу. Application of brought recommendations over in relation to the choice of cutting instrument, modes of cutting of bread and calculation of power parameters of process allows to provide the high yield of cutting, surface of cut of high quality, without painting and deformation of product, and low cost of energy for process.
  • Ескіз
    Документ
    Рiзання багатошарових пакувальних матерiалiв
    (2012) Гуць, Віктор Степанович; Губеня, Олексій Олександрович
    Значна частка пакувальних матеріалів є багатошаровими. У даній статті проведений аналіз особливостей їх різання. Також розроблені математичні моделі, що дозволяють визначити швидкість переміщення леза, зусилля і потужність різання. У статті дані рекомендації відносно способу різання багатошарових матеріалів. Many packaging materials are multilayered. The peculiarities of their cutting. Mathematical models for determining the speed of the blade, cutting force and power has been developed. Provided recommendations for cutting multilayer materials.