Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Изучение свойств и хранимоспособности сухой сыворотки, полученной с использованием электроискровой обработки(2016) Кочубей-Литвиненко, Оксана ВалерьяновнаПерспективы использования сухой молочной сыворотки определяются ее составом, свойствами и хранимоспособностью, поэтому важным этапом научных исследований является определение функционально-технологических свойств и стабильности качества продукта при хранении. Статья посвящена исследованию физико-химических, физико-механических и функционально-технологических свойств сухой молочной сыворотки, полученной с использованием электроискровой обработки. Результаты исследований представлены в сравнительном аспекте с показателями сухой сыворотки, изготовленной с применением различных методов обработки сырья. Prospects of dry milk whey use are determined by its composition, qualities and storability, that is why an important stage of scientific research is determining functional-technological properties and stability of product quality while stored. The article is dedicated to research of physical-chemical, physical-mechanical and functional-technological properties of dry milk whey, obtained with the use of electric spark treatment. Results of the research are presented in comparison aspect with dry whey indicators, obtained with the use of various treatment methods.Документ The use of glass transition temperature in forecasting of whey powder storage stability, obtained with the use of electro-spark treatment(2016) Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Mikhailik, Vyacheslav; Ukrainets, AnatoliyThis study investigated the behavior during storage of dry whey obtained using different approaches that prevent caking (adding silicon dioxide, electro-spark treatment of whey). Forecasting the stability of quality whey powder was carried out based on a glass transition temperature.We showed that the highest glass transition temperature (+18.5 °С) and, subsequently, smallest difference between product temperatures and glass transition temperature were discovered in dry whey, obtained with the use of electro-spark treatment, which proves its stability while in storage.We found that the other samples of dry whey under normative storing terms (from 0 till 20 °С) are predominantly in rubbery state, which can negatively influence on stability of the product while in storage. Based on the glass transition temperature we determined that electro-spark treatment in technology of whey powder allowed reaching anti-caking effect due to physicochemical processes resulting from electro-spark charges. This was proved by calculationstickiness and caking sensibility index and the degree of caking (to 2 %).Документ Влияние серной вулканизации на теплофизические свойства каучуков(1989) Шут, Николай Иванович; Заболотный, Владимир Федорович; Баглюк, Сергей Владимирович; Лазаренко, Михаил ВасильевичТеплофизическими методами исследовались температурные зависимости телоемкости и теплопроводности линейных и сшитых эластомеров с различным содержанием серы. Показано, что увеличение количества серы в смеси приводит к уменьшению подвижности сегментов макромолекул за счет образования более густой химической сетки, о чем свидетельствует увеличение температуры стеклования вулканизатов. Это также подтверждается уменьшением молекулярной массы участков между узлами сетки, увеличением плотности и уменьшением теплопроводности исследуемых эластомеров. Thermophysical methods were used to study the temperature dependences of the body capacity and thermal conductivity of linear and crosslinked elastomers with different sulfur contents. The research shown that increasing of the amount of sulfur in the mixture leads to a decrease in the mobility of segments of macromolecules through the formation of a dense chemical network. This facts are confirmed by increasing of the glass transition temperature and also decreasing in molecular mass of units between network nodes, increasing of density and reducing thermal conductivity of the studied elastomers.Документ Релаксационные переходы в полибутадиенакрилонитрилах выше температуры стеклования(1988) Бартенев, Георгий; Баглюк, Сергей Владимирович; Тулинова, В. В.Методами механической и структурной релаксации исследованы релаксационные переходы в полибутадиене и его сополимерах с акрилонитрилом. Выше температуры стеклования наблюдали тринадцать релаксационных переходов различной природы. Большинство переходов связано с бутадиеновым компонентом в сополимерах, акрилонитрильный компонент приводит к релаксационному переходу, обусловленному подвижностью диполь-дипольных поперечных связей и оказывает влияние на температуры стеклования и химического распада сополимеров.Документ Über zwei gruppen von relaxationsübergängen im polybutadien und seinen copolymeren oberhalb der glastemperatur(1988) Shut, Nikolai; Baglyuk, Sergey; Lazarenko, Mykhailo; Bartenev, GeorgijWe studied the continuous spectra of relaxation time, spectra of internal friction and heat capacity of atactic polybutadiene and its copolymers, which contained 26 and 50% acrylonitrile units. The physical nature of relaxation transitions above the glass transition temperature identified and calculated their characteristics.Документ The effect butadiene and acrylonitrile components on the relaxation properties of butadiene-akrylonitrile copolymers(1988) Bartenev, Georgij; Shut, Nikolai; Baglyuk, Sergey; Tulinova, V.The majority of relaxation transitions in poly (butadiene-co- acrylonitrile) that are observed above the glass transitions temperature are connected with the butadiene component. The acrylonitrile component affect the glass transitions temperature and temperature of chemical decomposition of the polymer, and it leads also to the occurrence of the relaxation process connected with the mobility of local dipole-dipole cross bonds.