Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Перехідні процеси в бродильних технологіях
    (2019) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
    У статті проведено аналіз сукупності перехідних процесів, характерних для технологій анаеробного зброджування цукровмісних середовищ, енергоматеріальних трансформацій і пошуків взаємозв ’язків між параметрами, що характеризуютъ названу сукупність. За відомого обмежувального фактора на кінцевому етапі бродіння — осмотичного тиску розчинених речовин — виконано оцінку можливостей інтенсифікації масообмінних процесів на основі використання внутрішніх енергетичних факторів газорідинних середовищ. Основним чинником гідродинамічного стану визначено газоутримувальну здатність, запропоновано відповідні математичні формалізації. На основі законів Гей-Люссака, Архімеда, третього закону Ньютона вперше запропоновано перехід від оцінки газоутримувальної здатності до оцінки енергетичного потенціалу циркуляційних контурів. Пошуки можливостей обмеження осмотичних тисків підтвердили доцільність використання докритичних режимів бродіння за рахунок балансів кількісних показників тиску С2Н5ОН і синхронного вилучення його зі зброджуваного середовища. Одержані математичні залежності підтвердили можливість інтенсивного впливу на газоутримувальну здатність і гідродинамічні режими змінними тисками в газових об’ємах. Наслідком останніх є регульовані впливи на показник концентрації розчиненої газової фази, з якою пов'язують опір масопередачі на межі поділу поверхонь контактування дріжджових клітин з рідинною фазою. The materials of the article are concerned with the analysis of the set of transients present in the technologies of anaerobic digestion of sugar-containing media, energy-material transformations and the search for relationships between the parameters that characterize the named set. With the known limiting factor at the final stage of fermentation — the osmotic pressure of solutes - an assessment was made regarding the possibilities of intensification of mass transfer processes based on the use of internal energy factors of gas-liquid media. The main factor of the hydrodynamic state is the gas-holding capacity, the corresponding mathematical formalizations are proposed. On the basis of the laws of GayLussac, Archimedes, Newton's third law, the transition from the estimation of the gas-holding capacity to the estimation of the energy potential of the circulating circuits was first proposed. The search for the possibility of limiting the osmotic pressure has led to proposals for the use of subcritical fermentation modes due to the balance of quantitative indices of pressure С2Н5ОН and the simultaneous extraction of it from the fermented medium. The obtained mathematical dependences imply the possibility of intensive influence on the gas-holding capacity and hydrodynamic modes by variable pressures in gas volumes. The consequence of the latter is the regulated effects on the dissolved gas phase concentration indicator, which is associated with the mass transfer resistance at the interface between the yeast cells and the liquid phase.
  • Ескіз
    Документ
    Інгібування виробництва метану з курячого посліду сульфідами
    (2016) Салюк, Анатолій Іванович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович; Тарасенко, Роман Анатолійович
    Розглянуто інгібування сульфідами виробництва метану, а саме механізм інгібування, чутливість різних груп метаногенів, фактори, що його контролюють, адаптацію до інгібування сульфідами, джерела утворення сульфідів при метаногенезі курячого посліду та можливий ступінь інгібування. The inhibition of methane production by sulfides, namely the mechanism of inhibition, the sensitivity of different groups of methanogens, the factors controlling it, the adaptation to the inhibition of sulfides, the sources of sulfide formation during methanogenesis of chicken manure and the possible degree of inhibition are considered.
  • Ескіз
    Документ
    Режими метанової ферментації курячого посліду
    (2017) Салюк, Анатолій Іванович; Котинський, Андрій Валерійович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович
    У статті наведено результати моделювання виробництва метану з курячого посліду у безперервному режимі. Проведено експериментальні дослідження з періодичної метанової ферментації при різній вологості субстрату у мезофільних і термофільних умовах. На основі отриманих результатів визначено кінетичні параметри реакції ацетокластичного метаногенезу, які використано для моделювання виробництва метану в безперервному режимі. Встановлено значення технологічних параметрів, що відповідають різним режимам роботи біогазової установки у мезофільних і термофільних умовах. Максимальний вихід метану з одиниці об’єму апарата у мезофільному режимі спостерігається при вологості субстрату 88% і часі обороту реактора 14,75 доби, а в термофільному — при вологості субстра- ту 92% і часі обороту реактора 4,88 доби. The article presents the results of simulation of methane production from poultry manure in a continuous mode. Experimental research on the periodic methane fermentation at different moisture content values of the substrate in the mesophilic and thermophilic conditions has been conducted. Basing on the obtained results, kinetic parameters of aceto- clastic methanogenesis reaction have been determined and used for simulation of methane production in a continuous mode. Technological parameters corresponding to different modes of biogas plant operation in the mesophilic and ther- mophilic conditions have been established. The maximum yield of methane from the unit of volume of the apparatus in the mesophilic mode is observed with a substrate moisture content of 88% and a hydravlic retention time of 14.75 days, and in thermophilic mode — at a substrate moisture content of 92% and a hydravlic retention time of 4.88 days.
  • Ескіз
    Документ
    Thermophilic methane fermentation of chicken manure in a wide range of substrate moisture contents
    (2015) Salyuk, Anatoly; Zhadan, Sergiy; Shapovalov, Yevhenii
    One of the effective ways of environmental management in poultry waste that allows the increase of energysaving and reduction of negative environmental impact is methane fermentation. Methane fermentation process is possible in three temperature modes: psychrophilic, mesophilic and thermophilic. Methane fermentation of chicken manure in thermophilic mode is less studied in comparison with mesophilic mode. The article presents the results of the study of methane fermentation of these wastes. The process was carried out in thermophilic conditions at 50 °C. Substrate moisture values varied from 72% to 99%. Biogas production ranged from 10,6 ml / g VS to 382,3 ml / g VS, methane production – from 1,8 ml / g VS to 207,9 ml / g VS. The maximum yield of biogas and methane per unit of mass was reached with the substrate moisture content of 92%. Production of methane from chicken manure in the thermophilic mode with low moisture level of the substrate was also possible despite the high content of ammonia nitrogen and free ammonia. However, with a decrease of the substrate moisture content lower than 80% efficiency of methane fermentation was at the same level and very low/
  • Ескіз
    Документ
    Інгібування виробництва метану з курячого посліду амонійним азотом
    (2016) Салюк, Анатолій Іванович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній Борисович; Тарасенко, Роман Анатолійович
    Розглянуто інгібування амонійним азотом виробництва метану з курячого посліду, а сааме; джерела утворення амонійного азоту, механізм інгібування, чутливість різних груп метаногенів, фактори, що його контролюють, ступінь інгібування та адаптаці! до негативного впливу.