Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Обробляємо зерно і пресовані хлібопекарські дріжджі малими дозами радіації
    (2009) Жестерева, Наталія Анатоліївна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Марценюк, Людмила Степанівна; Дубовий, В. К.
    Для експерементальної перевірки впливу малих доз радіації на функціонування і розвиток живих організмів ми дослідили опромінення зерна пшениці швидкими нейтронами. Вивчення показало, що пшениця, яку перед пророщуванням замочували у попередньо опроміненій воді, виявилася більш життєздатною за швидкістю росту і кількістю пророщених зерен, ніж просто опромінена. Найбільша інтенсивність цих процесів спостерігалася в перші дві доби. To experimentally test the effect of small doses of radiation on the functioning and development of living organisms, we investigated the irradiation of wheat by fast neutrons. The study showed that the wheat which is soaked before germination previously irradiated in water, proved to be more viable in growth rate and the number of germinated seeds than irradiation. The highest intensity of these processes was observed in the first two days.
  • Ескіз
    Документ
    Обобщенный критерий оценки эффективности производства хлебопекарных дрожжей
    (1981) Трегуб, Виктор Григорьевич; Николаенко, Владимир Федорович; Ладанюк, Анатолий Петрович
    Используемые технологические режимы работы аппаратов на товарной стадии «В» отличаются длительностью накопительной и отборной стадий, величиной засева дрожжей, кратностью разбавления мелассы, технологическим регламентом питания и изменения основных переменных. Для их сравнительной оценки наиболее часто используются такие технико-экономические показатели, как накопление биомассы, средняя удельная скорость роста, выход или экономический коэффициент использования мелассы В. Used technological modes of operation of commercial vehicles on the stage of "B" is a long and selective accumulation stage, the size of seed yeast, molasses dilution multiplicity, production schedules and supply changes in the basic variables. For their comparative assessment of the most frequently used such technical-economic indicators such as biomass accumulation, the average specific growth rate, yield and economic efficiency of molasses B.