Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Динамічні параметри процесів анаеробного бродіння
    (2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Степанець, Олег Іванович
    У статті наведено результати досліджень впливів співвідношень геометричних параметрів рідинної і газової фаз на динаміку параметрів анаеробного бродіння, що дає змогу оцінювати перспективи використання внутрішніх енергетичних ресурсів, удосконалення і створення нових технологій. У дослідженні використовувалися феноменологічні узагальнення теоретичних положень, що відповідають законам Архімеда, Генрі, Паскаля і принципу суперпозиції для визначення рушійних факторів і факторів опору в процесах сатурації та десатурації культуральних середовищ. На основі матеріального балансу доведена можливість оцінки співвідношень двох матеріальних потоків синтезованого в процесах анаеробного бродіння СО2. Перший з них стосується розчиненого в рідинній фазі діоксиду вуглецю, а другий формується в герметизованому надрідинному об’ємі. Взаємозв’язок між тиском газової фази в надрідинному об’ємі і кількістю розчиненого СО2 відповідає закону Генрі, якому також відповідає розчинність, пов’язана з гідростатичним тиском. Показано математичні формалізації у відображенні тисків та впливів на них співвідношень геометричних параметрів, результати розрахунків і їхні графічні інтерпретації, які підтверджують можливість перерозподілу між вказаними потоками СО2. Останнє є підґрунтям створення енергетичного потенціалу розчиненого СО2 в рідинній фазі й одночасного обмеження енергетичного потенціалу в газовій фазі надрідинного об’єму. Запропоновані математичні моделі, пов’язані з динамікою зменшення концентрацій розчинених цукрів, стосуються самопливних процесів бродіння і дають змогу перейти до оцінок енергетичних потенціалів циркуляційних контурів. Енергетичний потенціал останніх у формі тисків СО2 пропонується використовувати в режимах десатурації з подальшимм переведенням рідинної фази в ненасичений стан за рахунок примусового збільшення тиску в газовій фазі для активації процесів бродіння зі зменшенням опору масопередачі на границі поділу поверхонь дріжджових клітин і рідинної фази. The article presents the results of investigations of the influence of the relations of geometric parameters of the liquid and gas phases on the dynamics of parameters of anaerobic fermentation. It allows to assess the prospects of using internal energy resources, improving and creating new technologies. Phenomenological generalizations of theoretical positions that are in accordance with the laws of Archimedes, Henry, Pascal and the principle of superposition were used in the study for determining the motive factors and factors of resistance in the processes of saturation and desaturation of culture media. On the basis of the material balance, the possibility of evaluating the relations of the two material flows of CO2 synthesized in the process of anaerobic fermentation is shown. The first one relates to the dissolved carbon dioxide in the liquid phase, and the second one is formed in a sealed, ingenious volume. The relationship between the pressure of the gas phase in the ingenious volume and the amount of dissolved CO2 corresponds to Henry’s law, as well as the solubility associated with hydrostatic pressure. The mathematical formalisations in the reflection of the pressures and influences on them of the relations of geometric parameters, the results of calculations and their graphical interpretations, from which there is a noticeable and important possibility of redistribution between the specified flows of CO2 are shown. The latter is the basis for creating the energy potential of dissolved CO2 in the liquid phase and simultaneously limiting the energy potential in the gas phase of the ingenious volume. The proposed mathematical models, related to the dynamics of reducing the concentrations of dissolved sugars relate to self-priming fermentation processes and allow us to move to estimating the energy potentials of circulatory circuits. It is shown that the energy potential of the latter in the form of CO2 pressures is proposed to be used in desaturation modes with the subsequent transfer of the liquid phase to the unsaturated state due to the forced increase of pressure in the gas phase to activate fermentation processes with a decrease in the mass transfer resistance at the interface between the surfaces of the yeast cells and the liquid phase.
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація надзвичайних ситуації виробничих об’єктів зерноприймального підприємств
    (2019) Володченкова, Наталія Валеріївна; Чернявська, Діана Олександрівна
    В представленій роботі наведено результати ідентифікації небезпек виробничих об’єктів зерноприймального підприємства. Визначено, що однією із причин виникнення надзвичайної ситуації на таких підприємствах є загоряння продуктів зберігання та переробки. При визначенні небезпек виробничі об’єкти були поділені на технологічні блоки. Для кожного блоку визначено чинники небезпек, розраховано об’єм речовин, що можуть приймати участь у пожежі або вибуховому явищі. Розраховано зони ушкодження і руйнації будівель і споруд, технологічного та енергетичного обладнання. Комплексне застосування методів ідентифікації небезпек на підприємствах харчової промисловості дає змогу розробляти та обґрунтовувати ефективні заходи щодо підвищення безпеки їх функціонування. The paper presents the results of hazard identification of production facilities of a grain elevator. It is determined that one of the causes of emergency in such enterprises is the burning of storage and processing products. When identifying hazards, production facilities were divided into technological block. For each block, hazard factors are identified, the amount of substances that may be involved in a fire or explosion is calculated. The zones of damage and destruction of buildings and structures, technological and power equipment have been calculated. The integrated application of hazard identification methods in food processing enterprises enables the development and justification of effective measures to improve the safety of their operation.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення культури безпеки у населення та порядок дій під час повені
    (2014) Авдієнко, Світлана Олексіївна; Матиящук, Олена Володимирівна; Матиящук, Андрій Миколайович
    Розглянуто основні небезпеки для людини, що виникають внаслідок настання повені та заходи, щодо уникнення небезпечних чинників внаслідок руйнування будівель після затоплення водою. The main danger to humans resulting from the occurrence of floods and measures to avoid hazards due to destruction of buildings afner flooding water.
  • Ескіз
    Документ
    Calculation of geometrical parameters of the cossettes scalder
    (2013) Zotkina, Larysa; Verhola, Georgy; Melnyk (Tkachuk), Nataliia
    The process of cossettes scalding are examined. The exploration objective is the development of calculation methods for the parameters of the countercurrent cossettes scalders. The research techniques are based on physicochemical laws of constitutional changes and on industrial data processing. The basic stages of cossettes scalding are: preliminary heating of cossette, final heating of cossette, separation of blood and scalder mixture and foam, defoaming.The formulas for calculation of scalder diameter, the length of countercurrent and mixing parts, as well as the diameter of defoamer are proposed reasoning from optimum hydrodynamic conditions in a scalder.The basic dimensions for the scalders of different productivity are adduced.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу приготування повітряно-водяних сумішей для зволоження таблеткових мас
    (2014) Чепелюк, Олена Олександрівна; Шпак, Максим Сергійович; Сухенко, Юрій Григорович; Сухенко, Владислав Юрійович
    З використанням програмного пакета Flow Vision було змодельовано два варіанти ежекційних пристроїв, які відрізняються між собою координатами подачі рідкого і газового середовища. Наслідком досліджень стала запропонована раціональна конструкція ежекційного пристрою, який забезпечує одержання у короткий термін зволоженої дрібнодисперсної таблеткової суміші з рівномірно розподіленими компонентами. Using the software package Flow Vision was modeled two options ejecting devices that differ coordinates supply of liquid and gaseous medium. In the simulation process were separately examined ejection zone fluid supply and air mixing confuser and diffuser section. Result of the research was a better mix of primary components in the feed liquid in the central tube and the air – in the peripheral holes. This helped to ensure uniform wetting friable tablet mixtures and obtaining high-quality granulated in a granulator-dryer in the application of ejectors in which the feed liquid is in the central tube and the air – in the peripheral holes. The result of research was the rational design of ejecting a device that gives a brief period in damp coin fine mixture of evenly distributed components.
  • Ескіз
    Документ
    Перехідні режими і інтенсифікація технологічних процесів
    (2007) Піддубний, Володимир Антонович; Соколенко, Анатолій Іванович; Українець, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович
    Наведений аналіз сучасних тенденцій в розвитку інтенсивних технологій тепло- і масообміну вказує на необхідність використання концентрованих енергетичних впливів. кінцевим результатом трансформації яких є механічні впливи з такими факторами, як удар, зсув, розтягування, вібрація, формування спрямованих потоків, швидкостей і прискорень. Найменшим енергетичним витратам при реалізації енергетичних впливів мають імпульсні форми реалізації (принцип дискретності).
  • Ескіз
    Документ
    Особливості взаємодії однонаправлених і різнонаправлених газорідинних потоків
    (2009) Піддубний, Володимир Антонович; Лензіон, Сергій Валентинович
    Наведено аналітичний опис взаємодії рідинних і газових потоків різного спрямування стосовно масообмінних систем. Analytical description of co-operation of liquid and gas streams of a different direction is resulted in relation to the еxchange by the masses systems.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості трансформації енергії першоджерел в теплову енергію
    (2010) Бут, Сергій Анатолійович; Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович
    Виконано дослідження, яке стосувалося особливостей трансформації хімічної енергії першоджерел у формі газів гомологічного ряду. Показано доцільність використання складових енергії парової фази продуктів згорання за рахунок її конденсації.
  • Ескіз
    Документ
    Самоохлаждающиеся упаковки для напитков
    (2011) Леус, Руслан Николаевич; Соколенко, Анатолий Иванович; Поддубный, Владимир Антонович; Йовбак, Василий Дмитриевич
    Очевидно, что положенная в основу кегов технология может с успехом использоваться и для существенно меньших упаковок, однако определенной преградой здесь могут быть экономические соображения.
  • Ескіз
    Документ
    Интенсификация процесса уваривания утфелей в вакуум-аппаратах
    (1975) Гаряжа, Владимир Тимофеевич; Артюхов, Юрий Григорьевич; Павелко, Владимир Иванович; Кулинченко, Виталий Романович; Подлесный, В. А.
    Проведенные исследования позволили установить особенности циркуляции утфеля в вакуум-аппаратах и разработать устройство для вдувания пара (газа) в кипятильные трубы, позволяющее наиболее эффективно использовать энергию вдуваемого пара (газа).