Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Optimization strategy for system management of cold thermal energy storage (CTES) in conditions of dynamic changes in energy carrier value(2024) Gryshchenko, Roman; Forsyuk, Andriy; Ivashchenko, Nataliia; Kryvosheiev, Maksym; Pylypenko, OleksiiIn the world of contemporary challenges involving the continual increase in demand for energy resources and corresponding environmental pollution, the necessity has arisen to develop and implement advanced technologies to reduce energy consumption. This calls for enhancing energy utilization efficiency and op-timizing energy generation systems, taking into account the utilization of alternative and renewable ener-gy sources.Specifically, thermal energy storage becomes crucial as an effective economic option. Ther-mal energy storage systems enable meeting heating or cooling needs during optimal periods when it is more energy-efficient. Traditional management methods rarely prove optimal due to fluctuating electrici-ty tariffs, cooling loads, and ambient temperature. This leads to suboptimal achievement of maximum savings in utilising thermal energy storage systems.In this work, the advantages of Cold Thermal Energy Storage (CTES) systems based on Ice Thermal Energy Storage (ITES) were analysed alongside existing management strategies implemented in most enterprises and buildings utilizing ITES. A simpli-fied engineering methodology for analysing the thermodynamic efficiency of CTES was proposed. It was determined that cold losses during exergy analysis during storage are caused by both losses through sur-faces and internal exergy losses (i.e., exergy consumption due to irreversibility within the reservoir). For modern systems, exergy losses encompass both external and internal components. As an example, if the heat transfer at the external surface temperature of the storage reservoir equals the ambient temperature, external exergy losses would be zero, while total exergy losses would be entirely due to internal consump-tion. Conversely, if heat transfer occurs at the liquid's temperature for storage, a greater portion of exer-gy losses will be due to external losses. In all cases, the cumulative exergy losses, comprising internal and external exergy losses, remain constant.The implementation of CTES allows for shifting the use of electrical energy from peak to off-peak hours. During off-peak hours, electrical energy is used to charge the storage to fulfil (fully or partially) the peak demand for refrigeration equipment. Ice-based ITES has the potential to reduce maximum energy consumption, peak demand, and most importantly, the average cost of energy consumed.Документ Сучасний стан і тенденції переробки твердих побутових відходів в Україні(2015) Мостенська, Тетяна Геннадіївна; Бойко, Ірина АнатоліївнаУ статті здійснено аналіз обсягів, структури і напрямів ут илізації твердих побутових відходів, який довів недосконалість сучасного стану сфери поводження з відходами в Україні. Розглянуто держ авні заходи щодо покращення сит уації з переробкою відходів. Проаналізовано напрями використання коштів, спрямованих на розвит ок сфери поводж ення з відходами. Визначено переваги і недоліки мож ливих варіантів переробки відходів та основні шляхи удосконалення процесу переробки твердих побутових відходів в Україні.Документ Інтенсифікація процесів анаеробного бродіння та утилізація біологічної теплоти(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Васильківський, Костянтин ВікторовичУ статті досліджено особливості перебігу та можливості інтенсифікації процесів анаеробного бродіння й утилізації їх теплових ресурсів. Мета дослідження визначена як пошук умов і реалізації апаратурного забезпечення новітніх пропозицій. Показано граничні обмеження, що стосуються осмотичних тисків розчинів С2Н5ОН і СО2, оцінено можливості обмежень їх впливів з урахуванням досвіду пивоварів у технологіях виробництва безалкогольного пива. Запропоновано заходи щодо створення локальних зон у середовищах бродильних апаратів насичених, ненасичених і перенасичених на СО2. Існування таких зон може штучно підсилюватись і використовуватись для інтенсифікації масо- і енергообміну. Запропоновано до використання розробки щодо утилізації біологічної теплоти бродіння на основі використання теплових насосів з поєднанням у паралельних технологіях бродіння і перегонки. Наведено інформацію, що стосується обмежень поєднання в одному процесі бродіння і вакуумної перегонки у зв ’язку з гідростатичними тисками. The article deals with the peculiarities of the flow and possibilities of intensification of processes of anaerobic fermentation and utilization of their thermal resources. The purpose of the study is defined as the search for conditions and the implementation of the hardware support of the latest proposals. The article shows the limitations concerning the osmotic pressures of solutions of C2N5OH and CO2, and the possibilities of limiting their effects, taking into account the experience of brewers in the technologies of production of non-alcoholic beer, are estimated. Measures for the creation of local zones in the media of saturated, unsaturated and saturated with CO2 fermentation vehicles are proposed. The existence of such zones can be artificially strengthened and used to intensify mass and energy exchanges. It is proposed to use the development of the utilization of biological heat of fermentation based on the use of heat pumps with a combination of fermentation and distillation technologies. Information is given on the limitations of the combination in one process of fermentation and vacuum distillation due to hydrostatic pressures.Документ Системи утилізації вторинної пари сусловарильних апаратів(2020) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Костюк, Володимир Степанович; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаУ статті проаналізовано особливості і методику розрахунків термодинамічних перетворень у системах утилізації вторинної пари сусловарильних апаратів. Логічний ланцюжок технологічних перетворень у варшьних відділеннях пивзаводів складається із взаємопов’язаних процесів приготування заторів, фільтрації заторної маси з розділенням на складові рідинної фракції сусла і дробини, варіння сусла та його охолодження. Кінцевий результат дослідження —узагальнення переваг і недоліків у процесах варильних відділень пивзаводів і розробка пропозицій щодо обмеження недоліків. Методика досліджень зорієнтована на використання законів і положень технічної термодинаміки, матеріальних і енергетичних балансів, порівняння ефективності використання механічної і термокомпресії вторинної пари. Результати досліджень показують ефективність застосування компенсаційних процесів для забезпечення кількаступеневого використання фазових переходів випаровування і конденсації в режимах теплової обробки середовищ. Наведено термодинамічні параметри, що стосуються компенсаційних процесів та їх ефективності, а також інформацію щодо альтернативного застосування потенціалів вторинної пари для сушіння пивної дробини і перспектив використання теплового потенціалу охолоджуваного сусла. Утилізація енергетичних ресурсів вторинної пари, генерування якої відбувається в сусловарильних апаратах, стосується використання теплоти конденсації за рахунок безпосереднього здійснення цього процесу і передавання енергетичного потенціалу іншому матеріальному носію або з попереднім доповненням в рамках термодинамічних параметрів для підвищення тиску і температури конденсації. У першому випадку з ’являються можливості вказаної утилізації в паралельних процесах нагрівання, сушіння середовищ за температур конденсації, наближених до 100°С. Ключові слова: вторинна пара, утилізація, теплота конденсації, сусловарильний апарат, термодинамічні перетворення. The article concerns the analysis of features and methods of calculation of thermodynamic transformations in systems of wort welding machines for utilization of secondary steam The logical chain of technological transformations in brewing departments consists of interconnected processes of preparation of mash, filtration of mash mass with dividing into components of liquid fraction of wort and shot, wort boiling and its cooling. The final result of the study is a generalization of the advantages and disadvantages in the processes at breweries and the development of proposals to limit the shortcomings. The research methodology is focused on the use of laws and regulations of technical thermodynamics, material and energy balances, comparison of the efficiency of mechanical and thermal compression of secondary steam. The research results show the effectiveness of the application of compensatory processes to ensure multi-stage use of the phase transitions of evaporation and condensation in the modes of heat treatment. Thermodynamic parameters concerning compensatory processes and their efficiency are given. Information on the alternative use of secondary steam potentials for beer pellet drying and prospects for the use of the thermal potential of the cooled wort are given. Utilization of energy resources of secondary steam, which is generated in wort welding machines, involves the use of heat of condensation through the direct implementation of this process and the transfer of energy potential to another material carrier or with a preliminary addition within thermodynamic parameters to increase condensing pressure and temperature. In the first case, the possibilities of this utilization in parallel processes of heating, drying media at condensation temperatures are close to 100°C.Документ Концепція реконструкції очисних споруд з утилізацією твердих побутових відходів шляхом метанізації(Науковий вісник АМУ, серія «Техніка», 2011) Пустовойтенко, Валерій Павлович; Серьогін, Олександр Олександрович; Сегай, Олександр Михайлович; Василенко, Олександр ВолодимировичРозроблена концепція переробки біологічно-активного мулу муніципальних очисних споруд в комплексі з органічною фракцією твердих побутових відходів (ТПВ) шляхом метанування. Комплекс, що дозволяє реалізувати запропоновану концепцію не потребує додаткових земельних ділянок. а продуктами його діяльності с сортована вторинна сировина, біогаз та високоякісне біо-добриво придатне для використання в сільському господарстві. The developed concept of processing of biologically - active silt of municipal cleaning constructions in a complex with organic fraction of a municipal solid waste (MSW) a way BIOТЕСН process. The complex which allows to implement the offered concept doesn't need the additional ground areas, and the classified secondary raw, biogas and high-quality bio-fertilizer suitable for use in agricultural industry is products of its activity.Документ Утилізація відходів харчової промисловості біотехнологічними методами(2012) Кіяшко, Сергій О.; Антонюк, Марія МиколаївнаНакопичення відходів промислового виробництва, зокрема харчової галузі, є глобальною проблемою на сьогодні. Альтернативою використання фізико-хімічних методів очищення навколишнього середовища може бути застосування біотехнологічних методів. Технології одержання амінокислот, ферментів, антибіотиків, органічних кислот базуються на використанні органічних відходів як дешевих субстратів для мікроорганізмів-продуцентів. Застосування біотехнологічних методів також дозволяє компенсувати нестачу білку в харчуванні людей і сільськогосподарських тварин, досягти підвищення номінальної вартості відходів (наприклад, молочної сироватки), а також значно знизити відсоток забруднень в навколишньому середовищі. An accumulation of wastes of industrial production, in particular to food industry, is a global problem for today. The alternative of the use of physical and chemical methods of cleaning of environment, can be application of biotechnological methods. Technology of receipt of amino acid, enzymes, antibiotics, organic acids are based on utilization of organic wastes as cheap substratums for microorganisms-producents. Application o f biotechnological methods also allows to compensate the shortage of albumen in the feed of man and agricultural zoons, to attain the appreciation of par value o f wastes (for example, lactoserum), and also substantially to reduce the percent of contamination in an environment.Документ Утилізація вторинних ресурсів(1993) Артюхов, Володимир Якович; Горовий, Валерій Іванович; Шматкова, Галина Карпівна; Фадєєва, Олена ГеоргіївнаВ статті обґрунтовано потребу в утилізації вторинних ресурсів спиртового виробництва. У переробних галузях агропромислового комплексу, де в собівартості продукції частка матеріальних й енергетичних витрат становить понад 80 процентів, особливої актуальності набував – необхідність зниження матеріаломісткості. Цього можна досягти завдяки широкому впровадженню безвідхідних технологій, комплексному використанню сировини й вторинних ресурсів у комбінованому виробництві. Реалізація відходів сприятиме розв'язанню такої важливої проблеми, як більш повне задоволення потреб внутрішнього ринку харчовою продукцією, яку можна одержати з меншими витратами.Документ Енергозбереження в м’ясопереробній галузі промисловості(2011) Павелко, Володимир Іванович; Засядько, Ярослав Іванович; Заславський, Аркадій Ісакович; Рябчук, Олександр МиколайовичРозглянуті питання практичного використання деяких заходів щодо енергозбереження в м’ясопереробній галузі промисловості.