Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Consumer properties of biodegradable edible cups for hot drinks
    (2023) Shulga, Oksana; Koretska, Iryna; Chorna, Anastasia; Shulga, Sergii; Lin, Yingmei
    Розроблений біодеградабельний їстівний стакан за органолептичними, ергономічними та геометричними параметрами повністю відповідає разовим стаканам, які нині використовуються. Крім того, розроблений їстівний стакан має також перевагу щодо паперового та полімерного аналогів, оскільки за рахунок більшої товщини стінок та властивостей матеріалу (печива) дозволяють тримати стакан з гарячим напоєм в руках без додаткового прошарку. Не використання додаткового прошарку є вкрай важливим результатом з економічної та екологічної точки зору. Їстівний стакан утримує напій всередині від 20 хв до 1 год. Зовнішній вигляд стаканів не змінювався під впливом напоїв різної температурою: 10-15 °С (глясе, фрапе, холодний американо, айскава), теплими – 60-65 °С (лате, капучино, мокачино, макіато, флет уайт, раф) і гарячими – 85-90 °С (американо, еспресо та їх різновиди). Нами розроблена 10 балова шкала оцінювання стаканів за окремими показниками. Відповідно до отриманих результатів під час складання рейтингу досліджуваних зразків за 100% прийнято критерій якості паперового стакану (75,36 балів). Критерій якості розробленого біодеградабельного їстівного стакану має більше значення (122,8 % = 92,50 бали) порівняно з полімерним стаканом – 97,53% = 73,5 бали. Розроблений біодеградабельний їстівний стакан може замінити існуючі разові стакани, адже нині екологічність є об’єктивно в пріоритеті порівняно з іншими характеристиками стаканів
  • Ескіз
    Документ
    Методи виробництва їстівних плівок/покриттів
    (2022) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Чорний, Іван Олександрович
    Охарактеризовано різні методи виготовлення їстівних плівок/покриттів для харчових продуктів залежно від вологого та сухого способу отримання. Проаналізовано переваги та недоліки методів виготовлення їстівних плівок/покриттів. Серед сухих способів виготовлення їстівних плівок/покриттів найбільш поширеним є метод екструзії для промислового виробництва плівок, оскільки не вимагає додавання розчинника і його подальшого випаровування. В лабораторних умовах найбільш доступним для отримання їстівної плівки є лиття розчину на антиадгезійну поверхню, а для формування їстівного покриття на харчовому продукті – нанесення пензлем або розпилення.