Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Випробування конструкційних матеріалів на кавітаційну стійкість
    (2024) Тарасенко, Тарас Валерійович; Бадах, Валерій Миколайович; Макаренко, Микола Григорович; Дубковецький, Ігор Володимирович
    У статті приведено результати експериментальних досліджень кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів, що широко застосовуються авіаційних гідравлічних приводах. Визначено вплив насичення робочої рідини повітрям на інтенсивність кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів. Запропоновано у якості генератора кавітації при дослідженні кавітаційної стійкості конструкційних матеріалів, використовувати дросельний пристрій, який працює у режимі розвинутої кавітації. Оцінено ефективність дросельних кавітаційних генераторів на основі їх витратно-перепадних характеристик. Визначено інкубаційний період конструкційних матеріалів, які широко використовуються у гідромашинобудуванні та їх кавітаційну стійкість. Досліджено швидкість кавітаційної ерозії від перепаду тиску на дросельному пристрої. Запропоновано підвищувати втомну довговічність конструкційних матеріалів шляхом кавітаційної обробки їх поверхні.
  • Ескіз
    Документ
    Modelling of thermoradiative-convective drying process of products of plant origin
    (2023) Dubkovetskyy, Igor; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Burlaka, Tatiana; Tkachuk, Yuliia
    Modeling of thermoradiative-convective drying of cultivated mushrooms was carried out when the moisture content decreased from 809 to 30% within 80 minutes, and for hawthorn, the moisture content decreased from 330 to 38% in 60 minutes. The drying time of apple snacks is 70 minutes and increases by 10 minutes compared to apples, which is due to the sugar content in the snacks and the osmotic properties of sugar to retain moisture. According to the developed mathematical model of the drying process, the diffusion capacity of moisture was calculated, which is the largest among the studied products for cultivated mushrooms and is 9.58 × 10−4 m2/s, due to the lowest density of 750 kg/m3 and the highest porosity of the mushroom, which leads to deeper penetration of infrared radiation with a thermal diffusion coefficient of 1,011•10-3 1/K. The moisture diffusion coefficient for hawthorn is 6,8•10-7 m2/s, with a density of 1173,4 kg/m3 and a thermal diffusion coefficient of 0,51•10-2 1/K, due to the fact that the hawthorn fruits are spherical and were placed in the dryer in a heap. Apples and apple snacks when placed in the dryer were cut into slices of 4...6 mm, for which the moisture diffusion coefficient for apples is 8,48•10-5 m2/s, with the density of apples 880 kg/m3 and the thermal diffusion coefficient 3,096•10-5 1/K. Apple snacks were made by blanching apple cores in sugar syrup before drying, which led to a decrease in the moisture diffusion coefficient to 8,28•10-6 m2/s, an increase in density to 965 kg/m3, and a thermal diffusion coefficient of 4,06•10-2 1/K compared to apple slices.Modeling the interaction of convective and thermoradiative energy supply in pulse mode allows to ensure the maximum technological effect.
  • Ескіз
    Документ
    Determining the mechanism for generating cavitation pressure fluctuations in throttle devices at high-head throttling of liquid
    (2024) Tarasenko, Taras; Badakh, Valerii; Makarenko, Mykola; Lukianov, Pavel; Dubkovetskyy, Igor
    The object of this study is the process of generating cavitation pressure fluctuations behind the throttle device at high-head throttling of liquid. This paper addressed the problem of calculating the amplitude of cavitation pressure fluctuations at high-pressure liquid throttling. It was established that cavitation pressure fluctuations are a consequence of collisions of discrete masses of a transiting liquid jet in the region of pressure recovery. The range of cavitation pressure fluctuations reaches the pressure values at the inlet to the throttle device. The frequency band of cavitation pressure fluctuations is in the range from 1.5 to 20 kHz and higher. At high-head throttling of the liquid, caverns attached to the surface of the throttle channel, moving caverns and small bubbles in the transit flow are formed. Moving caverns compress the transit flow and divide it into separate fluid blocks. In the region of pressure restoration, the moving caverns are slammed shut and discrete fluid blocks collide. This causes high-frequency pressure fluctuations. Special feature of the results is the possibility of estimating the range of cavitation pressure fluctuations depending on the pressure drop on the throttle device. When the back pressure on the throttle device increases, the amplitude of cavitation pressure fluctuations decreases, and the frequency band shifts to the high-frequency region. The results make it possible to calculate the range of cavitation oscillations, to predict the development of cavitation erosion of materials depending on the parameters of throttling of the working fluid. The results of the work are used to design devices for cleaning products from contamination, for determining the volume content of water in aviation fuel, for intensification of technological processes in the chemical and food industries.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження термінів придатності до споживання плодів глоду після терморадіаційно-конвективного сушіння
    (2023) Дубковецький, Ігор Володимирович; Тарасенко, Тарас Валерійович; Бадах, Валерій Миколайович
    На сьогодні найефективнішим способом зневоднення харчових продуктів для консервування є сушка. Таким чином, головним завданням процесу сушіння є досягнення найвищої якості при мінімальному споживанні енергії. У даній роботі представлено дослідження кінетики сушіння глоду Алмаатинського при одночасному терморадіаційному і конвективному енергопідведенні. В роботі висвітлені питання знаходження раціонального співвідношення між кількістю витраченої теплоти від зовнішнього конвективного калорифера і терморадіаційних генераторів. Розглянуто зміни якості сушених продуктів переробки глоду під час зберігання. Зберігання різних сортів глоду здійсювалось у двох видах поліетилентерафталатових пакетів та картонно-поліетиленових коробках в повітряному середовищі. В картонно-поліетиленовій тарі при зберіганні інтенсивніше відбувались втрати каротину ніж в поліетилентерафталатових пакетах, зокрема після року зберігання глоду Алмаатинський зниження відбулось на 60 і 47 % відповідно. Згідно досліджень , аналогічно як і для каротину після року зберігання втрати аскорбінової кислоти для глоду Алмаатинський становили 48% в поліетилентерафталатових пакетах і 70% в картонно-поліетиленовій тарі. Проведені дослідження показали, що висушені терморадіаційно-конвективним енергопідведенням плоди глоду при зберіганні втрачають вміст Р-активних речовин в його хімічному складі за рахунок ферментативних процесів окиснення та гідролізу високомолекулярних речовин. Найвищу якісну оцінку отримали зразки глоду висушені терморадіаційно-конвективним енергопідведенням, що зберігалися в поліетилентерафталатових пакетах з ламінованою поверхнею. Дещо нижчі органолептичні показники якості у зразків глоду були після зберігання в картонно-поліетиленових коробках, що є наслідком нещільності прилягання плодів в картонно-поліетиленових коробках та присутності доступу повітря.