Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
25 результатів
Результати пошуку
Документ Використання економіко-математичних методів в аналізі оптимального розв’язку лінійної задачі планування виробництва(2022) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаРозглянуто лінійну задачу планування виробництва на підприємствах харчової промисловості. Представлено використання основних положень теорії двоїстості для аналізу оптимального розв’язку таких задач. Наведений алгоритм, який на основі звітів, що генеруються в електронній таблиці MS Excel при розв’язанні лінійних задач симплекс-методом, дозволяє побудувати обернену матрицю, необхідну для використання теорем двоїстості. The linear problem of production planning at enterprises of the food industry is reviewed in the article. It is proved that in order to make a management decision it is necessary to perform a comprehensive analysis of the obtained solution under the influence of changing both internal and external factors. It is determined that using the theory of duality allows having a deeper analysis of the optimal solution obtained using the iterative simplex method. This algorithm, which is based on the reports generated in the MS Excel spreadsheet when solving linear problems by the simplex method, allows to build an inverse matrix.Документ Вдосконалення методів управління виробництвом за рахунок використання алгоритму кажанів(2020) Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаРобота присвячена вдосконаленню системи управління харчовим виробництвом на прикладі молокозаводу з використання сучасних алгоритмів та інформаційних технологій. У роботі розглянуто багатокритеріальну задачу управління виробництвом та запропоновано розв’язання задачі планування виконання замовлень як багатокритеріальної задачі прийняття рішень на основі мета-евристичних алгоритмів. В роботі розглядаються модифікації алгоритму та їх застосування. The work is devoted to the improvement of the food production management system on the example of a dairy plant using modern algorithms and information technologies. The paper considers the multicriteria problem of production management and proposes the solution of the problem of planning the execution of orders as a multicriteria problem of decision making based on meta-heuristic algorithms. Modifications of the algorithm and their application are considered in the work. The analysis of literary sources is carried out. The mathematical model proposed by the authors in previous works is highlighted. The Paretto approach is considered, and its anecdotes are highlighted. The algorithm and its modifications are investigated. A study on the application of the bat algorithm and its modifications was conducted. Based on the results of comparison of the considered algorithms, the use of the bat algorithm based on the reduction factor is proposed. The bat's algorithm based on the reduction factor proves its effectiveness as a random search method. The disadvantages of this method include a large number of free parameters, the value of which often depends on the result, on the other hand, there is no reason to choose these values. The considered methods will be included as a separate module in DSS for food production management of the enterprise.Документ Особливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів(2018) Сімахіна, Галина ОлександрівнаВ екстремальних умовах життєдіяльності харчування набуває особливого значення. Воно потребує підвищених концентрацій необхідних для організму нутрієнтів, передусім вітамінів та інших біологічно активних речовин. Основним їх джерелом є культивовані й дикорослі плоди та ягоди, причому дикоросла сировина, зазвичай, переважає культурні сорти за вмістом більшості біокомпонентів. Консервування цієї сировини з використанням низьких температур дає можливість отримати напівфабрикати підвищеної біологічної цінності, незамінні у раціонах харчування спецконтингентів. Результати виконаних нами теоретичних та експериментальних досліджень показали ефективність поєднання у складі заморожених напівфабрикатів різних плодово-ягідних культур, сумісних за своїми технологічними показниками, природним набором біокомпонентів із точки зору синергізму їхньої дії. Таким чином можна створити напівфабрикати різного функціонального спрямування — адаптогенного, імуномодулюючого, радіопротек- торного, дезінтоксикаційного тощо. Наприклад, у межах виконання цього дослідження науково обґрунтовано створення композицій із плодів калини та аронії чорноплідної і ягід ожини. Сформульовано також алгоритм прогнозування, отримання та використання напівфабрикатів, дано коментарі до кожної його складової.Документ Автоматизоване управління електроспоживанням(2018) Балюта, Сергій Миколайович; Йовбак, Василь Дмитрович; Копилова, Людмила ОлександрівнаВ статті представлені результати дослідження процесу керування електроспоживанням промислового підприємства на основі методів системного аналізу з метою підвищення ефективності використання електроресурсів шляхом розробки схем, методів і алгоритмів керування електроспоживанням. Запропоновані структурні схеми, методи і алгоритми управління електроспоживанням промислового підприємства (ПП) з використанням споживачів регуляторів (СР).Документ Інтелектуальне управління електроспоживанням промислового підприємства(2019) Балюта, Сергій Миколайович; Йовбак, Василь Дмитрович; Копилова, Людмила Олександрівна; Соколова, Ольга МиколаївнаУ статті представлено системний аналіз процесу керування електроспоживанням промислового підприємства з урахуванням впливу системи електропостачання. В результаті аналізу визначено основні етапи процесу керування: базові функції керування, умови забезпечення функцій керування; базові інформаційні потоки, які забезпечують керування електроспоживанням. The paper presents a systematic analysis of the process of controlling the consumption of industrial enterprises taking into account the influence of the power supply system. As a result of the analysis, the main stages of the management process are defined: the basic control functions, the conditions for the management functions; basic information flows that provide management of power consumption.Документ Комбінування складу заморожених плодово-ягідних сумішей за принципами харчової комбінаторики(2018) Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті наведено теоретичні та практичні результати компонування плодово-ягідної суміші для створення заморожених напівфабрикатів радіопротекторної дії. Безпека продукції, її якість та ефективність визначаються дотриманням принципів харчової комбінаторики. Показано, що добір сировинних матеріалів до складу композиції має бути науково обґрунтованим, біокомпоненти окремих плодів та ягід мають бути сумісними за якісним і кількісним складом, смаковими характеристиками і прогнозовано справляти виражений функціональний вплив, у даному разі – захищаючи живий організм від шкідливих малих доз постійного радіоактивного опромінення. Прогнозування, створення та використання нової композиції доцільно вести за запропонованим алгоритмом, котрий передбачає послідовність здійснення усіх етапів від постановки мети дослідження до оцінки конкурентоспроможності та реалізації нової продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Отримані за даною схемою напівфабрикати можуть бути рекомендовані до споживання усім верствам населення. This article represents theoretical and practical results of combining the fruit and berry mixture for production of frozen half-products with radioprotectory action. Safety, quality and effectiveness of a future product may be determined upon following the principles of food combinatorics. The author of the article showed that the raw materials should be reasonably included into the composition; the biologically active components of separate fruit and berries should be compatible in qualitative, quantitative parameters, and taste characteristics; furthermore, they should have a predictable functional impact, in particular – protecting the live organism from harmful small doses of constant ionizing radiation. The new composition seems to be expedient to forecast, to produce and therefore to use according to the algorithm proposed in the article. This algorithm includes the consequence to complete all of the investigation stages – from the very beginning (setting up the objectives of the research) to the end (evaluating competitiveness and the trends of the new product’s realization on both domestic and foreign markets). Half-products obtained by the proposed scheme may hence be recommended to all the strata of population for usage.Документ Innovative and resource aspects of food safety providing(2014) Petukhova, Olga; Strunin, ViktorGiven article describes five-step algorithm proposed by authors that should help to provide food safety production, based on principles of actuality, responsibility and resource saving. There are different correlations and interdependences, levels and decisions of food safety providing shown at this article. The prerequisites and the role of innovation changes and renewable power sources described as well. The balance of key components of food enterprises’ activity is proposed in the article. Дана стаття описує п’ятиступенчатий алгоритм, запропонований авторами, який повинен допомогти забезпечити безпеку виробництва харчових продуктів, заснований на принципах актуальності, відповідальності та економії ресурсів. У статті показано різні кореляції і взаємозалежності, рівні і рішення забезпечення продовольчої безпеки. Також описано передумови та роль інноваційних змін та відновлюваних джерел енергії. У статті запропоновано баланс основних компонентів діяльності харчових підприємств.Документ Програмна реалізація алгоритму розрахунку основних параметрів конвеєра при визначенні його тягової здатності(2014) Кіктєв, Микола ОлександровичУ статті розроблено алгоритм і програмне забезпечення автоматизованого розрахунку основних параметрів конвеєра. Розглянуто два варіанти установки конвеєра — в умовах конкретного виробництва і при використанні в заданій області використання. Формалізовано початковий етап задачі автоматизованого проектування шахтних конвеєрів з використанням методики, затвердженої Держстандартом. Запропоновано візуальну форму інтерфейсу користувача для розрахунку на прикладі основних параметрів шахтного конвеєра, яку створено на мові програмування Visual Basic for Application. he article is devoted to the development of an algorithm and software for automated calculation of main parameters of an assembly line. Based on known calculation methods, we consider two variants of installation of the assembly line in case of the specific conditions of production and specified areas of use. The initial stage of the automated designing of mine conveyors has been formalized using well-known methods approved by national standards. Visual form of user interface for calculation has been developed, based on main parameters of mine conveyor, which has been created using such programming language as Visual Basic for Application.Документ Оптимізація структури рухомого складу автотранспортного цеху харчового підприємства(2014) Горлова, Тетяна МихайлівнаВ умовах постійно мінливого попиту на виконання того чи іншого виду перевезень виникає проблема адаптації структури рухомого складу (РС) автотранспортного цеху харчового підприємства (АТП) до зовнішніх динамічних умов, які характеризуються варіацією потреб у перевезеннях різного виду, а також вимогам до виробничо-технічної бази, вартості паливно-мастильних матеріалів, енергоносіїв, автотранспортних засобів і обладнань тощо. Використання розробленого алгоритму оптимізації структури рухомого складу в практиці діяльності автотранспортного цеху харчового підприємства дозволить знизити вартість одиниці транспортної операції, що призведе до скорочення витрат на експлуатацію рухомого складу. At permanently-changing demand for any given type of traffic is a problem of adaptation of the structure of the rolling stock (RC) motor plant in the food company (ATP) to the external dynamic environment which are characterized the variation in the transport needs of various types, as well as the requirements of industrial and technological base, costs fossil fuels, energy, vehicles and equipments and so on. Using of the developed algorithm of structure optimization of rolling stock in the motor plant in the food company practice will reduce the cost per unit of the transport operation, which will reduce operating costs of rolling stockДокумент Розв'язок пружної задачі з нестаціонарним тепловим навантаженням для півплощини з включенням(1999) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Толок, В'ячеслав ОлександровичУ роботі представлений алгоритм рішення нестаціонарної задачі теплопровідності для напівплощини з включенням. Побудова алгоритму заснована на методі кінцевих різниць і методі функцій Гріна. Проведений аналіз отриманих рішень і обгрунтованість застосування такого алгоритму для нестаціонарних завдань. Рішення стаціонарної термопружної задачі для неоднорідної області будується на отриманому раніше рішенні задачі теплопровідності в кожен момент часу. Проведений чисельний аналіз отриманих рішень термопружної задачі. In work the algorithm of a solution of the non-stationary task of a thermoconductivity for a half-plane with inclusion is represented. The construction of algorithm is based on a method of a finite difference and method of Green functions. The analysis of obtained solutions and validity of application of such algorithm for the non-stationary tasks is carried out. The solution of the stationary thermoelastic task for inhomogeneous area is created on an obtained earlier solution of the task of a thermoconductivity in each instant. The numerical analysis of obtained solutions thermoelastic task is carried out.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »