Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Небезпека ртуті для здоров’я населення Донецького регіону(2021) Дмитруха, Тетяна Іллівна; Маджд, Світлана Михайлівна; Черняк, Лариса Миколаївна; Лапань, Оксана Володимирівна; Петрусенко, Валентина ПавлівнаУ статті розглядається проблема забруднення ртуттю в Донецькій області, а також зміни у здоров’ї місцевого населення під впливом ртуті. Дослідження показали, що у 35,5% людей, які живуть на забруднених територіях, є проблеми зі шлунком. 25% підтвердили гінекологічні захворювання, 13% - хронічний ієлонефрит, 11% - шлунковий і виразки дванадцятипалої кишки. Дослідження короткочасної та довготривалої пам’яті проводили у людей мешкають у забруднених ртуттю районах. Було встановлено, що майже 70% респондентів у віці 21-60 років років, 33% людей у віці 15-20 років та близько 10% людей у віці 5-14 років мали важку форму симптоми тривалого погіршення пам’яті. Зміни в роботі короткочасної пам'яті були зафіксовано, а саме: 31% опитаних осіб у віці 21–60 років, близько 16% осіб у віці 15–20 років, і приблизно 10% осіб у віці 5–14 років живуть на заражених ртутні території мали послаблення короткочасної пам’ятіДокумент Вивчення впливу умов мікрогравітації на біологічні об’єкти(2020) Корнієнко, Ірина Михайлівна; Маджд, Світлана Михайлівна; Міхєєв, Олександр Миколайович; Барановський, Михайло Миколайович; Чубко, Лариса СергіївнаВ роботі розглянуто вивчення впливу умов мікрогравітації на біологічні об’єкти на прикладі зернових рослин. Найчастіше ґрунт забруднюється недостатньо очищеними стічними водами, сполуками металів та органічними речовинами, оливами, пестицидами, вибуховими й токсичними речовинами, радіоактивними, біологічно активними горючими матеріалами, азбестом та іншими шкідливими продуктами. До перспективних напрямків оздоровлення ґрунтів відносяться біотехнології використання біоб’єктів – бактерій, нижчих грибів, рослин, дощових черв’яків в практиці відновлення природного навколишнього середовища. Особливістю біооб’єктів являється висока продуктивність, специфічність діяльності, пластичність до складу біодегадованих відходів, порівняно низька вартість робітДокумент Cтруктурно-функціональна модель механізму регулювання екологічної безпеки під час надзвичайних ситуацій воєнно- техногенного походження(2020) Романюк, В. П.; Андріюк, Олена Петрівна; Володченкова, Наталія ВалеріївнаПорушення технологічного режиму функціонування численних потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, що викликано військовими операціями об’єднаних сил, зумовлює істотне зростання ризиків виникнення техногенних катастроф з масштабними негативними наслідками через загрозу руйнування таких об’єктів. Для забезпечення стабільного управління природно-техногенною безпекою в цих умовах розроблено структурно-логічну модель управління природно-техногенною безпекою при різних умовах застосування Збройних Сил України із забезпеченням мінімальних ризиків та загроз виникнення надзвичайних ситуацій воєнно-техногенного походження. Violation of the technological mode of operation of numerous potentially dangerous objects and objects of increased danger, caused by the military operations of the united forces, leads to a significant increase in the risks of man-made disasters with large-scale negative consequences due to the threat of destruction of such objects.Документ Вибір пріоритетів у системі адаптивного екологічного моніторингу під час бойових дій(2019) Морщ, Євген; Андріюк, Олена Петрівна; Лисиченко, Костянтин; Пруський, АндрійВ статті розглянуто підходи до розробки пріоритетів в системі адаптивного екологічного моніторингу районів бойових дій. Також наведено особливості формування інтервальної шкали для індексів та індикаторів порушень екосистем, які знаходяться під впливом воєнно-техногенного навантаження. The article considers the approaches to the development of priorities in the system of adaptive environmental monitoring of areas of combat. The peculiarities of forming an interval scale for indices and indicators of disturbances of ecosystems that are under the influence of military-man-made load are also given.Документ The use of electrotechnical equipment for food production wastewater treatment(2021) Zaets, Natalia; Shtepa, Volodymyr; Kondratenko, Ihor; Zhyltsov, Andrii; Rohovik, AndriiThe wastewater ecological danger has been established on the example of a meat processing enterprise, systematic exceedances of normative maximum permissible concentrations of contaminants and unpredictable fluctuations of their values have been registered. The design of thesewage treatment electroflotocoagulation module is developed. Wastewaters from a dairy plant, a bakery, a distillery and a sugar plant were treated at the electrotechnical complex. Analytical dependencies are established to determine the energy consumption for counteraction of potential emergencies.Документ Комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва(2021) Штепа, Володимир Миколайович; Плаван, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Коляда, М. К.; Криницька, Н.Розроблена комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва, яка включає дві технологічні стадії: електрохімічне окислення та коагуляцію і флокуляцію, інтенсифіковані електролізними процесами і кавітацією. Проведені дослідження підтвердили ефективність запропонованих технологічних рішень очищення стічних вод шкіряного виробництва. Досягнуто наступні зниження вмісту забруднювачів в стоках, %: сульфіди – 77,38, сірководень – 99,15, хром – 99,84, ХСК – 91,19, хлориди – 10,98, фосфати – 62,22.Документ Особливості безпечного використання і токсикологічна оцінка сучасного харчового пакування та вимоги до нього(2020) Горцева, Людмила Валентинівна; Костюченко, Тетяна Петрівна; Стаднічук, Наталія Олександрівна; Міхлик, Ірина Вікторівна; Кроніковський, Олег ІгоревичІнтенсивний розвиток індустрії харчових продуктів і напоїв призвів до впровадження нових пакувальних технологій, розширення ринку пакувальних матеріалів та збільшення об’єму їх використання. Різноманітність харчових продуктів і матеріалів, що використовуються для їх пакування, потребують індивідуального підходу до вибору пакування. Враховуються властивості пакувальних матеріалів, комплекс вимог загального та спеціального призначення і властивості харчового продукту, з яких головним є склад, консистенція, маса, умови зберігання й терміни реалізації. Основні матеріали, які використовуються для пакування харчових продуктів і напоїв: скло, полімерні та пластичні матеріали, алюмінієва фольга, жерсть, тканини, дерево, папір, картон, ламінати — багатошарове пакування. В останні роки особливого поширення набули полімерні та інші синтетичні матеріали, що застосовуються для пакування, зберігання, перевезення, реалізації харчових продуктів і в складі технологічного обладнання, приборів та пристроїв, які використовують при виготовленні харчових продуктів. Використання синтетичних матеріалів дає змогу економити традиційні матеріали. При цьому з ’являються нові можливості подовження термінів зберігання, зниження втрат харчових продуктів, а також забезпечення більш високих споживчих властивостей запакованої продукції. З гігієнічних позицій синтетичні матеріали, які контактують з їжею на різних етапах її виробництва і споживання, розглядаються як потенційно небезпечні тривалодіючі фактори, пов ’язані з можливістю міграції їх компонентів до складу продукту. У зв'язку з цим встановлено жорсткий гігієнічний регламент санітарно-епідеміологічної експертизи полімерних і синтетичних матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами, на етапах їх виробництва, реалізації та утилізації. Остання вимога, пов'язана з нормами екологічної безпеки нових синтетичних матеріалів, що надходять у біосферу, передбачає їхню максимально швидку біодеградацію в природному середовищі або промислову реутилізацію. The intensive development of food and beverage industry has led to the introduction of new packaging technologies, an expansion of the packaging materials market and an increase in their usage. The variety of food products and materials used for packing requires an individual approach in each case. Properties of packaging materials, the set of general and special purpose of food product, such characteristics as composition, consistency, mass, storage condition and terms of realization should be taken into account. The main materials used for packaging of food and beverages are glass, polymers and plastics, aluminum foil, tin, fabric, wood, paper, cardboard, laminates and combination as multilayer packaging. Polymeric and other synthetic materials have become especially widespread in recent years. They are used for packaging, storage, transportation, sale of food products and as a part of technological equipment, devices used in manufacture of food products. The usage of synthetic materials gives an possibility to save traditional materials. At the same time, new possibilities are emerging for prolonging shelf life, reducing food losses, as well as providing higher consumer properties of packaged products. From a hygienic standpoint, synthetic materials that come into contact with food at different stages of its production and consumption are considered as potentially dangerous lasting factors which are associated with the possibility of migration of their components into the composition of the product. In this regard, a strict hygienic regulation of sanitary-epidemiological examination of polymeric and synthetic materials intended for contact with foodstuffs was established at the stages of their production, sale and disposal. The latter requirement is related to the environmental safety standards of new synthetic materials entering the biosphere and provides their fastest biodegradation in the natural environment or for industrial re-utilization.Документ Особливості реалізації екологічної безпеки в системі ринкових відносин(2014) Попова, Інна ВадимівнаРеалізація моделі екобезпечного розвитку відбувається лише за умов високої економічної культури та ділової активності; актуальним стає принцип екологізації підприємництва, однак, сучасні ринкові реалії України екологічну складову підприємництва фактично зводять нанівець; в Україні ще не сформувалася національна система екологічного управління в її європейській цілісності державного, громадського і корпоративного (бізнесового) екологічного менеджменту; державна система управління у галузі охорони навколишнього природного середовища до підприємництва має, на жаль, лише дотичне значення; держава фактично монополізувала екологічну відповідальність, що призвело до послаблення відповідальності конкретних природокористувачів, насамперед, суб’єктів господарювання та власників землі і основних фондів; система “природа – виробництво- екологічна культура і безпека життєдіяльності” потребує радикальної модернізації. Realization of model of екобезпечного development takes place only at the terms of high economic culture and business activity; principle of ecologization of enterprise becomes actual, however, modern market realities of Ukraine the ecological constituent of enterpriseis actually taken on it is not; in Ukraine the national system of ecological management was not yet for medin her європейській integrity of state, public and corporate (business) ecological management; statecontrolsysteminindustry of guard of natural environment to the enterprise has, unfortunately, only tangent value; the state monopolized ecological responsibility actually, thatresulted in послаблення of responsibility of certain природокористувачів, first of all, subjects of menage and proprietors of earth and capital assets; the system "nature – виробництво-ecologi calculture and safety of vital functions" needs radical modernisation.Документ Екологічні аспекти механічних руйнувань техногенних систем(2014) Макаренко, Валерій Дмитрович; Криворотько, Володимир Михайлович; Муравйов, К. О.В монографії приведені результати досліджень механічних руйнувань металевих конструкцій транспортних систем і технологічного устаткування і їх наслідки на екологічну безпеку техногенного середовища, а також впливу забруднених зливових вод на навколишнє середовище та наведені відомості про технічні заходи щодо зменшення їх впливу на довкілля; аналізуються дослідження міграції нафтопродуктів в грунтах та технології ліквідації аварій з нафтопродуктами при транспортуванні. Детально розглянуті методи аналізу і очищення води від нафтопродуктів, а також наведені відомості про техногенне навантаження на промислове середовище нафтових родовищ та технічний моніторинг стану грунтів.