Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 27
  • Ескіз
    Документ
    Визначення впливу відбору соку у дифузійних апаратах на прибутковість бурякоцукрового виробництва
    (2021) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович; Петренко, Валентин Петрович; Бойко, Володимир Олександрович
    У статті наведені результати визначення впливу відбору соку у дифузійних апаратах на прибутковість бурякоцукрового виробництва. Виконано аналіз чинників, що впливають на ефективність висолоджування бурякової стружки, втрати цукрози в жомі, перехід у сік нецукристих речовин, а також цукрози в білий цукор і мелясу. Розроблено модель процесу та програму розрахунку оптимального коефіцієнта відбору дифузійного соку. За критерій оптимізації прийнято очікувану зміну прибутку виробництва цукру. Ця модель дає змогу прогнозувати прибутковість виробництва цукру з буряка залежно від умов виробництва і кон’юнктури цін на товари, що впливають на доходи і видатки виробництва. Наведені приклади розрахунку оптимального коефіцієнта відбору дифузійного соку й очікуваної зміни прибутковості.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація охолодження соняшникової крупки на олієекстракційних заводах
    (2022) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович; Бойко, Володимир Олександрович; Самійленко, Сергій Миколайович
    Наведені результати дослідження ефективності охолодження соняшникової крупки у олієжировому виробництві. Проведено аналіз чинників, які впливають на інтенсивність охолодження сипучих крихких речовин. Представлені: методика розрахунку і комп’ютерна модель системи охолодження, результати обчислювального експерименту і їх аналіз. Розроблені методики розрахунку та конструкції засобів інтенсифікації охолодження: оребрення транспортерів крупки та повітряного душу для їх обдування. Наведені графіки залежності температури охолодженої крупки від способів охолодження та температури довкілля.
  • Ескіз
    Документ
    Study of the extraction kinetics of flavonoids from the fruits of sophora japonica L. Sophora Japonica L. with sunflower oil
    (2024) Pelekhova, Liubov; Usatyuk, Svitlana; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Honcharov, Viacheslav
    Among the large number of biologically active substances contained in the fruits of Japanese sophora, the extraction of flavonoids, substances of medium polarity, is particularly important. The process of extracting them with vegetable oil from fruits is quite complicated. The object of research is the kinetics of the process of extracting flavonoids from Japanese sophora fruits with sunflower oil. The influence of temperature, duration, and hydraulic modulus on the extraction process, as well as on the derivation of the equation of the mathematical model, is studied. Mathematical modeling methods are used in the research. Processing of experimental data for the study of extraction kinetics in the vegetable oil:vegetable raw material system is carried out using the Statistica statistical package. In order to derive the equation of the mathematical model of the process of extracting flavonoids from Japanese sophora with sunflower oil, the influence of temperature, duration and hydromodulus on the process of transition of the target component – flavonoids to the extract – is investigated. A mathematical model of the dependence of flavonoids on the hydromodulus (H=10–25), temperature (t=25–45 °С) and the duration of the extraction process of Japanese sophora (τ=2–10 h) is obtained, which makes it possible to calculate the content of flavonoids with an average relative with an error within 5 %. On the basis of the conducted experimental studies, basic technological schemes for obtaining unrefined sunflower oil of increased biological value are developed, which includes the following stages: preparation of raw materials, treatment of prepared raw materials with sunflower oil during dilution and mixing, separation of oil from raw materials by filtering. The proposed technology is promising, as its implementation is possible not only in food industry enterprises, but also in restaurant establishments, as it does not require expensive equipment, additional production premises and special training of personnel. The mathematical models of the extraction process of Japanese sophora with unrefined sunflower oil proposed in the work allow to select the extraction parameters with a high degree of probability and offer the consumer flavonoid-enriched sunflower oil of increased biological value.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості комплексоутворення та аналітичні характеристики ациклічних поліетерів
    (2024) Кроніковський, Олег Ігоревич; Михалюк, Андрій Петрович; Кроніковська, Олена Петрівна; Стаднічук, Наталія Олександрівна
    The complex formation of neutral ligands such as polyethylene glycol (PEG) with metal cations can be represented as follows. The flexible molecule of polyethylene glycol sequentially fills the solvation sphere of the cation, like the behavior observed in crown ethers. Evidently, the polymer chain itself becomes multiply charged in the process, as in the limiting case, every 6-8 oxygen atoms bind one cation. This leads to certain conformational changes in the chain. For example, in the case of polyethylene glycol binding salts, a decrease in intrinsic viscosity and an increase in polymer chain rigidity are observed, indicating an expansion of the ligand macromolecule coil during complex formation due to electrostatic repulsion between the metal cations. As the charge accumulates, the polymer molecule unfolds, attempting to adopt an extended chain conformation with crown-like complexes arranged along it. The electrostatic repulsion forces are partially offset by the screening effect of counterions, but at low salt concentrations, the anionic screening effect is insufficient to reduce the electrostatic potential that arises from cation binding, and the cations cannot be placed closely together on the chain. The stoichiometry of metal salt complexes with polypodands is quite varied. For instance, the composition of PEG complexes with HgCl2 corresponds to a molar ratio of 1:1 (salt: monomer unit). The number of monomer units per binding site for salts such as Na+, K+, Rb+, Cs+ in methanol are 16.8, 12.3, 13.2, and 14.5, respectively, and increase with decreasing salt concentration. The binding constant of the salt significantly depends on the molar mass of PEG. Generally, the binding constant initially increases and then remains practically unchanged when the polymer's molar mass reaches around 1000-2000
  • Ескіз
    Документ
    Екстракційно-аналітичні характеристики комплексів карбоксил атів металів з краун-етерами
    (2021) Кроніковський, Олег Ігоревич; Cокол, Єва Володимирівна; Кроніковська, Олена Петрівна; Стаднічук, Наталія Олександрівна
    Комплексні сполуки металів з краун-етерами в воді чи органічних розчинниках, взятих окремо, мало використовуються в аналітичній практиці. Найбільш перспективним є використання краун-етерів в якості екстрагентів для вибіркового вилучення металів з водної фази в органічну з метою їх розділення. Дані екстракційні системи можуть бути перспективними для екстракційного вилучення та розділення ряду елементів. Можливість розробки таких методик може бути передбачена, якщо відомі кількісні характеристики стійкості цих сполук – константи стійкості, а в екстракційних системах – константи екстракції. Маючи значення цих величин, можна розрахувати повноту зв’язування визначуваного йона в комплексну сполуку за даних умов, підібрати оптимальні концентрації реагентів, визначити селективність комплексоутворення. Показана та обгрунтована можливість селективного вилучення певних катіонів металів в виді різнолігандних комплексів з поліетерами і відповідними протийонами з водної фази в органічну. Проаналізовано фактори, що впливають на селективність екстракції, та зроблено висновки про доцільність використання тих чи інших реагентів і розчинників для розробки методик екстракційного розділення та вилучення металів в виді комплексів з краун-етерами. В роботі розглянуто кореляційні залежності між екстракційними властивостями даних систем та рядом параметрів, що впливають на процес екстракції.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексоутворення та екстракція тризарядних катіонів металів в присутності краун-етерів і трихлорацетатної кислоти
    (2021) Кроніковський, Олег Ігоревич; Терещук, Діана Олександрівна; Кроніковська, Олена Петрівна; Стаднічук, Наталія Олександрівна
    Необхідно відзначити, що для тризарядних йонів металів неможливо побудувати такі ряди вибірковості, які відомі для екстракційних систем краун-етер – катіон лужного або лужно-земельного металу. В випадку лантаноїдів ряд вибірковості залежить не лише від будови краун-етера, а й від природи розчинника та протийона. Так найкраща екстракція хлороформом пікратів рідкісноземельних елементів спостерігалась для Pr і Nd для 15-краун-5, 18-краун-6 і дибензо-18-краун-6, в той же час як у хлористому метилені спостерігалась висока екстракція пікрату Sm для бензо-краун-етерів і La – для дициклогексил-18-краун-6. При екстракції нітратів РЗЕ бензеном в присутності 18-краун-6 і дициклогексил-18-краун-6 залежність коефіцієнтів розподілу відповідних комплексів від атомного номера РЗ-йонів має два максимуми – для Ce – Nd і для Gd – Dy, а при вилученні трихлорацетатів лантаноїдів 1,2-дихлоретаном спостерігається монотонне зниження коефіцієнтів розподілу зі збільшенням атомного номера. Нами отримані дані про склад та константи екстракції трихлорацетатів тризарядних катіонів металів (Бісмуту, Лантану, Церію, Празеодиму і Неодиму) в присутності ряду краун-етерів. В якості розчинника був вибраний хлороформ, для якого отримані значення констант екстракції для значної кількості трихлорацетатних комплексів. Методом зміщення рівноваги нами визначено склад екстрагованих комплексів; розраховані концентраційні та термодинамічні константи екстракції комплексів РЗЕ і Бісмуту з краун-етерами та трихлорацетат-йоном. В роботі розглянуто кореляційні залежності між екстракційними властивостями даних систем та рядом параметрів, що впливають на процес екстракції.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні підходи до отримання концентратів та ідентифікації антоціанів
    (2023) Михайло Васильович; Подобій, Олена Валеріївна; Мілюкін, Михайло Васильович
    Виробництво натуральних харчових пігментів продовжує зростати в усьому світі. Останнім часом спостерігається тенденція використання у виробництві харчових продуктів барвників натурального походження природних пігментів, таких як антоціани.
  • Ескіз
    Документ
    Research on the effect of super high frequency field on green tea extraction and extract quality
    (2020) Rubanka, Kateryna; Bessarab, Alexander; Terletska, Vita
    The article characterises non-brick green tea as a product of mass consumption. It has been described how practical it is to produce liquid extracts based on it and use them further in the non alcoholic drinks technology. Achieving high yields of extractives from tea requires intensification of the mass transfer process. The analysis of scientific sources has shown that pre-treatment of raw materials is one of the most promising methods for this purpose. The article presents comparative characteristics of green tea extracts obtained using pre treatment in the super high frequency field and of ones produced without it. The optimal power of the super high frequency field for extracts heated up to 60°С has been selected and analysed. If the energy of super high frequency is applied to a fresh mixture of tea and an extractant, with its further extraction in a rotary extractor IKA-RV-10 at the dilution 280 mBr, the yield of extractives doubles. The action of the microwave field leads to a 40% increase in the content of extractives in the resulting extract: the yield of phenolic substances increases by 44%, of caffeine by 45%, of substances with vitamin P activity by 23%, compared with the extracts produced without additional treatment. However, the chlorophyll and aldehyde content decreases. Pre-treatment with super high frequency energy in the course of green tea extraction helps effectively extract phenolic compounds like catechins that affect the taste of final beverages. This technique allows doubling the yield of catechins. Besides, it has been confirmed that the chemical composition (namely the quantity of hydroxyl groups in the catechin structure) determines the intensity of the transition of catechins into the composition of the extract. The findings on the safety of the extracts obtained have allowed establishing that though the contents of mercury, arsenic, lead, copper, and iron increase, they do not exceed the maximum permissible concentrations. This proves the safety of the extracts produced. The research results obtained make it possible to intensify the plant extract production technology without using any special extractors.
  • Ескіз
    Документ
    Виділення ліпосом з фосфоліпідного спиртового екстракту фолікулярних яєць курей і визначення їх характеристик
    (2015) Бондарєва, Вікторія; Мірошников, Олег Миколайович; Манк, Валерій Веніамінович
    У статті описано процес створення і дослідження методом фотонної кореляційної спектроскопії ліпосомальноїрідини, отриманої з ліпідного екстракту спиртового розчину фолікулярних яєць курей. Ліпідний екстракт витриму вався при низьких температурах з метою переведення білків, вуглеводнів та інших «мінорних» сполук в осади й максимальної концентрації фосфоліпідів у надосадній частині спиртового екстракту. Подальші дослідження з отримання ліпосом проводилася з надосадною рідиною, яку поділяли на дві частини. Першу частину методом колонкової адсорбційної хроматографії звільняли від каротиноїдів, холестерину і отримували розчин, що містив чистий фосфатидилхолін, який використовували для отримання ліпосомальної рідини. Другу частину надосадної рідини, яка містила суміш фосфоліпідів — фосфатидилетаноламін і фосфатидилхолін, використовували для створення ліпосом без додаткового очищення.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу кавітаційного механізму при пульсаційному екстрагуванні рослинної сировини
    (2014) Іваницький, Георгій Костянтинович; Шурчкова, Юлія Олександрівна; Ганзенко, Валентина Василівна; Гоженко, Любов Петрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Бондар, Ольга Юріївна
    Головна особливість процесу екстрагування харчової та рослинної сировини полягає в тому, що фі- зичні властивості сировини значно змінюються в процесі екстрагування, і це суттєво впливає на всі стадії технологічного процесу. Технологія переробки рослинної сировини потребує максимального збереження біоактивних компонентів, що може забезпечити проведення екстрагування при невисоких температурах. При цьому рекомендується попереднє замочування, тривалість якого залежить від швидкості витіснення повітря з клітини. Використовуючи ультразвук, а саме утворений звукокапілярний ефект, досягається не тільки прискорення витіснення бульбашок повітря, але і спричинюються умови для його розчинення у воді. Під дією ультразвукових коливань відбувається активний вплив на тканини сировини, що забезпечує більш швидкий перехід біоактивних компонентів з клітини в екстрагент і приводить до інтенсифікації процесу екстрагування.Процес екстрагування проводили паралельно в диспергаторах ударного та кавітаційного типу. При проведенні експериментальних досліджень впливу кавітаційних ефектів на сировину в пульсаційних ди- спергаторах взято за об’єкти досліджень: насіння льону ціле та розмелене, екструдат бобів сої, окремо екструдат бобів сої з цілим насінням льону (для визначення впливу на структурно-механічні властивості після обробки). Гідромодуль складав 1:7. Температура екстрагента була 30 С, яка підтримувалась протя- гом дослідження. В якості екстрагента використовували воду. Після екстрагування в одержаних зразках визначали: вміст сухих речовин згідно ГОСТ 28561-90, крохмаль за ГОСТ 10845-98, кислотність за ГОСТ 10844-74, кількість білка за нефелометричним методом, реологічні показники екстракту за допо- могою ротаційного віскозиметра «Реотест-2».The main feature of the process of extraction of food and vegetable raw materials is that the physical properties of raw materials change significantly during the extraction process, and this significantly affects all stages of the technological process. The technology of processing vegetable raw materials requires the maximum preservation of bioactive components, which can provide extraction at low temperatures. Pre-soaking is recommended, the duration of which depends on the rate of air displacement from the cell. Using ultrasound, namely the formed sound-capillary effect, not only accelerates the displacement of air bubbles, but also causes the conditions for its dissolution in water. Under the action of ultrasonic vibrations there is an active effect on the tissues of the raw material, which provides a faster transition of bioactive components from the cell to the extractant and leads to an intensification of the extraction process.The extraction process was performed in parallel in shock and cavitation type dispersants. In experimental studies of the effect of cavitation effects on raw materials in pulsating dispersants taken as the objects of study: whole and ground flax seeds, soybean extrudate, soybean bean extrudate with whole flax seeds (to determine the impact on structural and mechanical properties after processing ). The hydraulic module was 1: 7. The temperature of the extractant was 30 C, which was maintained during the study. Water was used as an extractant. After extraction in the obtained samples were determined: dry matter content according to GOST 28561-90, starch according to GOST 10845-98, acidity according to GOST 10844-74, the amount of protein by nephelometric method, rheological parameters of the extract using a rotary viscometer "Reotest-2" .