Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Intensification of the extraction process manufacture of bitter tinctures(2017) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Chornyi, Valentyn; Rybachok, AlbinaThe article substantiates the relevance of the use of extracts of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures, such as cardamom, red bitter pepper and ginger. When choosing the type of spicyaromatic raw material it was guided by its chemical composition, namely high content of vitamin C and phenolic compounds. The disadvantages of traditional technologies are considered and ways of solving these problems are determined with the purpose of intensification of the extraction process. A number of studies have been conducted to determine the kinetics of the extraction process, depending on the type of extractant, the size of the raw material particles, the phase ratio, the duration and temperature of the extraction process. The influence of temperature and mechanical refraction on the speed of passage of the extraction process of spiсу -aromatic raw materials is considered. The influence of the phase ratio, the type of extractant and the raw material on the process of extracting vitamin C and phenolic compounds from spiсу aromatic raw materials was established. Based on the foregoing, recommendations are made regarding the parameters of the extraction process for its intensification, and as a result is obtaining of bitter infusions of high biological value. Стаття обґрунтовує доцільність використання екстрактів пряної ароматичної сировини у виробництві гірких настоянок, таких як кардамон, червоний гіркий перець та імбир. При виборі виду пряної сировини він керувався її хімічним складом, а саме високим вмістом вітаміну С та фенольних сполук. Розглянуто недоліки традиційних технологій та визначено шляхи вирішення цих проблем з метою інтенсифікації процесу видобутку. Було проведено ряд досліджень для визначення кінетики процесу екстракції залежно від типу екстрагента, розміру частинок сировини, фазового співвідношення, тривалості та температури процесу екстракції. Розглянуто вплив температури та механічного заломлення на швидкість проходження процесу екстракції спіру-ароматичної сировини. Встановлено вплив фазового співвідношення, типу екстрагенту та сировини на процес вилучення вітаміну С та фенольних сполук із пряноароматичної сировини. Виходячи з вищевикладеного, даються рекомендації щодо параметрів процесу екстракції для її інтенсифікації, і як результат - отримання гірких настоїв високої біологічної цінності.Документ Визначення технологічних параметрів отримання екстракту сумаху для подальшого використання у технології кисломолочних паст(2017) Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Грабова, Тетяна Леонідівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Пасічний, Василь МиколайовичУ статті обґрунтовано доцільність використання плодів сумаху (Rhus L.) у технології кисломолочних паст як джерела біологічно активних сполук та з метою формування органолептичних властивостей готових продуктів. Визначено спосіб і технологічні параметри введення плодів сумаху. Встановлено, що сумах доцільно вводити у вигляді екстракту на основі молочної сироватки. Доведено ефективність виготовлення екстракту з використанням роторно-імпульсного екстрактора. Визначено раціональні режими екстрагування за ефективністю вилучення фенольних сполук з Р-вітамінною активністю (загальний вміст по галовій кислоті, рутину, катехіну), таніну —температура 80... 85° С, тривалість процесу — 10 хвилин. Вміст фенольних сполук у екстракті становив — 107,8 мг/100 г, вміст рутину — 3,4 мг/100 г, катехіну — 1,9 мг/100 г, таніну — 1,4 мг/100 г, що дасть змогу забезпечити добову потребу рутину на 5,7%, катехінів — на 1,9%, таніну — на 0,7%. The article substantiates the feasibility of using sumac (Rhus L.) fermented pastes in sour-milk technology as a source of biologically active compounds and for forming the organoleptic properties of ready products. The method and technological parameters of using sumac fruits are determined. It is found that sumac should be applied as an extract based on the milk whey. The efficiency of making the extract using a rotary impulse extractor has been proved. The rational modes of extraction have been determined for the efficiency of extraction of phenolic compounds with P-vitamin activity (total content on halic acid, routine, catechin) and tannin: the temperature of 80...85° Q duration of the process — 10 minutes. The content of phenolic compounds in the extract was 107.8 mg/100 g; the content of routine was 3.4 mg/100 g; catechin — 1.9 mg/100 g; tannin — 1.4 mg/100 g, which would provide the daily need for routine by 5.7%, catechin by 1.9%, and tannin by 0.7%, respectively.Документ Визначення вмісту біологічно активних речовин в розроблених композиціях прянощів(2017) Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Пасічний, Василь Миколайович; Миколів, Іван МихайловичУ статті обґрунтовано доцільність використання композицій прянощів у технології паст кисломолочних. Визначено, що розроблені композиції прянощів характеризуються високим вмістом біологічно активних речовин: фенольних сполук — 42,4... 223,4 мг/100 г, у тому числі рутину — 2,2...3,1 мг/100 г та катехіну — 1,6... 5,6 мг/100 г, а також таніну — 0,4... 9,4 мг/100 г. Ступінь забезпечення добової потреби людини біологічно активними речовинами при вживанні кисломолочних паст з композиціями прянощів становить: рутин — до 8,0%, танін — до 4,7%, катехін — до 5,6%. The article substantiates the expediency of using spice compositions in the technology of sour milk products. It has been determined that spices compositions are characterized by a high content of biologically active substances: the content of phenolic compounds is 42.4...223.4 mg/100 g; of rutin — 2.2...3.1 mg/100 g; of catechin — 1.6...5.6 mg/100 g;of tannin — 0.4...9.4 mg/100 g. The degree of maintenance of daily human needs of biologically active substances is: rutin — up to 8.0 %, tannin — up to 4.7%, catechin — up to 5.6%.Документ Chlorophyll content and antioxidant activity of sunflower oil with aromatic raw materials(2014) Usatyuk, Svitlana; Pelekhova, LyubovThe article presents the results of the study on chlorophyll content and antioxidant activity of sunflower oil with aromatic raw materials. Dried parsley and basil were used as aromatic raw materials. Dried basil and parsley were in the amount of 2 to 10 %. The chlorophyll content was quantified by the photometric method. Determination of the AOA was carried out by the Flourescence Recovery after Photobleaching (FRAP) method.Документ Технология растительных масел повышенной биологической ценности с использованием пряно-ароматического сырья(2013) Усатюк, Светлана Ивановна; Пелехова, Любовь СергеевнаВ статье рассматриваются результаты теоретических и экспериментальных исследований по разработке технологии растительных масел высокой биологической ценности с использованием пряно-ароматического сырья, что позволяет получить конечный продукт с высоким содержанием биологически активных веществ и улучшенными органолептическими свойствами. The article deals with the results of theoretical and experimental researches on the development of technology of vegetable oils of high biological value with the use of aromatic raw materials that allows producing a final product with a high content of biologically active substances and improved organoleptic characteristics.