Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ An intelligent production planning support system between bakery enterprises(2022) Limanska, Nataliia; Hrybkov, Serhii; Kostikov, MykolaThe paper proposes an intelligent system for production planning support between bakery enterprises. Considering the specifics of bakery enterprises, a mathematical model of profit is proposed. This model takes into account logistical features when distributing orders among several enterprises in this industry. The paper considers the complex task of taking into account the necessary raw materials supply to corresponding factories, as well as the supply of finished products to customers. The proposed mathematical model allows the creation of an order fulfillment plan that takes into account all operations of the technological process in the manufacturing of products. It also allows adjustment and evaluation of the order fulfillment efficiency depending on the objective and subjective advantages provided by the decision maker and allows both consideration and exclusion of certain partial criteria depending on a specific situation. The model makes it possible to estimate and build an operational-calendar order fulfillment plan. The paper analyzes several methods and approaches that are included in the intelligent support system for planning the manufacturing of products between bakery enterprises that belong to the same company or have a cooperation agreement concluded between them, which will make it possible to derive the entire management process to a new level. The proposed information system structure makes it possible to combine the use of modified algorithms and methods based on combining algorithms, which were also analyzed in the work, as well as some classical approaches. The system provides a possibility to select a set of algorithms and methods, which increases the range of applications. The proposed system quickly forms an operational calendar plan for order fulfillment with cost minimization aimed at maximizing profit; enables reduction of logistics costs, which ensures obtaining higher quality products with minimal waiting time; allows quick adjustment of the existing calendar plan of orders, which makes it possible to respond to orders in real-time and ensure optimal use of technological equipment; significantly increases the efficiency of using raw materials, and also ensures the minimization of costs for their storage; ensures a quick response in case of negative and extraordinary situations by making appropriate changes to the current order fulfillment plan.Документ Використання контекстно-орієнтованої онтології при управлінні безпечністю продуктів харчування(2020) Чаплінський, Юрій Петрович; Субботіна, Олена ВадимівнаПоказана актуальність використання знання орієнтованих технологій при розв’язанні задач з безпечністю продуктів харчування. У роботі представлені зацікавлені сторони щодо безпеки продуктів харчування та наведені інформаційні об’єкти. Розглянута множина онтологій та контекстні області, що реалізують опис задач прийняття рішень та процес їх розв’язання. Представлена базова онтологія як засіб концептуального представлення області безпеки продуктів харчування. Розглянуто використання контексту для реалізації задач прийняття рішень. Сучасні технології харчової промисловості, вимоги безпеки харчових продуктів, ланцюга поставок продуктів харчування від ферми до столу характеризуються необхідністю прийняття комплексних та раціональних рішень. Це визначає розгляд проблем безпеки продуктів харчування з різних точок зору. При цьому використання інформації та знань є ключовою задачею в будь-якій проблемній області, яка пов’язана з виробленням та поширенням знань, в особливості нових видів унікальних (цінних) за змістом, які є корисними та доступними. Метою роботи є концептуальне представлення онтологічної системи, що базується на використанні контексту та онтологій і направлена на підтримку прийняття рішень в системі управління безпечністю продуктів харчування. При цьому всі знання щодо безпеки продуктів харчування, що використовуються в процесі прийняття рішень, розглядаються в розрізі знань, що описують контекст, та знань, що описують контент. У роботі представлені зацікавлені сторони щодо безпеки продуктів харчування та наведені інформаційні об’єкти. При цьому інформація та знання включають в себе різні аспекти, такі як знання та інформацію з виробництва та переробки, доставки та споживання; аспекти безпеки харчових продуктів. Для цього використовується взаємопов’язана множина онтологій, що представляє собою багаторівневу асоціативну структуру: метаонтологія; базова онтологія; контекстна онтологія; множина онтологій предметної області; онтологія реалізацій; онтологія представлення користувача та взаємодії з ним; модель машини виведення. Реалізація процесів прийняття в системі управління безпечністю продуктів харчування та інтеграція відповідних складових прийняття рішень в свою чергу базується на представленні багаторівневої системи управління та прийняття рішення в ній через модель деякого контексту. У рамках такого розгляду контекст представляється через відповідні контекстні області, такі як: мета/результат, актор, процес/дія, об'єкт, середовище, можливості, засоби, представлення, розташування та час. Використання такої онтології дає змогу побудувати взаємопов'язану систему підготовки та вибору рішень, як для даної проблеми, так і по взаємодії з іншими комплексами проблем і задач, дозволяє приймати рішення з урахуванням наслідків їх реалізації.Документ Сучасна роль контексту при прийнятті рішень(2018) Чаплінський, Юрій ПетровичУ статті контекст визначається як сукупність об ’єктів, в рамках яких кожен об ’єкт має множину імен та відношень, являє конструкцію, що складається з понять у межах відповідних контекстних областей і описується онтологією контексту. У рамках такого розгляду онтологія контексту включає такі контекстні області: мета/результат, фактор, процес/дія, об’єкт, середовище, можливості, засоби, представлення, розташування та час. Для представлення контекстних областей використовуються класи об’єктів, відношень та атрибутів. Контекстні поняття взаємозв’язані між собою через контекстні відношення, включаючи внутрішньобласні, міжобласні та міжконтекстні відношення. Представлені можливі контекстні відношення між контекстними областями, які можуть бути структурними (ієрархічними) та семантичними (асоціативними).In the article, context is defined as a set of objects within which each object has a set of names and relationships, is a construction consisting of concepts within the relevant context areas and is described by the ontology of the context. In such a review, the context ontology includes the following context areas: goal / outcome, factor, process / action, object, environment, opportunity, means, representation, location, and time. Object classes are used to represent context areas, relationships and attributes. Contextual concepts are interconnected through contextual relations, including intra-regional, inter-regional and inter-contextual relations. Possible contextual relations between contextual areas, which can be structural (hierarchical) and semantic (associative), are presented.Документ Математична модель для проблеми планування виконання контракту та підходів до її вирішення(2015) Грибков, Сергій Віталійович; Олійник, Ганна Вікторівна; Литвинов, Валерій АндрониковичДана стаття присвячена формалізації та математичному моделюванню задачі планування виконання договорів як першочергової для системи управління виробничою діяльністю з надання послуг, а також дослідженню методів та алгоритмів розв’язання даної задачі. Обґрунтовано доцільність розробки системи підтримки прийняття рішень для вирішення задачі планування виконання договорів. The paper considers formalization and mathematical modeling of the problem of planning contract execution. This problem is of high priority to the production control system in area of rendering of services, as well as to studying methods and algorithms of its solution. The appropriateness of developing a decision support system for the problem of planning contract execution is justified.Документ Структура автоматизованої системи розширеного керування для координації суміжних станцій цукрового заводу(2017) Полупан, Володимир Володимирович; Сідлецький, Віктор МихайловичУ статті описано підхід до розробки структури системи розширеного керування ділянками цукрового заводу, що характеризується додатковими модулями, які забезпечують координацію роботи суміжних відділень цукрового заводу і підтримку прийняття рішень оператором у складних ситуаціях. Завданням такої системи є надання допомоги спеціалістам у процесі підготовки та вибору раціональних рішень у складних ситуаціях, що виникають при функціонуванні АСУ реального часу, на основі знань, набутих спеціалістами-експертами й оброблених обчислювальними засобами, а також для прогнозування взаємодій та узгодження взаємодій між відділеннями заводу й системами керування. This article describes an approach to the development of the structure of an extended control system of a sugar factory, which is characterized by additional modules for coordinating the work of related departments of the sugar factory, and decision-support system for operation in difficult situations. The objective of this system is to provide assistance to specialists in preparing and selecting rational of real time automation control system, based on the knowledge acquired by experts and processed by means of computer. It is also used for prediction and coordination of interactions between departments and factory control system.Документ Візуальна інтерпретація технологічних процесів цукрового виробництва з використанням методу «Обличчя Чернова»(2015) Маковецька, Світлана Василівна; М'якшило, Олена МихайлівнаНаведено приклад контролю параметрів сoкooчищувального відділення цукрового виробництва шляхом візуального представлення багатовимірних даних методом когнітивної інтелектуальної візуалізації "Обличчя Чернова" в пакеті STATISTICA, що уможливлює в найкоротший час виявити загальну тенденцію показників, знайти та осмислити закономірності в наборі багатовимірних даних, не проводячи при цьому їх попередній аналіз, а приймаючи рішення вже на основі отриманих результатів роботи методу. An example of the control of sugar production sokoochistnogo separation parameters by visual representation of multidimensional data by cognitive intellectual visualization "Face Chernova" in STATISTICA package that will reduce the time to identify the general trend indicators to find and make sense of patterns in a set of multi-dimensional data without conducting with their preliminary analysis and making the decision already on the basis of the results of the method.Документ Система підтримки прийняття рішення при виборі поліпшувачів для покращення показників якості борошна(2012) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичРозроблено алгоритмічне, математичне і програмне забезпечення автоматизованої системи підтримки прийняття рішення, яка на основі аналізу і обробки інформації про показники якості борошна формує рішення рекомендації оператору технологу про доцільність використання того чи іншого поліпшувачів в залежності від хлібопекарських властивостей борошна, яке планується переробляти під час виготовлення хлібобулочних виробів. Developed algorithmic, mathematical and software automated decision support, which by analyzing and processing information about the quality of flour forming solution recommendations operator technologist whether the use of a improvers depending on the baking properties of flour, which will alter the manufacture of bakery products.Документ Функціональна структура процесу прийняття рішень для корекції показників роботи в автоматизованій системі управління дифузійної станції(2012) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичУ даній роботі наводиться структурна схема, що відображає процес прийняття рішень при коригуванні оператором технологічних показників роботи дифузійної станції, яка використана при побудові підсистеми підтримки прийняття рішень. This paper provides a block diagram showing the decision-making process to adjust operator technological performance diffusion plant, which is used in the construction of decision support subsystem.Документ Моделювання структури системи підтримки прийняття рішень для підприємств харчової галузі(НУХТ, 2007) Загоровська, Лариса Григорівна; Грибков, Сергій ВіталійовичЗапропоновано структуру системи підтримки прийняття рішень для підприємств харчової галузі з метою удосконалення прийняття оптимальних рішень на всіх рівнях управління підприємством, що має сприяти збільшенню прибутку підприємства.Документ Синтез автоматизованої системи багатоцільового управління хлібопекарським виробництвом(2009) Шаруда, Світлана СергіївнаВисвітлено складність технологічних процесів хлібопекарського виробництва. Розглянуто доцільність застосування систем підтримки прийняття рішень для управління технологічними процесами хлібопекарського виробництва. Наведена функціональна структура автоматизованої системи багатоцільового управління технологічними процесами. In this work bread making processes complexity is revealed. The usage of decision support system for technological processes management is shown to be useful. A structure of automation system for multipurpose management of technological processes is shown.