Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Імітаційне моделювання руху сипкого матеріалу в обертових барабанних апаратах
    (2024) Доломакін, Юрій Юрійович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена Ігорівна
    Метод дискретних елементів (dEM), який був розроблений на початку 70-х років минулого сторіччя для одночасного відстеження всіх окремих взаємодіючих частинок, широко застосовується для оцінки та покращення продуктивності облад- нання у віртуальному середовищі з метою уникнення дорогого прототипування. Для моделювання низки процесів переробних виробництв важливим є дослідження поведінки сипкого матеріалу в обер- товому барабані. Кількість досліджень, присвячених цій тематиці, значно збільшилась за останній час. Потрібно відмі- тити роботи, які пов’язані із параметричним аналізом поведінки частинок під час обертання барабана. Серед них є роботи, присвячені розрахункам товщини спадаючого шару, розрахункам середнього часу перебування гранул, а також дослідженням верхніх і нижніх кутів укосу. Робота присвячена пошуку шляхів підвищення ефективності барабанного змішувача. Змішування сипких компонентів є важливим і невід’ємним етапом практично в кожному промисловому виробництві і пріоритетним напрямком технічного прогресу у промисловості, зокрема для вдосконалення технологічних процесів, заміни морально і фізично застарілого облад- нання. Для аналізу ефективності наявних конструкцій барабанного змішувача представлені результати дослідження пото- ків часток матеріалу в робочій зоні апарата, які досліджувалися шляхом моделювання процесу в CAЕ-комплексі. У роботі застосовано алгоритм розрахунку потоку часток у програмному комплексі EdEM, розроблено розрахунковий та аналітичний аналіз ефективності змішування сипких компонентів. Для підвищення ефективності барабанного змішувача важливо дослі- дити поведінку сипкого продукту у камері для подальшого його конструювання з метою збільшення такої ефективності принаймні до 90%. Розроблений підхід може слугувати прикладом для майбутніх імітаційних досліджень дрібнодисперсних частинок у різних процесах, що мають відношення до харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення працездатності трубопровідної арматури в технологічних процесах
    (2016) Володін, Сергій Олексійович; Мирончук, Валерій Григорович
    Актуальним на сьогоднішній день є завдання підвищення працездатності електро пневматичного приводу запірно-регулюючої трубопровідної арматури з метою досягнення експлуатаційних характеристик при змін-них температурних показниках навколишнього середовища, особливо в період запуску агрегатів після тривалої зупинки, швидкого переналагоджування технологічного циклу роботи запірно-регулюючої трубопровідної ар-матури, зменшення кількості відмов елементів запірно-регулюючої трубопровідної арматури (ЗРТА). Об'єк-том дослідження є конструкційні та технологічні параметри робочих органів ЗРТА з електропневмоприводомслідкуючого типу, що працює в широкому діапазоні температур навколишнього середовища.В роботі постав-лено за мету -підвищення надійності ЗРТА на етапі компонування з приводом, шляхом створення моделей, які визначають оптимальне поєднання вихідних конструктивних параметрів і зусиль герметизації, забезпечують задані норми герметичності, міцність і ресурс. Для вирішення поставлених завдань в роботі: проведеноаналіз контрукційних і експлуатаційних характеристик запірно-регулюючої трубопровідної арматури; досліджено особливості роботи запірно-регулюючої трубопровідної арматури в умовах експлуатації на підприємствах цукрового виробництва і виділеновимоги, що пред'являються до електропневмоприводу в складі ЗРТА, та його навантажувальним характеристикам.Сучасні апаратні засоби і математичне забезпечення ЕОМ дозволяють розв'язувати системи нелінійних диференціальних рівнянь, найбільш точно описувати процеси в системах пне-вмоавтоматики, отримувати необхідні статичні та динамічні характеристики. Це дозволяє скоротити час проектування і доведення елементів запірно-регулюючої арматури з електропневмоприводом, а також забез-печити раціональний вибір параметрів і необхідну якість перехідних процесів.Relevant today is the task of improving efficiency electro pneumatic actuator valves and pipe fittings to achieve op-erational performance under changing temperature environment, especially during startup of units after a long stop, fast readjust the technological cycle of valves and pipe fittings, reduce failures of valves and pipe fittings. Object is structural and technological parameters of working bodies of valves and pipe fittings electro pneumatic trailing type, operating in a wide range of ambient temperatures. The work set the goal -improving the safety valves and pipe fittings during layout driven by creating models that determine the optimal combination of initial design parameters and effort sealing ensures the standards of integrity, strength and resource. To address the problems at work: analysis construc-tion and performance valves and pipe fittings; The features of valves and valves in operation at the enterprises of sugar production and allocate requirements toelectro pneumatic composed of valves and pipe fittings, and its load character-istics. Modern hardware and software of computers allow to solve a system of nonlinear differential equations that most accurately describe processes in pneumatic systems, obtain the necessary static and dynamic characteristics. This re-duces the design time and bring elements of the valves of electro pneumatic and ensure rational choice of parameters and the required quality of transients.
  • Ескіз
    Документ
    Ситуативна комунікація брендів харчових продуктів
    (2023) Антонова, Ольга Вадимівна; Соловйова, Юлія Євгеніївна; Фєдотова, Наталія Михайлівна; Лелека, Ольга Олександрівна
    Стаття присвячена ситуативній комунікації брендів харчової промисловості під час воєнного стану на прикладі аналізу зміни назви продукції. Прояв громадянської позиції через найменування товару виробниками харчових продуктів активізувався з початком повномасштабного російського вторгнення на територію України. З огляду на це, вважаємо актуальним вивчити структуру творення ситуативних прагматонімів, а також акцентувати на доцільності створеної назви товару. Мета – дослідити вияв патріотичної позиції бренду через ситуативну зміну прагматонімів харчових продуктів, виокремити чинники, які спонукають бренди до перейменування продукції, та доцільність зміни упакування для комплексного впливу вербального й невербального компонентів як елементів семіотичного утворення.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні прийоми в проектуванні та дизайні об’єктів готельно-ресторанного господарства
    (2023) Кобелянська, Єлизавета Богданівна; Ковтун, Аліна Володимирівна; Бортнічук, Олег Вікторович
    Біоніка - це наука, яка вивчає природу з метою використання її рішень у технічних системах та технологіях. Вона базується на принципі бережливого використання природних ресурсів та зменшення впливу техногенних процесів на навколишнє середовище. У зв'язку з цим, біоніка може знайти своє застосування у багатьох галузях, зокрема, у готельному бізнесі Загалом, використання біоніки в готельному бізнесі може допомогти вирішувати різноманітні проблеми, пов’язані з екологією, енергоефективністю та комфортом гостей. Такі інноваційні рішення допоможуть готелям зберігати конкурентну перевагу на ринку та підвищувати рівень задоволення своїх гостей. Bionics is a science that studies nature in order to use its solutions in technical systems and technologies. It is based on the principle of careful use of natural resources and reducing the impact of man-made processes on the environment. In this regard, bionics can find its application in many industries, in particular, in the hotel business In general, the use of bionics in the hotel business can help solve a variety of problems related to ecology, energy efficiency and guest comfort. Such innovative solutions will help hotels maintain a competitive advantage in the market and increase the level of satisfaction of their guests.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості використання зовнішньої реклами у дизайні закладів ресторанного господарства
    (2021) Дударець, Володимир Миколайович; Кузьмін, Олег Володимирович; Адаменко, Станіслав Михайлович; Ралко Марія Олександрівна; Чемакіна, Октябрина Володимирівна
    У статті досліджуються особливості та способи використання реклами у дизайні закладів ресторанного господарства. The features and ways of use of advertising in the design of restaurants.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація компоновки пакувальних технологічних ліній
    (2016) Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович; Валіулін, Геннадій Раіфович
    Стаття присвячена вирішенню важливої проблеми щодо компонування автоматизованих пакувальних технологічних ліній. Проектування та компонування пакувальних технологічних ліній є найбільш складним і визначальним етапом забезпечення їх ефективності. Авторами розглянуто основні аспекти та переваги використання математичного моделювання при проектуванні пакувальних технологічних ліній. Article is devoted to the solution of an important problem concerning configuration of the automated packaging processing lines. Configuration optimization — an important factor of the solution of tasks power — and resource-saving, the mistakes made at this design stage lead to difficult consequences as from the point of view of excessive costs of energy, materials and products, and from the point of view of losses of appliances. Authors have considered the main aspects and benefits of use of mathematical modeling when designing packaging processing lines. The algorithm of optimization is presented in the form of four-level hierarchical structure. The task of modeling and designing of the formalized volume and spatial technological system is solved.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення високоефективної віброекстракційної апаратури та перспективи її практичного використання
    (2017) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим Євгенійович
    Представлено переваги, будову та конструктивні особливості високоефективної віброекстракційної апаратури періодичної та безперервної дії, розробленої в останнє десятиріччя на кафедрі процесів і апаратів НУХТ за пріоритетним напрямом наукових досліджень, а також перспективи її практичної реалізації в різних галузях промисловості для раціонального перероблення рослинної сировини, її відходів з високим ступенем подрібнення та з різною морфологічною структурою з метою створення нових високоефективних технологій та обладнання. Акцентовано увагу на тому, що ефективність використання віброекстракторів для перероблення рослинної сировини та її відходів обумовлена створенням інтенсивних гідродинамічних режимів турбулентними пульсуючими струменями, генерованими віброперемішувальними елементами спеціальної конструкції. Advantages, devices and design features of high-performance vibroextraction apparatus for periodic and continuous operation developed in the last decade at the Department of Processes and Apparatuses of the Scientific and Technical University for the priority direction of scientific research are presented, as well as prospects for its practical implementation in various industries for rational processing of plant raw materials, High degree of grinding and with different morphological structure with the aim of creating new high Technologies and equipment. Attention is focused on the fact that the effectiveness of using vibroextractors for the processing of plant raw materials and waste is due to the creation of intensive hydrodynamic regimes by turbulent pulsating jets generated by special mixing vibro-mixing elements.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування монохромного смарт-скла при проектуванні закладів готельного гсподарства
    (2017) Коваль, Ольга Володимирівна; Мурзін, Андрій Вадимович; Наумець, Ірина Іванівна
    У статті розглядається актуальність використання смарт-скла при будівництві засобів розміщення. Прогресивні будівельні технології в готельному господарстві набули за останні роки широкого та різнопланового застосування, саме архітектура - одна з форм демонстрації якості товару і послуг на ринку, що дає певний вплив на формування готельного іміджу. Стаття акцентує увагу на перспективу використання сучасних технічних розробок в проектуванні закладів готельного господарства. Застосування «розумного скла» скорочує тепловтрати, мінімізує витрати на кондиціонування. Природна світлопропускна здатність дозволяє знизити витрат на забезпечення штучного світла у приміщенях готелю.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування електронних таблиць для розрахунку кута нахилу самопливного транспорту
    (2017) Харченко, Євген Іванович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Листопад, Володимир Васильович
    В статті наведено математичний апарат розрахунку фактичного кута нахилу самопливного транспорту та приклад його застосування для програмного забезпечення MS Excel. The article presents a mathematical device for calculating the actual angle of inclination of a self-powered vehicle and an example of its use for MS Excel software.
  • Ескіз
    Документ
    Моделирование технологических процессов при изучении оборудования пищевой промышленности
    (2016) Литовченко, Игорь Николаевич
    Компьютерное моделирование процессов в пищевом оборудовании позволяет оперативно проверить правильность предлагаемых технических решений, что повышает качество курсового и дипломного проектирования. Computer modeling of processes in food equipment It allows you to quickly check the correctness of the proposed Technical solutions, which improves the quality of course and diploma design.