Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Optimization of the technological process of flax seed germination(2019) Kraevska, Svitlana; Yeshchenko, Oksana; Stetsenko, NataliaA mathematical model of the flaxseed germination process was constructed using the regression and correlation analysis methods. The model obtained determines the optimum germination modes. In the course of the experimental research, we applied experimental design techniques and mathematical processing of the experimental data. Using the computer programmes MathCad and. Microsoft Excel optimized the flax seed germination and set its optimum modes. The constructed mathematical model makes it clear that the maximum germination energy 99.64% is achieved at the temperature 27.5°C and humidity 95%. The experimental and statistical models of germination of flax seeds have been obtained,describing the process with the correlation coefficient R = 0.96–0.99.The data obtained can be used to predict the quality parameters of flax seedlings and the energy consumption to obtain them. Було побудовано математичну модель процесу пророщування насіння льону з використанням методіврегресійного та кореляційного аналізу. За допомогою отриманої моделі визначено оптимальні режими пророщування.Під час проведення експериментальних досліджень застосовувались методи планування експерименту і математичної обробки експериментальних даних. За допомогою комп’ютерних програм MathCad та Microsoft Excel проведено оптимізацію процесу пророщування насіння льону та встановлено оптимальні режими. З побудованої математичної моделі випливає, що максимальна енергія проростання 99,6% досягається при температурі 27,5°С та вологості 95%.Отримані експериментально-статистичні моделі процесу пророщування насіння льону описують перебіг процесу з коефіцієнтом кореляції R = 0,96-0,99, і можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового напівфабрикату й енерговитрат на його отримання.Документ Номограф для визначення добової потреби людини в енергії та білку(2017) Махинько, Валерій МиколайовичХарчування є однією з найважливіших складових підтримання життя і здоров’я. Існують фізіологічні норми потреб людини в основних поживних речовинах і енергії для різних груп споживачів, залежно від статі, віку та рівня фізичної активності. Ці дані наведено у табличному вигляді, що ускладнює роботу з ними непідготовленого користувача. Доцільним є розроблення номографа, що представлятиме зазначені норми у графічному вигляді. Запропоновано конструкцію номографа у вигляді куба, на чотирьох бічних гранях якого міститься інформація про білково-енергетичні потреби різних груп споживачів. Проста конструкція приладу без рухомих деталей підвищить надійність і довговічність його роботи, а графічне представлення даних робить номограф легким для самостійного використання різними групами користувачів. Nourishment is one of the most important components of life and health maintenance. There are physiological standards of human requirements for the main nutrients and energy for various consumer groups depending on gender, age and physical activity level. These data are given in tabular form which complicates their use for an unprepared user. Development of a nomograph which represents the above standards in graphical form would be a practical step. It is proposed to make the nomograph as a cube, four sides of which contain information about protein and energy requirements of various consumer groups. Simple structure of the device without moving parts will increase its reliability and durability, and graphical data representation will make the nomograph easy for independent use by various groups of users.Документ Визначення кріоскопічної температури сумішей морозива(Херсон: Гринь Д.С., 2012) Масліков, Максим Михайлович; Захарченко, К. С.; Козоріз, В. С.За допомогою розробленої установки визначено кріоскопічні температури сумішей морозива класичних та нових видів за модифікованою методикою. Доведено необхідність застосування безпосереднього вимірювання кріоскопічної температури сумішей морозива через значні розбіжності у значеннях, розрахованих за різними методиками. Cryoscopic temperatures of ice cream mixes classical and new types defined using the developed installation with the modified procedure. The need for direct measurement of ice cream mixtures cryoscopic temperature proved due to significant differences in the values calculated by traditional techniques.Документ Refinement of the physical and chemical methods for the determination of sugars(2013) Deriy, Elena; Litvynchuk (Vorontsova), Svitlana; Meletyev, Anatoly; Nosenko, VolodymyrThe purpose of the work is the comparison of the main existing methods for the determination of sugars to identify the most accurate and easy-to-use in the brewing industry. Experimentally there are optimal methods for determination of sugars for the use in laboratory and industrial conditions of the brewing industry. The correlated coefficients were determined between the results obtained by different methods for the adequate reflection of the main components of sugar share of wort and beer. The essential practical conclusion of the research is the methods for determination of sugars have a sufficiently high accuracy in the determination of the maltose concentration in wort. These methods are the most suitable for the control of kinetics and regulation of production processes.Документ Зміна стану води в харчових кристалічних продуктах в процесі їх висушування(1986) Манк, Валерій Веніамінович; Орлов, Леонід Олексійович; Литвиненко, Анатолій МихайловичМетодом ЯМР вивчена зміна стану води в складі харчових продуктів – лимонній кислоті і рафінованій глюкозі в процесі їх сушки та визначена кількість вільної і кристалогідратної води.Документ Дослідна установка та результати досліджень по вивченню процесів замороження води на вертикальній трубі(2012) Пилипенко, Олексій Юрійович; Засядько, Ярослав ІвановичЗапропоновано диференціальне рівняння визначення швидкості замороження води на зовнішній поверхні труби. Представлено схему експериментальної установки, план та результати дослідів по визначенню швидкості замороження води та танення льоду на вертикальній циліндричній поверхні при її повздовжньому обтіканні теплоносієм. Наведено результати експериментів. A differential equation aimed at the determination of ice build-up on the external tubular surface has been developed. An experimental rig for the studies into the ice time rate build-up and ice thawing is presented with the placements of all measuring devices and transducers. The details of the refrigeration contour operation have been analyzed together with its interaction with the water contour, in with the process of icing on the cooled vertical tubes takes place. A developed methodology and a program of experiments along with the ranges of phase flow rates and temperature are given in great details. The samples of the temperature –time histories at the characteristic points of the experimental rig illustrate the data sets obtained. An initial set of the ice growth time rate data along with the line depicting ice melting are also give within the article.