Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості протруювання насіння сільськогосподарських культур за допомогою комбінованої обробки
    (2021) Вечера, Олег Миколайович; Куянов, Володимир Вікторович
    У статті наведено результати досліджень процесу протруювання насіння сільськогосподарських культур з метою виявлення причин недосконалості робочого процесу при використанні рідких препаратів та запропоновано підвищення якості за допомогою комбінованої обробки насіння.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of disinfectant’s effectiveness as to contaminating microflora in sugar production
    (2018) Gusyatinska, Natalia; Nechypor, Tatiana
    The article presents the results of the studies of the effectiveness of disinfection means, based on chlorinated guanidines, tetradic ammonium salts, dichlorisocyanuric acid, peracetic acid and hydrogen peroxide as to the contaminating microflora of sugar beets. There was investigated the influence of disinfectants on bacteria Bacillus subtilis, Leuconostoс mesenteroides, mycelia fungi Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum and yeast Sacharomyses сerevisiae. It was experimentally established, that the studied means has the high effectiveness as to most microorganisms that cause saccharose losses in the process of its extracting from beet chip and result in worsening a technological quality of semi-products of beet-sugar. There was established the high effectiveness of modern disinfection means as to inhibiting slime-forming bacteria of Leuconostoc generis. There was proved a possibility of their use at different technological stages of beet-sugar production for preventing the development of mucous bacteriosis. It was determined that means consumption depends on a type and extent of microbiological contamination of raw materials, semi-products, technological waters at sugar production. There were established concentrations of the studied means as to inhibiting the development of main contaminants of the microflora of raw materials and semi-products in sugar production. There is offered to use the studied means in industrial beet-sugar production that would favor the decrease of microbial contamination of semi-products and the increase of a sugar output from a raw material unit. В статті наведено результати досліджень ефективності дії сучасних дезін-фекційних засобів на основі хлорованих гуанідинів, четвертинних амонієвих солей, дихлорізоціанурової кислоти, надоцтової кислоти та перекису водню щодо контамінуючої мікрофлори цукрових буряків. Досліджено вплив дезінфектантів на бактерії Bacillus subtilis, Leuconostoс mesenteroides, міцеліальні гриби Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum та дріжджі Sacharomyses сerevisiae. Експериментально встановлено, що досліджувані засоби мають високу ефективність стосовно більшості мікроорганізмів, які спричиняють втрати сахарози в процесі її екстрагування з бурякової стружки та призводять до погіршення технологічної якості напівпродуктів бурякоцукрового виробництва. Встановлено високу ефективність сучасних дезінфікуючих засобів щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoc. Підтверджено можливість їх використання на різних технологічних стадіях бурякоцукрового виробництва для попередження розвитку слизистого бактеріозу. Визначено, що витрати засобу залежать від характеру та ступеня мікробіологічного забруднення сировини, напівпродуктів, технологічних вод у виробництві цукру. Встановлено концентрації досліджуваних засобів щодо пригнічення розвитку основних контамінантів мікрофлори сировини та напівпродуктів у виробництві цукру. Пропонується використання досліджуваних засобів у промисловому бурякоцукровому виробництві, що сприятиме зменшенню мікробного обсіменіння напівпродуктів та сприятиме збільшенню виходу цукру з одиниці сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність дії комбінованих дезінфектантів
    (2013) Грегірчак, Наталія Миколаївна; Лупина, Тетяна; Мордич, Тетяна
    В результаті проведених досліджень встановлено мінімальні бактеріостатичні і бактерицидні концентрації розчинів дезінфікуючих засобів для тест-культур E. coli, B. subtilis, S. aureus, C. albicans, A. niger. Серед досліджуваних розчинів, суміш ПГМГ, пероксиду та персульфату виявила високий рівень антимікробної активності.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз ефективності дії дезінфектантів щодо мікроорганізмів — активних збудників кагатної гнилі
    (2014) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна
    У статті наведено результати досліджень ефективності дії сучасних дезінфекційних, засобів на основі натрієвої солі дихлоризаціанурової кислоти, полігексаметиленгуанідину, цитросайду, монензину натрію та природних оксикислот щодо пригнічення контамінуючої мікрофлори цукрових буряків. Показано, що серед обраних культур мікроміцетів є активні збудники кагатної гнилі, здатні самостійно руйнувати тканини коренеплоду, та види менш активні, здатні руйнувати тканини коренеплоду значно повільніше. Встановлено, що засоби «Санітарін», «Жавель-Клейд», «Гембар», «Біодез», «Нобак-фермент», «Каморан» мають стабільну фунгіцидну та фунгістатичну дію щодо широкого спектра мікроміцетів, зокрема здатні пригнічувати розвиток активних збудників кагатної гнилі. Крім того, зазначені засоби виявились ефективними щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій. Також доведено доцільність застосування вищезазначених засобів для обробки коренеплодів цукрових буряків з метою їх дезінфекції і запобігання розвитку кагатної гнилі. This article presents the results of studies of the effectiveness of modern disinfectants based on dichloroisocyanuric acid sodium, polyhexamethyleneguanidine, cytrocide, monenzyne sodium and natural hydroxy acids on contaminating microflora of sugar beet. Analysis showed that among the selected Micromycetes cultures gray rot causative agents were present, capable to destroy the root tissue and less active species, which can destroy the root tissue in less active manner. The high efficiency of selected disinfectants such as "Sanitarin", "Javel-Kleyd", "Hembar", "Biodez" on a wide range of microorganisms has been proved. As a result of the researches, it is shown that the products "Sanitarin", "Javel-Kleyd", "Hembar", "Biodez", "Nobak-enzyme", "Kamoran" have stable fungicidal and fungistatic effect against a broad spectrum of Micromycetes which are gray rot causative agents and lead to poor technological quality of sugar beet. In addition, these agents are also effective in inhibiting the development of slimeforming bacteria. According to results of the experimental research, the feasibility of using the aforementioned means in sugar beet processing for the purpose of disinfection and prevention of gray rot is substantiated.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимизация расхода дезинфектанта «Нобак» в диффузионных аппаратах
    (2008) Дубовец, Елена Владимировна; Мирошник, Владимир Александрович; Клименко, Лариса Степановна; Колчинський, Е. В.
    Проанализировано отрицательное влияние микрофлоры сахарной свеклы на величину потерь сахарозы от разложения в диффузионных аппаратах. Путем использования обобщенных критериев оптимизации определен оптимальный расход «Нобак» для эффективного обеззараживания диффузионного сока в количестве 1,3-1,7 кг/1000 т свеклы.
  • Ескіз
    Документ
    Дезинфектант «Нобак»: оптимизация расхода в диффузионных аппаратах
    (Сахар, 2009) Дубовец, Елена Владимировна; Мирошник, Владимир Александрович; Клименко, Лариса Степановна; Кляйнер, Ф. А.; Колчинский, Е. В.
    Представлены результаты апробации дезинфектанта «Нобак», ко-торые показали значительный бактерицидный эффект препарата к микрофлоре диффузионного сока. Путем использования обобщенных критериев оптимизации определен оптимальный расход «Нобак» для эффективного обеззараживания диффузионного сока в количестве 1,3-1,7 кг/1000 т свеклы.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз мікробіологічних процесів під час перероблення тростинного цукру–сирцю
    (2011) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Романченко, Наталія Миколаївна
    Досліджено вплив мікробіологічних процесів на якість цукру-сирцю при зберіганні. Проведено дослідження мікробіологічної забрудненості продуктів виробництва цукру при переробленні тростинного цукру-сирцю. Визначено ефективність застосування дезінфікуючого препарату „Жавель-Клейд” на основі натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти для пригнічення мікробіологічних процесів у виробництві цукру з тростинного цукру-сирцю. Influence of microbiological processes on quality of reed sugar is investigated at storage. It is carried out researches microbiological contamination products of manufacture of sugar from reed sugar. Efficiency of application of disinfectant "Javel-Clade" (working which substance the acid is dihlorizotsianourovy) is determined with the purpose of suppression microbiological processes by manufacture of sugar from reed sugar.