Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Моделювання та оптимізація процесу ферментативного гідролізу сироваткових білків(2021) Синенко, Тетяна Павлівна; Фролова, Наталія ЕпінетівнаУ статті розглянуто тенденції виробництва натуральних смакоароматичних добавок гастрономічного напряму. Обґрунтовано доцільність використання сироваткових білків у смакоароматичних добавках. Метою статті є математичне моделювання процесу гідролізу сироваткових білків за критерієм максимального виходу вільних амінокислот у разі використання ферментного каталізатора. В експериментальних дослідженнях використовували комерційний концентрат сироваткових білків (КСБ-УФ-80) і лужну бактеріальну протеазу «Протолад». Оптимізацію параметрів ферментативного гідролізу проводили методом поверхонь відгуку, із застосуванням центрального композиційного рототабельного плану. Процес гідролізу сироваткових білків та отримання низькомолекулярних пептидів і амінокислот представлений у вигляді параметричної схеми. Визначено значущі технологічні параметри процесу ферментативного гідролізу сироваткових білків: концентрація ферментного препарату (F, %) та субстрату (S, %), рН середовища (pH), температура (t, °С) і тривалість процесу (τ, хв) гідролізу. Оптимізацію процесу проводили за вихідним параметром моделі – вміст азоту амінних груп (NAG, мг / 100 г). По результатам проведених експериментів і математичної обробки отриманих даних у вигляді рівнянь регресії було одержано модель процесу гідролізу сироваткових білків під дією ферментних препаратів. Регресійний аналіз даних показав всі вибрані фактори та їх взаємодії є значущими, рівень достовірності перевищує 95%. В результаті поетапного аналізу розробленої математичної моделі оптимізовано процес гідролізу сироваткових білків ферментним препаратом «Протолад». Встановлено, що найглибший ступень гідролізу відбувається за таких технологічних параметрів: концентрація ферменту 4±0,01% і субстрату 18±0,5%, рН 7,7±0,1 і температура середовища 57±2°С, тривалість процесу 75 хв.Документ Ферментативний гідроліз сироваткових білків молока(2020) Синенко, Тетяна Павлівна; Фролова, Наталія ЕпінетівнаПроведено експериментальні дослідження закономірностей ферментативного гідролізу сироваткових білків. Підібрано протеази різного походження (тваринного, рослинного та мікробного). Закономірності гідролізу сироваткових білків вивчали за наступними параметрами: концентрація ферменту та субстрату, рН середовища, температура та тривалість процесу. Встановлено, що отримання продукту з високим ступенем гідролізу можливе при використанні ферментного препарату Протолад в концентрації 5%, при концентрації білкового субстрата 20%, при цьому середовище має бути лужним, значення рН складає 8,0, а температура процесу має бути 60°С. Результати досліджень можуть бути використані при розробленні натуральних смакоароматичних добавок.Документ Ферментативні білкові гідролізати для спеціалізованих харчових продуктів(2020) Авдєєва, Л. Ю.; Декуша, Ганна Валеріївна; Жукотський, Е. К.Стаття присвячена аналізу продуктів з гідролізованими білками, одержаними на основі ферментного гідролізу різного призначення. Показано важливість і гостроту проблеми забезпечення населення різних категорій повноцінним білковим харчуванням, що легко засвоюється і не викликає алергічних реакцій. Відзначено бурхливий розвиток напрямку створення композицій на основі білкових гідролізатів у світі. Наведено переваги застосування гідролізо- ваних білків у складі продуктів для спеціального медичного призначення, а також дитячого і спортивного харчування. Наголошено на актуальності створення вітчизняних технологій продуктів з гідролізованими білками в рідкій та сухій формах. Визначено, що основним білковим компонентом харчування для спеціальних медичних цілей є гідролізати молочної сироватки. При виробництві спортивного харчування використовуються гідролізовані й негідролізовані білки тваринного і рослинного походження: гідролізовані білки яловичини, колагену, негі- дролізовані білки сої, казеїн тощо. Сучасні гіпоалергенні адаптовані суміші для дитячого харчування містять частково або повністю гідролізовані білки молочної сироватки. Наведено асортимент продуктів з гідролізованими білками, що представлені на ринку України. Коротко окреслено відомі ферментні препарати. Особливу увагу приділено правовому питанню щодо особливостей вимог до якості і безпечності продуктів для спеціальних медичних цілей в Україні. Показано переваги від впровадження на вітчизняному виробництві енергозберігаючої технології композицій з гідролізованим білком у сухій формі, розробленої в Інституті технічної теплофізики НАН України. Завдяки особливостям використаних технологічних рішень продукти характеризуються високим ступенем гідролізу білків, збалансованим складом незамінних амінокислот і легким засвоєнням, а технології готові до впровадження на вітчизняних молочних підприємствах. Продукти пройшли успішні клінічні дослідження. The article is devoted to the analysis of products with hydrolyzed proteins, which are obtained by proteolysis, for various purposes. The importance and seriousness of the problem of providing the population of different categories with high quality protein nutrition, which is easily digested and does not cause allergic reactions, is shown. The rapid development of creating compositions based on protein hydrolysates in the world has been noted. The advantages of using hydrolyzed proteins in the composition of products for special medical purposes, as well as children’s and sports nutrition are given here. The urgency of creating domestic technology of products from hydrolyzed proteins in liquid and dry form is noted. It is determined that the main protein component of nutrition for special purposes is whey hydrolysates. In the production of sport nutrition, hydrolyzed and non-hydrolyzed proteins of animal and vegetable origin are used: hydrolyzed proteins of beef, collagen, non-hydrolyzed soy proteins, casein, etc. Modem hypoallergenic adapted infant formula contain partially or hilly hydrolyzed whey proteins as a protein component. Particular attention is paid to the legal question regarding the characteristics of the requirements for the protein composition of the mixtures in the European Union, the USA Russia and Ukraine. The range of these products at the Ukrainian market is given and famous enzyme preparations are briefly outlined. The advantages of introducing energy-saving technologies of dry-hydrolyzed protein compositions developed in the Institute of Engineering Thermophysics of Ukraine National Academy of Sciences into the domestic production are shown. Due to the characteristics of the used technological solutions, the products are characterized by a high degree of protein hydrolysis, a balanced composition of essential amino acids and easy assimilation and the technologies are ready for implementation at domestic dairy enterprises. The products have passed successful clinical trials.Документ Новая технология переработки сельскохозяйственного сырья для пищевых целей(1984) Петрушевский, Вячеслав Витальевич; Гулый, Иван Степанович; Дидушко, Борис Григорьевич; Ивчук, Надежда Павловна; Тоткайло, М. А.; Карпович, Николай СергеевичВ статье приведены новые технологии переработки сельскохозяйственного сырья, которые позволяют получить легкоусвояемые пищевые продукты с высокой биологической активностью. The article presented a new technology processing of agricultural raw materials, which allow to get digestible foods with high biological activity.Документ Дослідження способів підготовки крохмалевмісної сировини до ферментативного гідролізу(2002) Грабовська, Олена Вячеславівна; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Мельник, Людмила МиколаївнаВстановлено, що виробництво цукристих крохмалепродуктів з кукурудзяної крупки без видалення крохмалю є економічно ефективним за рахунок зниження капіталовкладень, скорочення тривалості виробничого процесу та комплексному використанню сухих речовин зерна. Визначено раціональні технологічні параметри підготовки крохмалевмісної сировини до ферментативного гідролізу. It is established that the production of sugar from corn starch grits without removing the starch is cost-effective by reducing capital investment, reducing the length of the production process and the use of complex solids grain. The rational technological parameters of preparation krohmalsoderzhaschego raw materials to enzymatic hydrolysis.Документ Дослідження ферментативного гідролізу крохмалевмісної сировини(2002) Грабовська, Олена Вячеславівна; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Штангеєва, Надія ІванівнаРозглянуто особливості гідролізу крохмалевмісної сировини з метою отримання цукристих сиропів. Досліджено кінетику ферментативного гідролізу крохмалю безпосередньо в кукурудзяній крупці. Показано вплив умов підготовки кукурудзяної крупки на ефективність отримання цукристих крохмалепродуктів прямим гідролізом сировини.Документ Технологія мальтодекстринів із крохмалю та їх застосування(2002) Грабовська, Олена Вячеславівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Петрушевський, В'ячеслав ВіталійовичДосліджено технологічні умови виробництва мальтодекстринів із кукурудзяного і картопляного крохмалю. Вивчено властивості мальтодекстринів. Запропоновані варіанти використання мальтодекстринів у виробництві низькокалорійних продуктів.