Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 22
  • Ескіз
    Документ
    Improving of thermohydraulic method for calculation of steam contact heat and mass exchange equipment
    (2023) Bondar, Vladimir; Zaporozhets, Oleksandr; Sapiga, Victoria
    Introduction. The complexity of determining the contact surface of phases and the boundaries of the continuous structure of liquid jets complicates the calculation of phase-contact heat and mass exchange mixing apparatuses. Materials and methods. The condensation process of water steam from a steam-gas mixture on a cylindrical free-falling liquid jet is considered under counter-current movement of the steam phase within a range of flow parameters characteristic of the food industry. Results and discussion. An empirical dependence for determining the onset of jet structure destruction adequately describes the process of its structural changes and is characterized by the fact that an increase in the Reynolds number leads to an increase in the critical height of jet destruction: the jet becomes more resistant to the action of the steam flow. With an increase in the dynamic pressure of the steam flow, corresponding to an increase in the Weber number, which characterizes a sharp decrease in the dimensionless height of dispersion, the jet intensively disintegrated, was destroyed at the outflow point, and was carried away by the steam flow. An original system of dimensionless similarity numbers, based on the results of jet hydrodynamics analysis, allows for determining the temperature change along the jet's length, taking into account the geometric characteristics of mixing heat exchanger distribution devices, flow geometric dimensions, steam-liquid flow parameters, and the thermophysical properties of the media. Empirical dependencies of the heat exchange process, considering the critical height of the existence of the continuous jet structure, are recommended for use in the thermohydraulic calculations of direct phase-contact heat exchange equipment. Conclusion. The novelty of the results lies in the introduction of empirical dependencies for calculating heat exchange, considering the critical height of the existence of the continuous structure of the liquid jet.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження властивостей керамічних матеріалів для харчової промисловості
    (2020) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан Сергійович; Штефан, Євгеній Васильович
    У статті наведено результати досліджень зносостійкості технічної кераміки для деталей і вузлів обладнання харчової промисловості. На основі математичного моделювання деформації керамічних матеріалів показано, що на їх зносостійкість впливає схема деформації, мікроструктура, пластичність та ударна в’язкість. Це дає змогу отримувати практично непористий матеріал з раціональною орієнтацією зерен і текстурою деформацій. З урахуванням результатів моделювання проведені дослідження порівняльної зносостійкості технічної кераміки різних типів. Показано, що зношування керамічних матеріалів є складним процесом руйнування їх окремих складових з подальшою втратою маси. Встановлено, що найбільш ефективним напрямком підвищення зносостійкості керамічних матеріалів є збільшення вмісту оксиду алюмінію. Дослідження з використанням чисельних методів задовільно узгоджуються з результатами фізичних експериментів.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічно-апаратурне вдосконалення процесів виробництва купажованих плодово-ягідних напівфабрикатів
    (2020) Михайлов, Валерій Михайлович; Загорулько, Олексій Євгенович; Загорулько, Андрій Миколайович; Касабова, Катерина Рубенівна
    Головним завданням харчової індустрії є повноцінне забезпечення споживачів якісними продуктами харчування, одним з основних джерел для виробництва яких є плодово-ягідна сировина. Вирішення цього завдання потребує пошуку інноваційних заходів з інтенсифікації тепломасообмінних процесів виробництва якісних виробів. У статті обґрунтовано технологічно-апаратурне вдосконалення процесів виробництва купажованих плодово-ягідних напівфабрикатів, що дасть змогу розширити асортимент харчових продуктів з балансованим вмістом біологічноактивних речовин та інших фізіологічно-функціональних інгредієнтів. The main task of the food industry is the full provision of consumer cooperatives with qualitative food, one of the main sources for the production of which is fruit and berry raw materials. The search for innovative measures to intensify the heatmass exchange production processes of qualitative products is necessary to solve this problem. The goal of this work was to justify technological and apparatus improvement of the production processes of products on the basis of blended concentrated fruit and berry and dried products. The realization of this goal will allow to expand the range of foodstuff with balanced content of biologically-active substances and other physiologically-functional ingredients.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування удосконаленої схеми виробництва спеціально випечених панірувальних сухарів
    (2020) Махинько, Валерій Миколайович; Махинько, Людмила Василівна; Мельник, Іван Андрійович
    Панірувальні сухарі – хлібний продукт, попит на який зростає з кожним роком. Насамперед це пов’язано з появою на ринку великої кількості різноманітних заморожених м’ясних і рибних напівфабрикатів, які набувають все більшої популярності у споживачів. У технології виготовлення цих напівфабрикатів панірувальні сухарі мають не лише оздоблювальну функцію (надання певного кольору чи навіть присмаку). Вони покликані утримувати вологу, що виділяється при розігріванні виробів, забезпечуючи формування рум’яної кірочки і збереження соковитої структури. Найчастіше як панірувальні сухарі використовують хлібну крихту, отриману подрібненням звичайних висушених хлібобулочних виробів. Однак органолептичні та фізико-хімічні характеристики такої крихти неоднорідні й суттєво різняться у різних партіях продукції. До того ж ці показники практично не піддаються регулюванню (наприклад, забезпечення певного кольору крихти). Тому перспективнішим є виробництво спеціально випечених панірувальних сухарів. У статті розглянуто технологію виготовлення таких сухарів, яка передбачає випікання спеціальних хлібів (батонів) з їх подальшим охолодженням, подрібненням, підсушуванням і калібруванням одержаної крихти. Ця технологія здатна забезпечити однорідність якості кінцевої продукції та її відповідність найрізноманітнішим запитам споживача. Метою роботи було виявлення «вузьких місць» виробництва та розроблення заходів і пропозицій щодо удосконалення наявної апаратурно-технологічної схеми. На конкретному прикладі встановлено основні обмежувальні фактори виробництва і запропоновано ряд заходів для їх подолання. Показано, що широке впровадження механізації основних і допоміжних операцій забезпечить не лише зростання потужності підприємства, але й зменшить кількість важкої фізичної праці, дасть можливість відмовитися від роботи у нічний час. Використання сучасного обладнання здатне також суттєво зменшити технологічні втрати, підвищивши рентабельність виробництва. Використання запропонованої схеми є перспективним і може бути впроваджене як на великих підприємствах, так і у цехах невеликої потужності.Rusk flour is a bread product which becomes more and more in demand every year. This is primarily due to a large number of various frozen semi-finished meat and fish products on the market that are becoming increasingly popular among consumers. In these semi-finished products manufacture technology, rusk flour can be used not only for decoration (to give a certain color or even flavor). It is aimed at retaining the moisture released when the products are heated while ensuring formation of brown crust and preserving juicy structure. Bread crumbs made by grinding usual dried bakery products are most commonly used as rusk flour. However, organoleptic, physical and chemical features of such bread crumbs are not uniform and can vary significantly from batch to batch. These indicators are also very hard to control (for example, to ensure that crumbs have a certain color). So, production of specially baked rusk flour is more promising here. The article covers the technology to make such flour which involves baking special breads (bread sticks) and their subsequent cooling, grinding, drying, and calibration of the resulting crumbs. The technology can ensure uniformity of quality of the final products and their ability to satisfy the most diverse consumers' needs. The purpose of the work was to identify the production "bottlenecks" and to develop measures and proposals to improve the existing process flowchart. It uses a specific example where the main limiting production factors are established, and proposes a number of measures to overcome them. It shows that broad mechanization of core and auxiliary operations not only ensures growth of the enterprise capacity, but also reduces the amount of physically demanding labor, and allows to avoid night shifts. Use of modern equipment can also significantly reduce technological losses and increase cost-effectiveness of the production. The article proposes a promising flowchart that can be implemented both in large enterprises and in small-capacity workshop.
  • Ескіз
    Документ
    Методологические подходы к оценке оптимальной компоновки упаковочного оборудования
    (2015) Гавва, Александр Николаевич; Кривопляс-Володина, Людмила Александровна; Кохан, Елена Александровна
    Рынок упаковки достаточно динамичен - новые материалы и технологии постоянно разрабатываются. Основной задачей сегодня является максимальное сокращение общего времени изготовления оборудования при обеспечении его начальных параметров качества и реализации взрывных характеристик оборудования. Для оценки расстановки упаковочного оборудования можно придерживаться поэтапной схемы подбора производящих узлов оборудования: установление номенклатуры составов индексов, что по мнению экспертов и производителей оборудования достаточно сильно влияет на последующую оценку работы техники; определение числовых значений, показателей материальных и энергетических затрат на оборудование и изготовленную на нем продукцию; установление значимости каждого индекса; расчет показателей эффективности работы отдельных узлов и станка в целом; определение уровня конкурентоспособности анализируемого оборудования по сравнению с существующим оборудованием. Проблемы при оценке расстановки оборудования возникают из-за ошибок на 1-м и 3-м этапах. Поэтому от методов приближения к оценке эффективности работы оборудования, грамотного выбора узлов оборудования зависит конечная точка.
  • Ескіз
    Документ
    Justification of the production lines arrangement based on quantitative and graphic methods for assessing the level of equipment excellence
    (2018) Vasylkov, Volodymyr; Chepeliuk, Oleksandr; Chepeliuk, Olena
    On the example of the estimation of technical and economic indicators of machines for the production of burger products, the task of multicriterial choice of equipment for the production lines arrangement by methods of spectral analysis, Pareto and distance to the goal was solved. The method of spectral analysis is based on the apparatus of dead-end tests, involves comparing all the definite combinations of features which describe the object, has advantages over Pareto and motion to the goal methods, because it provides a generalized mathematical evaluation of the specimens which are considered. After analyzing five indicators (productivity, capacity, capacity of the feeding bin, weight, overall dimensions) of eight samples of equipment for the burger products production from different manufacturers, it has been established that according to the chosen parameters, the preference should be given to the machine Laminerva C/E 653 1ph. The correctness of a decision primarily depends on the correct choice of indicators to be compared. In their composition, in the future it is necessary to include indicators of reliability and durability, as well as quality indicators of finished products.
  • Ескіз
    Документ
    Багатокритеріальний вибір обладнання для формування котлетних виробів
    (2019) Васильков, Володимир Володимирович; Чепелюк, Олександр Миколайович; Чепелюк, Олена Олександрівна
    Суть, можливості і результати застосування трьох методів багатокритеріального вибору – спектрального аналізу, Парето і відстані до мети – продемонстровані на прикладі оцінювання технічного рівня машин для формування котлетних виробів невеликої продуктивності. Розглянуто вісім зразків обладнання провідних виробників. В якості показників, які порівнювалися, обрано продуктивність, споживану потужність, місткість завантажувального бункера, габарити і масу обладнання. Враховано вагомість кожного із перерахованих показників.The essence, possibilities and results of the application of three methods of multicriteria choice – spectral analysis, Pareto and distance to the goal – are demonstrated on the example of the technical level evaluation of low-productivity burger forming machines. Eight samples of equipment from leading manufacturers are considered. As indicators, which were compared, the productivity, power consumption, capacity hopper, overall sizes and weight of equipment were selected. The importance of each of these indicators is taken into account.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості комплектування студентських команд з міні-футболу на основі комплексного тестування кандидатів
    (2017) Розпутній, Олександр Петрович
    У статті розглянуто особливості комплектування студентських команд з міні футболу на основі комплексного тестування кандидатів. У дослідженні визначено, що спортивний відбір відносять до різновиду професійного відбору, який включає систему засобів і методів виявлення осіб, природні особливості яких відповідають вимогам виду спорту. Виявлено організаційну структуру вітчизняного міні-футболу та визначено напрямки багаторічної підготовки футболістів в міні-футболі. In the article the features student teams manning the mini-football based on comprehensive testing of candidates. The study determined that the sport belongs to the selection of a variety of professional selection, which includes a system of means and methods of identification of persons, natural features which meet the requirements of the sport. Found organizational structure of the national mini-football and Directions of long-term preparation of football players in mini-football.
  • Ескіз
    Документ
    Прогресивні методи консервування харчових продуктів
    (2016) Крижановський, Станіслав Йосипович; Бессараб, Олександр Семенович; Василів, Володимир Павлович
    Зроблено аналіз сучасних способів та обладнання для консервування рослинної сировини. Наведено переваги асептичного консервування для збільшення асортименту і обсягу виробництва продукції. The analysis of modern methods and equipment for preserving plant material. Shows the benefits of aseptic canning to increase the range and volume of production.
  • Ескіз
    Документ
    Метод розрахунку системи очищення повітря виробничих приміщень харчових підприємств
    (2015) Володченкова, Наталія Валеріївна
    Запропонований метод розрахунку системи очищення повітря виробничих приміщень є одним із технологічних заходів боротьби із утворенням пилу на підприємствах зберігання, переробки та використання зерна. Впровадження даного методу дозволить зменшити концентрацію пилу до 0,3–0,4 мг/м3, що відповідає нормативним значенням ГДК та забезпечити відповідні санітарно-гігієнічні умови праці виробничого персоналу, за чистотою повітря, по фактору утворення пилу. The calculation method of air cleaning systems industrial facilities is one of the technological measures aiming cleaning dust on enterprises storing, processing and use of the grain. The implementation of this method will reduce the dust content to 0.3-0.4 mg / m3, which corresponds to the regulatory MPC value and provide appropriate sanitary conditions of the production staff, the cleanliness of the air by a factor of formation of dust.