Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Architecture of hybrid mechatronic dosing and packing module of packaging machine based on qualitative analysis
    (2023) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Marynin, Andriy; Tokarchuk, Serhii; Blazhenko, Serhii; Volodin, Oleksandr
    A qualitative analysis of the process of packaging liquid products (non-carbonated drinking water) using the example of a hybrid mechatronic dosing and packaging module was performed. The computer model of the mechatronic module is described by the basic operators of the Simulink program, taking into account the differential equations for changing the technological parameters of liquid dosing and the accepted initial and boundary conditions of the process. The modes of operation of the hybrid mechatronic dosing and packaging module are programmed using the driver. The boundary conditions of the process of formation and extrusion of the dose of the product are taken into account. The control system of the module is arranged on the principle of feedback and a sharp change in pressure in the portion receiver (from excess, within 3 bars to rarefaction up to –850 mbar). The analysis of individual stages of the dosing process is described, followed by the elaboration of accepted assumptions. During the tests of the computer model of the hybrid mechatronic dosing and packaging module, the accuracy of repetitions of dose formation was determined within ±0.22 % and 0.9 % of the set value of the dose mass of 50…200 ml. An experimental bench was designed, which could provide an opportunity to check the results obtained from the computer model. The research results would allow using digital control and measuring equipment to check the accuracy of dosing of the product from 50 ml to 200 ml. In the course of computer simulation, the effects of the given parameters of the dosing process on the accuracy of the product dose formation were determined, as well as the laws of the necessary distribution of compressed air pressure were formed to maintain the given productivity. The research results could make it possible to improve the designs of liquid product dosing modules and to determine the input parameters for field studies.
  • Ескіз
    Документ
    Повышение уровня технологической эффективности трубопроводной арматуры позиционным электропневмоприводом
    (2015) Володин, Сергей Алексеевич; Кривопляс-Володина, Людмила Александровна
    В настоящее время пищевая промышленность требует использования эффективных технически и экономически оправданных решений при выборе оборудования. Одним из этапов проектирования пищевых производств является правильно подобранная и скомпонованная система технологических коммуникаций. Для трубопроводной системы выбор арматуры должен производиться на основе тщательно подготовленных и четко поставленных технических условий, определяющих требуемые параметры технологического процесса. Решение этой проблемы тесно связано с обоснованным выбором видов технологического оборудования, широкой автоматизацией технологических процессов, внедрением новых технических решений, использованием необходимых средств контроля для реализации задач комплексной механизации технологических операций. В статье проведен анализ работы трубопроводной арматуры на базе электропневматических позиционеров «Камоцци» с реализацией обратной связи при помощи бесконтактных пропорциональных датчиков положения с токовым выходом [1-4]. Приводы были протестированы на пропорциональное управление положением шаровых кранов, дисковых затворов, донных пробок и прочих запорно-регулирующих элементов, используемых на различных технологических участках пищевых предприятий для регулирования уровня продукта, расхода воды, воздуха, химических реагентов. Получены результаты по использованию в качестве привода позиционера серии SL для управления пропускной характеристикой трубопроводной запорной арматуры с учетом хода и давления впневмосистеме. Проведенные исследования дают возможность повысить эксплуатационные свойства транспортной системы трубопроводной магистрали для технологических процессов, в том числе и пищевых предприятий.
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи підвищення ефективності трубопровідної арматури в системах з позиційними приводами
    (2015) Мирончук, Валерій Григорович; Володін, Сергій Олексійович; Савчук, Олександр Сергійович
    Отримано результати по використанню в якості привода позиціонера серії SL для управління пропускною характеристикою трубопровідної запірної арматури з урахуванням ходу і тиску в пневмосистемі. Дослідження проводилися на основах гідродинаміки несталого руху рідини, математичної теорії обробки експериментів, застосування формалізованого опису послідовності процесу керування запірно-регулюючою арматурою. Результати дають можливість підвищити експлуатаційні властивості транспортної системи трубопровідної магістралі для технологічних процесів, у тому числі і харчових підприємств. The results of using the SL series positioner as an actuator to control the flow characteristic of pipeline valves, taking into account the stroke and pressure in the pneumatic system, were obtained. The research was conducted on the basis of the hydrodynamics of unsteady fluid motion, mathematical theory of experimental processing, application of a formalized description of the sequence of the control process of shut-off and control valves. The results make it possible to improve the operational properties of the pipeline transportation system for technological processes, including food processing.
  • Ескіз
    Документ
    Анализ систем трубопроводного транспорта сахарных заводов с элементами автоматического регулирования
    (2015) Володин, Сергей Алексеевич; Мирончук, Валерий Григорьевич; Кривопляс-Володина, Людмила Александровна
    Повышенные требования к качеству сахара и снижения его себестоимости, без больших капитальных вложений, могут быть обеспечены внедрением систем автоматизации технологических станций сахарного производства и созданием единой системы управления потоками сахарного производства и его энергозатратами. На современном производстве сахара из свеклы, при классической технологии его получения, должны присутствовать такие этапы переработки свеклы: подача, мойка, очистка, диффузия, дефекосатурация, выпарка, кристаллизация, сушка и упаковка. Получение максимального выхода сахара зависит от наличия соответствующего оборудования и трубопроводов, которые соединяют это оборудование. Большинство сахарных заводов работают по непрерывному циклу получения сахара, то есть подача свеклы, переработка, получение сока, очистка, выпаривание и кристаллизация осуществляются без остановок в технологическом процессе работы завода. Оборудование, которое используется при получении сахара, имеет свои технические параметры, соответствующие определенной производительности. Кроме технологического оборудования с соответствующей производительностью, необходимо иметь и соответствующие трубопроводные соединения между этим оборудованием, которые позволят пропускать перерабатываемую продукцию[4]. Решение этой проблемы тесно связано с обоснованным выбором компоновки трубопроводной и запорно-регулирующей системы, например: паровыми, водяными, конденсатными, соковыми, сиропными и паточными, а также трубопроводами для подачи извести и известкового молока. Постоянная эксплуатация трубопроводов приводит к образованию на внутренних стенках всевозможных отложений и накипи. Кроме того, сечения трубопроводов не всегда правильно подобраны под необходимую производительность завода. Поиск решения в механическом изменении сечений труб не дает возможности точно и оперативно влиять на технологический процесс. Поэтому в статье проведен анализ выбора и использования средств автоматизации, а также современных систем управления технологическими процессами, с примененем трубопроводной арматуры на базе электропневматических позиционеров «Камоцци» с реализацией обратной связи с помощью бесконтактных пропорциональных датчиков положения с токовым выходом. Рассмотренные решения позволяют не только четко необходимые режимы работы, но и изменять принятые решения при резких отклонениях в работе системы управления[1-4]. Получены результаты по определению оптимальных значений сечений трубопроводов на разных технологических участках сахарных заводов, необходимых для поддержания технологических режимных параметров продукции (сок, сироп, известковое молоко и т.д.), расхода пара и воды. Приведенные результаты исследования дают возможность использовать в системе управления запорной арматурой электропневмопозиционеры. For upgrading productions of sugar and decline of his prime price, without large capital investments, it is necessaryto provide introduction of the systems of automation of the technological stations of saccharine production. And also creation of single control system by the streams of saccharine production and his energy consumptions. On the modern production of sugar from a beet, at classic technology of his production, such stages of processing of beet must be present as: serve, wash, clearing, diffusion, defecosaturation, boil-off, crystallization, drainage and packing. The receipt of maximal rendement depends on the presence of corresponding equipment and pipelines that connect this equipment. Most sugar-houses work on the continuous cycle of receipt of sugar, id est the serve of beet, processing, receipt of juice, cleaning, evaporation and crystallization, come true without stopping at the technological process of work of plant. An equipment that is used for the receipt of sugar has the technical parameters corresponding to the certain productivity. Except a technological equipment with the corresponding productivity, it is necessary to have corresponding pipeline connections between this equipment, that will allow to skip the processed products. The decision of this problem is closely related to the reasonable decision for arrangement of the pipeline and systems of transport valves , for example for: steam, aquatic, runback, exit-juice, syrup and molasses, and also by pipes for a lime and limewater. Permanent exploitation of pipelines results in education on the midwalls of various sedimentations and scum. In addition, the sections of pipelines not always are correctly neat under the necessary productivity of plant. The search of decision in the mechanical change of sections of pipes does not give an opportunity exactly and operatively to influence on a technological process. The analysis of choice and use of facilities of automation is conducted in the article, and also modern control system by technological processes, with примененим of pipeline armature on the base of electro-pneumatic позиционеров of "Камоцци" with realization of feed-back by means of contactless proportional pick-ups of position with a current exit. The considered decisions allow not only clearly to support necessary office hours but also to change made decision at sharp rejections in-process control system. Results are got on determination of optimal values of sections of pipelines on the different technological areas of sugar-houses, necessary for maintenance of technological regime parameters of products (juice, syrup, limewater etc.), expense of steam and water. Research results give an opportunity to use , positioning of actuators for control.
  • Ескіз
    Документ
    The integrated layout decisions for automatic control of packing systems
    (2017) Volodin, Oleksandr; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla
    On many industrial objects regulators of pressure are used. Following initial data are necessary for proper selection of a regulator and calculation of throughput: a working environment, entrance and target pressure, expense, temperature of a working environment, accuracy of regulation, a class of tightness, diameter of the pipeline, type of accession, constructional materials, external or internal registration of target pressure, protection against excess of pressure. The decision of this problem is closely connected with the proved choice of types of the process equipment, wide automation of technological processes, introduction of new technical decisions, use of necessary means of the control over realization of problems of complex mechanization of technological operations. In article the analysis of work of the functional module of a vertical multiline automatic packing machine on the basis of a proportional regulator of pressure «CAMOZZI» with realization of a feedback by means of an analog signal of regulator МХ-PRO [1-3] is lead. The drive of the holder for a rolled material has been tested on proportional management of position of the directing rollers used on a technological site of supply and regulation of a tension of a tape of a roll of a packing material at formation of packing. Results on use as the operating module of regulator МХ-PRO for management of a drive of the holder for a roll of a material in view of a course and pressure in a pneumatic system are received. Carried out researches provide the way to raise operational properties of a transportation system of supply of a packing material for technological processes of packing modules at the food enterprises. На многих производственных объектах используются регуляторы давления. Для правильного подбора регулятора и расчета пропускной способности необходимы следующие исходные данные: рабочая среда, входное и выходное давление, расход, температура рабочей среды, точность регулирования, класс герметичности, диаметр трубопровода, тип присоединения, конструкционные материалы, внешняя или внутренняя регистрация выходного давления, защита от превышения давления. Решение этой проблемы тесно связано с обоснованным выбором видов технологического оборудования, широкой автоматизацией технологических процессов, внедрением новых технических решений, использованием необходимых средств контроля для реализации задач комплексной механизации технологических операций. В статье проведен анализ работы функционального модуля вертикального многопоточного упаковочного автомата на базе пропорционального регулятора давления «Камоцци» с реализацией обратной связи с помощью аналогового сигнала регулятора МХ-PRO [1-3]. Привод рулонодержателя был протестирован на пропорциональное управление положением направляющих роликов, используемых на технологическом участке подачи и регулирования натяжения ленты рулона упаковочного материала при формировании упаковки. Получены результаты по использованию в качестве управляющего модуля регулятора МХ-PRO для управления приводом рулонодержателя с учетом хода и давления в пневмосистеме. Проведенные исследования дают возможность повысить эксплуатационные свойства транспортной системы подачи упаковочного материала для технологических процессов упаковочных модулей на пищевых предприятиях.
  • Ескіз
    Документ
    Synthesis of precision dosing systems for liquid products based on electropneumatic complexes
    (2021) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Blazhenko, Serhii; Tokarchuk, Serhii; Derenivska, Anastasiia
    This paper reports the construction of a mathe-matical model for the process of dosing liquid foods (non-carbonated drinking water). The model takes into consideration the differential equations of chang-es in the kinematic parameters of the liquid in a dos-ing device's channels and the corresponding accept-ed initial and boundary conditions of the process. The boundary conditions account for the influence of soft-ware-defined airlift dosing modes using the driver and the geometry of the product pipeline. The current's value measured in mA (with an accuracy of 0.001 mA) relative to the standard scale Imin is Imax=4...20 mA.Individual stages of the dosing process were ana-lytically described, followed by the analysis of sepa-rate stages and accepted assumptions.The accuracy achieved when testing the experi-mental sample of the dispenser, with the repetition of the dose displacement process, ranged between 0.35 % and 0.8 %. The reported results are related to the established dosage weight of 50 ml when changing the initial level of liquid in the tank of the dosing feeder by 10 mm.An experimental bench has been proposed for investigating the functional mechatronic dosing mod-ule under the software-defined modes to form and discharge a dose of the product. The bench operates based on proportional feedback elements (4–20 mA) for step and sinusoidal pressure control laws in the dosing device.The control model with working dosing modes has been substantiated. The control models built are based on proportional elements and feedback.During the physical and mathematical modeling, the influence of individual parameters on the accuracy of the product dose formation was determined; ways to ensure the necessary distribution of compressed air pressure, subject to the specified productivity of the dosing feeder, were defined. The study results make it possible to improve the operation of precision dosing systems for liquid products based on electro-pneumat-ic complexes.
  • Ескіз
    Документ
    Practical aspects modeling of air conveying modes for small–piece food products
    (2020) Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Gavva, Oleksandr M.; Yakymchuk, Nikolai; Derenivska, Anastasiia; Hnativ, Taras; Valiulin, Hennadii
    A mathematical and physical model of the critical pneumatic conveying modes has been developed to ensure the calculation and construction of pneumatic product pipelines of continuous operation. The model takes into consideration the technological conditions of gas suspension movement; the laws of movement of individual fine particles, accounting for their impact interaction and decompression, as well as the actual boundary conditions for a food product movement. The parameters of the zone of dynamic destruction of the layer of a small-piece food product by impact airwave were experimentally studied; the results of the calculation have been compared with the experimental data. The process of managing critical pneumatic conveying modes has been theoretically described, based on the proportional elements and feedback (a current loop of 4‒20 mA); the process of destruction of the cluster of products by airwave and controlled decompression has been studied. The process of pneumatic conveying of a small-piece product at the experimental bench system has been examined. As well as the process of moving the material in the product pipeline, which is controlled by compressed air pulses, to maintain the modes of operation. The following has been established: pressure losses caused by the movement of clean air; additional pressure losses resulting from the movement of the material; the loss of pressure required for transporting in a suspended state on a vertical stretch. A model has been developed to calculate the coordinates of a product particle when it collides with the inner surface of the product pipeline, as well as a change in its kinematic characteristics. The developed model makes it possible to determine the rational modes of pneumatic conveying and possible energy costs in the processing of various small-piece materials. The rational pneumatic conveying regimes have been determined, as well as possible energy costs in the processing of small-piece materials. As the time of supplying compressed air in the product pipeline increases, the number of product particles reaches a maximum in the range of 0.1...0.2 s. The compressed air flow rate, depending on the value of inlet mainline pressure P (0.1…0.3 MPa), is 80…160 (Nl/min). A general approach to the modeling of pneumatic conveying systems has been proposed
  • Ескіз
    Документ
    Побудова структурної схеми та аналіз зворотних зв’зків математичної моделі продуктового відділення цукрового заводу
    (2001) Єщенко, Оксана Анатоліївна; Мирончук, Валерій Григорович
    Машино-апаратурна схема продуктового відділення цукрового заводу розглянута як об’єкт технології та розроблена її структурна схема. Рециркуляції клеровки та відтоків визначені як зворотні зв’язки. Зроблено їх аналіз та доведено позитивний вплив на роботу продуктових відділень.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання цукру стандартної якості при низькій чистоті вихідних продуктів
    (2010) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана Анатоліївна
    Проаналізовано роздільне клерування цукрів проміжної та останньої кристалізацій в трипродуктовій схемі з використанням клеровки цукру останнього продукту для уварювання проміжного продукту. Доведено доцільність роботи продуктового відділення за такою схемою за низької чистоти стандартного сиропу-нето.
  • Ескіз
    Документ
    Методика моделювання процесу промислової кристалізації цукрози
    (2009) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана Анатоліївна
    Процес багатоступеневої кристалізації цукрози розглянуто як об’єкт технології, до якого можна застосовувати математичний рівень абстрагування. Проаналізовано зв’язки між об’єктами та наведено математичний опис передаточних функцій окремих об’єктів.