Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Визначення триптофану в молоці
    (2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    Tryptophan or L-tryptophan is one of the essential amino acids for the human body. An important component of the human diet, L-tryptophan is not only involved in protein synthesis in the body, but is also crucial for a number of metabolic functions. One of the important sources of tryptophan for the human body are dairy products, and their feature is the fact that milk itself contains the best ratio of tryptophan/competing amino acids, which is necessary for the synthesis of serotonin. Since tryptophan is thermolabile, one of the factors that can affect its content is heat treatment of milk. The standard and certified method for determining tryptophan in milk is high-performance liquid chromatography with fluorescence detection. Tryptophan belongs to fluorophores and fluoresces most strongly among all amino acids. It absorbs electromagnetic radiation with a wavelength of 290 nm and emits in the range of 300–350 nm. In the presented study, tryptophan was determined by the method of fluorescence spectroscopy without chromatographic separation of 18 samples of drinking milk from well-known Ukrainian producers of dairy products, which differed in the method of heat treatment and manufacturing technology. Fluorescence spectra were recorded on a Perkin-Elmer LS-55 fluorescence spectrometer; the content of dry skimmed milk residue and lactose in milk samples was determined on an ultrasonic milk analyzer “Ekomilk-Bond” (Bulgaria). Sample preparation of milk samples for the determination of tryptophan was carried out according to DSTU ISO 13904:2008. Research has shown that the content of tryptophan in milk samples from Ukrainian dairy producers ranges from 189.5 to 515.1 mg/l, which is basically consistent with literature data. Dependence of the method of heat treatment of milk on tryptophan content was not found. Obviously, first of all, the tryptophan content in milk will be influenced by the total protein content in the product.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії для виявлення фальсифікації пастеризованого молока
    (2018) Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Квітковська, Надія Петрівна; Якімінська, А. Г.; Іщенко, Микола Володимирович
    У статті проаналізована проблема фальсифікації харчових продуктів, зокрема молока. Проведено огляд основних видів фальсифікації молока та причин, які призводять до неї. Зазначено, що нині набуває поширення підміна молока його відновленим аналогом, тобто «молоком», одержаним із сухих сумішей. Огляд останніх наукових публікацій показав, що наразі все більшоїпопулярності для виявлення фальсифікації молочної продукції набуває метод молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії (флуоресценція) як скринінговий метод. Автори відмічають, що саме метод флуоресценції надає можли вість детектувати конформаційні зміни білків, що відбуваються в різних умовах виробництва і зберігання молочної продукції, оосередковано визначати ступінь термообробки, не потребує складної пробопідготовки і характеризується високою чут живістю.The article analyzes the problem of falsification of food products, in particular milk. An overview of the main types of milk adulteration and the reasons that lead to it. It is noted that now the replacement of milk with its reconstituted analogue, ie "milk" obtained from dry mixes, is becoming widespread. A review of recent scientific publications has shown that now the method of molecular absorption and emission spectrometry (fluorescence) as a screening method is becoming increasingly popular for detecting falsification of dairy products. The authors note that the fluorescence method makes it possible to detect conformational changes in proteins occurring in different conditions of production and storage of dairy products, indirectly determine the degree of heat treatment, does not require complex sample preparation and is characterized by high audibility.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу РН домену білка BCR на розвиток позитивної лейкемії та механізм прогресії даного захворювання
    (2013) Незелюк, Ольга Іванівна; Воронцов, Олександр Олександрович
    Ph'-позитивні лейкемії характеризуються наявністю філадельфійської хромосоми, яка є результатом реципрокноїтранслокації між 9 та 22 хромосомами. Вона виявляється у 95 % хворих на хронічну мієлоїдну лейкемію (ХМЛ), у 10 - 20 % дорослих та 2 - 5 % дітей. Ph'-positive leukemia characterized by the presence of the Philadelphia chromosome, which results from retsyproknoyitranslokatsiyi between 9 and 22 chromosomes. It is found in 95% of patients with chronic myeloid leukemia (CML), 10 - 20% of adults and 2 - 5% of children.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив фенольних сполук на фотосинтетичний аппарат мікроводоростей
    (2014) Батіщева, Галина Сергіївна; Поліщук, Олександр Васильович; Котинський, Андрій Валерійович
    Досліджені фенольні сполуки пригнічують функціонування фотосинтетичного апарату мікроводорості Chlorella vulgaris AsLi1, знижуючи максимальний потенційний квантовий вихід змінної флуоресценції хлорофілу, фотохімічне гасіння флуоресценції хлорофілу та ефективний квантовий вихід фотосистеми ІІ. Investigational phenol connections repress functioning of on photosynthetic vehicle of microalgae Chlorella vulgaris AsLi1, reducing the maximal potential quantum output of variable fluorescence of chlorophyll, actinic extinguishing of fluorescence of chlorophyll and effective quantum output of photosystem II.