Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Вплив грунтово-кліматичних умов вирощування винограду на якість столових червоних вин
    (2021) Бабич, Ірина Михайлівна; Бондар, Микола Васильович; Бойко, Петро Миколайович; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна
    Робота присвячена дослідженню впливу теруару Закарпатської, Одеської і Херсонської областей на червоні сорти винограду Каберне-Совіньйон та Мерло,удосконалення технології червоних сортових витриманих виноматеріалів підвищеної якості. Досліджували фізико-хімічні і органолептичні показники отриманих червоних сухихвиноматеріали. Технологічні властивості та якісні характеристики винограду того чи іншого сорту в свою чергу знаходяться в прямій залежності від екологічного та агротехнічного факторів. Один і той же сорт за різних ґрунтово-кліматичних умов може давати вина, що розрізняються за типом і якістю.Походження і якість вина контролюються на всіх етапах виробництва сировини,готової продукції і визначаються контрольованими факторами: природними факторами (клімат, рельєф, ґрунт, сорт (сорти) винограду); факторами антропогенного впливу (система агротехніки, технології переробки винограду та ін.)Червоні вина мають більш високу біологічну активність, у них в більшій кількості містяться вітаміни, ферменти, мінеральні та інші речовини, корисні для організму. Було також встановлено антистресову дію виноградних вин. На основі проведених теоретичних та практичних досліджень з визначення впливу умов культивування винограду Закарпатської, Одеської і Херсонської областей, на якість червоних сортових виноматеріалів із винограду сорту Каберне – Совіньйон, та Мерло. Встановлено, що на формування їх основних показників якості впливає сума активних температур місцевості, склад мікроелементів ґрунту, температурні режими визрівання та збирання винограду. Встановлені особливості клімату, ґрунту та рельєфу теруарів Закарпатської, Одеської і Херсонської областей, культивування винограду та формування органолептичних характеристик червоних столових сухих вин, виготовлених із винограду сорту Каберне Совіньйон та Мерло. Обґрунтовано виробництво червоних витриманих вин в залежності від фізико-хімічних показників якості виноматеріалів, вироблених з винограду, що був культивований у вказаних областях. The work is devoted to the study of the influence of the terroir of Zakarpattia, Odessa and Kherson regions on red grapes of Cabernet Sauvignon and Merlot, improvement of technology of red varietal aged wine materials of high quality. The physicochemical and organoleptic parameters of the obtained red dry wine materials were investigated. Technological properties and qualitative characteristics of Cabernet Sauvignon and Merlot grape are highly correlated to ecological and agronomical factors. In different soil and climate conditions, the same sort can produce wines distinguished by type and quality. The origin and quality of wine are brought under the control for a special reason in all the stages of production of raw materials and finished productions, and are defined by controlled factors: natural factors (climate, landscape, soil, wine sort (sorts), factors of human impact (agricultural technology system, wine processing and so on).On the basis of theoretical and practical research to determine the impact of grape growing conditions in the Transcarpathian, Odessa and Kherson regions on the quality of red varietal wine materials from Cabernet Sauvignon and Merlot grapes. It is established that the formation of their main quality indicators is influenced by the sum of active local temperatures, the composition of soil trace elements, temperature regimes of ripening and harvesting of grapes. The peculiarities of climate, soil and relief of terroirs of Zakarpattia, Odessa and Kherson regions, grape cultivation and formation of organoleptic characteristics of red table dry wines made from Cabernet Sauvignon and Merlot grapes are established. Red wines have a higher biological activity, they contain more vitamins, enzymes, minerals and other substances useful for the body. The anti-stress effect of grape wines was also established.
  • Ескіз
    Документ
    Технологическая оценка вторичных продуктов виноделия и перспективы использования для создания нового ассортимента кондитерских изделий
    (2014) Калиновская, Татьяна Витальевна; Оболкина, Вера Ильинична; Крапивницкая, Ирина Алексеевна; Кияница, Светлана Геннадьевна
    В статье приведены результаты исследований количественного и качественного состава пектиновых и фенольных веществ в выжимках промышленных сортов винограда. Предложена технология пектиносодержащих продуктов на основе виноградных выжимок с получением пюре и виноградной подварки в качестве полуфабрикатов для обогащения сахаристых кондитерских изделий биологически-активными компонентами. The article presents the results of research quantitative and qualitative composition of pectin and phenolic compounds in marc industrial grape varieties. The technology of pectin products based on grape marc to give puree, boil of grape and fine powder as prepared food for enrichment sugar confectionery biologically active components.
  • Ескіз
    Документ
    Substantiation of using wine-making secondary products as alternative raw material for confectionery industry
    (2014) Kalinovska, Tatyana; Obolkina, Vera
    The article is aimed at studying the concentration of pectin and phenol substances in grapes and in processed grapes products as well as at assessing the expediency of making them part of recipe as a valuable raw material for new kinds of confectionery.
  • Ескіз
    Документ
    Substantiation of using wine-making secondary products as alternative raw material for confectionery industry
    (2013) Kalinovska, Tatyana; Obolkina, Vera
    The article is aimed at studying the concentration of pectin and phenol substances in grapes and in processed grapes products as well as at assessing the expediency of making them part of recipe as a valuable raw material for new kinds of confectionery.
  • Ескіз
    Документ
    Динамика изменений физико-химических показателей виноматериалов при технологической обработке
    (2015) Бабич, Ирина Михайловна; Гречко, Нина Яковлевна; Бажай-Жежерун, Светлана Андреевна
    In this master's thesis the effectofliquid enogelatin (home produced) on the quality of wine materials and their permanence is investigated. Enogelatin has higher level of reciprocity with phenolic compounds, increases organoleptic qualities and provides long lasting permanence of drinks, it also has the weak finning ability. The special demand to the manufactured product is its permanence – conditions under which no undesirable changes of physico-chemical and organoleptic qualities appear in wine during the warranty period. These changes are caused by turbidity, mostly colloidal. В данной работе было исследовано влияние жидкого эножелатина (отечественного производства) на качество виноматериалов и их стабильность. Эножелатин имеет высокую эффективность взаимодействия с фенольными соединениями, чем обычный желатин при обработке виноматериалов и повышает органолептические качества и обеспечивает длительную стабильность напитков. Особым требованием к винодельческой продукции является ее стабильность, т.е. условия, при которых в вине в течении гарантийного срока не будут проявляться нежелательные изменения физико-химических и органолептических свойств. Эти изменения обусловливаются, чаще всего коллоидными помутнениями.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование влияния обработки на изменение содержания общей и свободной SO2 в виноматериалах
    (2014) Бабич, Ирина Михайловна; Тураш, В. А.
    In this thesis the effect of liquid enogelatin (home produced) on the quality of wine materials and their permanence is investigated. Enogelatin has higher level of reciprocity with phenolic compounds, increases organoleptic qualities and provides long lasting permanence of drinks, it also has the weak finning ability. The research objects are dry white wine materials from grape varieties Aligote , Chardonnay and Riesling. Wine stability is achived by the usage of chemicals: tannin, gelatin, bentonite and enogelatin (Ukraine). В данной работе исследуется эффект жидкого еножелатину (отечественного производства) на качество виноматериалов и их стабильность. Енoжелатин имеет более высокий аффинитет к взаимодействию с фенольными соединениями, повышает органолептические свойства и обеспечивает длительную стабильность напитков, он также имеет слабую желирующую способность, что разрешает его применение при обработке холодом. Научно-исследовательскими объекты: сухие белые виноматериалы из винограда сортов Алиготе, Шардоне и Рислинг. Стабильность вина достигается использованием таких веществ: танин, желатин, бентонит и еножелатин (Украина).
  • Ескіз
    Документ
    Проблемні питання розвитку виноградно — виноробної галузі україни і шляхи їх вирішення
    (2014) Боремський, Андрій Сергійович
    У статті окреслено проблеми розвитку виноградно-виноробної галузі та визначено чинники впливу на ефективність виноградарства й виноробства, охарактеризовано стан державного регулювання цієї галузі, запропоновано шляхи вирішення проблеми підвищення ефективності у вирощуванні винограду та виробництві вина, розглянуто основні нормативні акти, які регламентують діяльність у виноградно-виноробній галузі. The problems of wine sector are identified; the problems and factors influencing the viticulture and winemaking are outlined; the efficiency of governmental regulation of the industry is characterized; the ways of increasing the efficiency of grapes cropping and wine producing as well as the basic regulations for wine producing industry are discussed.