Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Wheat arabinoxylans: structure, extraction and characteristics(2019) Kaprelyants, Leonyd; Pozhitkova, Liliia; Velichko, Tatiana; Bilyk, OlenaWheat bran is a by-product of conventional milling and is commercially available in large quantities. Beside its high content of dietary fibre it contains proteins, minerals as well as vitamins and others biologically active components. In recent years, there have been designed different approaches to incorporation of wheat bran in food products to optimize composition or physiological effects. Industrial wheat bran is one of the most representative available hemicellulosic rich products. Arabinoxylans are the predominant non-starch polysaccharides found in the structural matrix of cell walls in wheat grains, being present in large quantities in wheat bran, accounting for up to 15-20% of its composition. Their physicochemical properties define their functionality which can be beneficial in cereal-based products such as bread, where their addition could enhance the gluten matrix responsible for the aerated structure and quality of bread. A potential source of аrabinoxylans is its extraction from the wheat bran based low value as an end product of the milling process. The benefits of extraction are twofold, to enhance nutritional value wheat by-product reducing fibre content and produce a high value product for use as a functional ingredient in the bread making industry and in others foods. Extraction of arabinoxylans involves many possibilities for obtaining substances with different physicochemical properties, giving opportunity for integration in functional foods. Functional behaviour includes viscosity, water solubility, water holding capacity, oxidative cross linking and gel formation and foam stability, which are all reported to be affected by the physicochemical properties of arabinoxylans, as well as chain to chain interactions with other polymers and with the solvent. Currently no commercial supply of arabinoxylans is available in sufficient quantities to conduct functionality trials; therefore the objective of the current work was to study the feasibility of extracting arabinoxylans from the bran for future developing and scaled-up extraction process based on the analyzed methods and approachesДокумент Дослідження молекулярної маси та складу кополімеру N-вінілпіролідону з вінілацетатом(2017) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія ЮріївнаСинтезовані кополімери N-вінілпіролідону з вінілацетатом за різних умов. Приведені результати віскозиметричних досліджень водних розчинів цих кополімерів. Склад кополімерів N-вінілпіролідону з вінілацетатом визначено елементним аналізом (за містом N у N-вінілпіролідоні). Copolymers of N-vinylpyrrolidone with vinylacetate have been synthesized under different conditions. The results of viscosity investigations aqueous solutions of these copolymers were given. Composition of copolymers of N-vinylpyrrolidone with vinylacetate was determined by elemental analysis (content N for N-vinylpyrrolidone).Документ Використання целюлолітичних ферментних препаратів для отримання яблучного пектину(2013) Омельчук, Євген Олександрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Крапивницька, Ірина Олексіївна; Сирчин, СергійДосліджено можливість використання целюлолітичних ферментних препаратів для підвищення виходу пектину при обробці пектиновмісної сировини на стадії гідратування. Встановлено вплив концентрації ферментного препарату на вихід пектину, його ступінь етерифікації та молекулярну масу. The possibility of using cellulolytic enzymatic agents for increase of pectin production during the hydration stage of processing of pectin-containing materials was studied. It was detected the influence of the concentration of enzymatic agent on the pectin production, degree of its esterification and molecular weight.Документ Образование и физико-химические характеристики экзополисахаридов некоторых бактерий рода Bacillus(1985) Пирог, Татьяна Павловна; Слабоспицкая, Алла Тимофеевна; Воцелко, С. К.; Сайд, Мохамед эль; Афонская, С. В.; Гринберг, Тамара АлександровнаУстановлено, что на интенсивность синтеза экзополисахаридов (ЭПС) культурами Bacillus polymyxa и Васillus oligonitrophilus влияют как форма, так и концентрация азот¬ного источника питания. При изучении динамики процесса роста и образования ЭПС у В. oligonitrophllus удалось установить фазы роста культуры, соответствующие мак¬симальной удельной скорости образования ЭПС и максимальной концентраций ЭПС в культуральной жидкости, что позволяет определить продолжительность культивирования продуцента с целью максимального выхода продукта. По данным седиментационного анализа, ЭПС, синтезируемые В. polymyxa и В. oligonitrophilus, гетерогенны. Средняя молекулярная масса ЭПС В. oligonitrophilus составляет 150 тыс. В. polymyxa синтезирует комплекс ЭПС с молекулярной мас¬сой компонентов от 30 до 100 тыс. В состав кислых ЭПС культур входят глюкоза, га¬лактоза, манноза и фукоза. ИК-спектры ЭПС исследуемых культур свидетельствуют о сходстве химического состава полисахаридов. The intensity of exopolysaccharides (EPS) synthesis of the Bacillus polymyxa and Bacillus oligonitrophilus cultures is established to be affected both by the form and concentration of the nitrogen source of nutrition. The studies in dynamics of the growth process and formation of EPS in B. oligonitrophilus permit establishing the culture growth stages corresponding to the maximal specific rate of the EPS formation and maximal concentration of EPS in the culture fluid, that makes it possible to determine the duration of the producer cultivation for the maximal yield of the product. The data of the EPS sedimentation analysis showed that B. polytnyxa and B. oligonitrophilus are heterogeneous. The mean molecular weight of the B. oligonitrophilus EPS is 150000. B. polymyxa synthesizes the complex of EPS with the molecular weight of components from 30000 to 100000. The acidic EPS cultures consist of glucose, galactose, mannose and fucose. IR-spectra of the studied EPS cultures evidence for similarity of the chemical composition of exopolysaccharides.Документ Физико-химические свойства гумми-веществ(1982) Кошевая, Валентина Николаевна; Емельянова, Нина АлександровнаМолекулярная масса гумми-веществ концентратов, полученных из сухого сырья, почти одинакова (0,724 • 105 - 0,869 • 105). Несколько больше она у концентрата Каунасского завода и почти в 2,0-2,5 раза больше у гумми-концентратов, вырабатываемых из сырого сырья без термообработки.