Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація ризиків у діяльності підприємств
    (2014) Лисенко, Жанна Петрівна; Юрій, Едуард Олександрович; Корж, Наталія Володимирівна
    У статті розглянуто теоретичні підходи до визначення ризиків, ідентифіковано чинники впливу на ризикову ситуацію, визначено процедуру управління ризиками та місце ризик-менеджменту в системі управління підприємством. Визначено загальні функції та зміст ризик-менеджменту. Розроблено алгоритм управління ризиками й охарактеризовано етапи управління ризиками на підприємствах. The article discusses theoretical approaches to risk identification, determines factors influencing the situation accompanying the emergence of risks and risk management procedure, as well as the place of risk anagement in the enterprise management system. The common functions and content of risk management are considered. An algorithm for risk management and risk management steps are described.
  • Ескіз
    Документ
    Methodological Tools for Investment Risk Assessment for the Companies of Real Economy Sector
    (2021) Zholonko, Tetiana; Grebinchuk, Olesia; Bielikova, Maryna; Kulynych, Yurii; Oviechkina, Olena
    Methodological approaches to investing in companies and reducing the negative impact of risks that are formed at the macro and micro levels are considered in the article. The algorithm for expressing investment risks through related risks and conducting an investment risk assessment as a group process is defined. It has been determined that the defining features of investment risks are the environment, duration, and scope of the project, risk position, profile, risk appetite, consequences, capacity, and results of the impact on the investment project. An investment risk accounting system is formed, which is represented by a set of organized structural elements that perform functions related to planning and implementation of a set of measures that identify, assess, monitor, and control risks to minimize negative consequences and enhance opportunities. A method of forming a real portfolio of investment projects considering the dynamic risk factor has been developed.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення методики оцінювання ризику в умовах надзвичайної ситуації
    (2018) Нікітін, Анатолій Анатолійович; Хіврич, Олександр Васильович; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Питання безпеки та безпечної діяльності у надзвичайних ситуаціях – ключове питання будь-якого промислового підприємства. Особливо гостро питання збереження життя та здоров'я працівників постає у випадку виникнення небезпек, а тим паче при ліквідації наслідків небезпек. Враховуючи великий ризик погіршення стану здоров’я як для персоналу підприємства та оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту так і для населення, що мешкає в зоні можливого впливу небезпечних та шкідливих факторів, що виникають у разі аварій та/або аварійних ситуацій на харчових (промислових) підприємства, необхідно передбачати заходи упередження впливу непрогнозованих обставин. З метою контролю та мінімізації впливу на персонал шкідливих і небезпечних факторів, які виникають у процесі ліквідації наслідків необхідно удосконалити методику для оцінювання ризику та доведення до оптимальних (прийнятних) значень, як для працівників підприємства, населення, так і для оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту України, що потрапляють під вплив небезпечних факторів надзвичайної ситуації. Методологія управління ризиками передбачає виявлення основних джерел і чинників небезпеки (оцінка ризику); дослідження закономірностей, принципів і основних напрямів подальшого розвитку (прогнозування ризику); визначення найбільш ефективних шляхів скорочення напруженості під час виконання завдань в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і воєнного характеру. Запропонована методика передбачає розрахунок ризику з урахуванням усіх відомих g-небезпечних факторів при якому може утворюватися к-небезпечний фактор, що утворюється в залежності від типу надзвичайної ситуації. Крім того, поряд з розрахунком ймовірності ризику додатково Rіk може бут включено в ризик від інших джерел та інше. Методика передбачає оцінення ризику диференційним і комплексним шляхом. Удосконалення методу кількісного оцінювання ризику надасть можливість комплексного пошуку рішень щодо застосування сил цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на основі оцінки ризику, яка на відміну від існуючих методик визначає рівень доцільності тих чи інших завдань і забезпечує мінімально припустиме ураження в надзвичайній ситуації. Safety and safe activities in an emergency – a key issue any industrial enterprise. Particularly acute is the issue of preserving the lives and health of workers in the event of dangers, and especially in the elimination of the consequences of hazards. Taking into account the high risk of deteriorating health as for the personnel of the enterprise and the rescue units of the civil protection service and for the population living in the zone of possible influence of hazardous and harmful factors that arise in the event of accidents and / or emergencies in food (industrial) enterprises, preventive measures should be provided for unpredictable circumstances. In order to control and minimize the impact on the personnel of the harmful and dangerous factors that arise in the process of elimination of consequences, it is necessary to improve the methodology for assessing the risk and bringing to the optimal (acceptable) values, both for employees of the enterprise, the population, and for the rescue units of the civil protection service of Ukraine, which are affected by dangerous emergency factors. The methodology of risk management involves identifying the main sources and factors of danger (risk assessment); study of patterns, principles and main directions of further development (risk forecasting); determination of the most effective ways of reducing the tension during the execution of tasks in the conditions of emergency situations of anthropogenic, natural and military character. The proposed method involves calculation of risk taking into account all known g- hazards factors at which a k- hazards factor can be formed, factor that is formed depending on the type of emergency. In addition, along with the calculation of probability of risk can additionally Rik bottles included in the risk from other sources, and more. Improving the method of quantitative risk assessment will provide an opportunity for a comprehensive search for solutions for the use of civil protection forces during the elimination of the consequences of emergencies on the basis of risk assessment, which, in contrast to existing methods, determines the level of expediency of certain tasks and provides the minimum acceptable damage in an emergency.
  • Ескіз
    Документ
    Факторный анализ риска при разработке и выведении нового товара на рынок
    (2012) Скопенко, Наталья Степановна; Рыбачук-Яровая, Татьяна Владимировна
    Большая роль в развитии украинских предприятий принадлежит инновационно - инвестиционной деятельности. Большинство управленческих решений по разработке и внедрению новых продуктов принимается в условиях риска, в связи с чем возникает необходимость проведения их анализа и обоснования влияния на деятельность предприятий. Необходимо выявить группы факторов, которые формируют основные видов риска отдельных этапов исследования, разработки и внедрения инновационного товара на рынок, и определить возможные негативные последствия их воздействия. Целесообразно провести оценку рисков, возникающих на микроуровне на предприятиях пищевой промышленности при реализации инновационной деятельности. Significant role in the development of Ukrainian enterprises is is played by innovative and investment. Activities most management decisions concerning development and new products introduction ara made under risk so there is a need for analysis and study its impact on enterprises. It is necessary to identify groups of factors that form the main types of risk on individual stages of research, development and innovative products introduction into market and possible negative consequences of their influence. It is advisable to assess the risks that arise at the micro level in the food industry in the implementation of innovation.
  • Ескіз
    Документ
    Long-term exposure to microwave radiation provokes cancer growth: evidences from radars and mobile communication systems
    (2011) Yakymenko, Igor; Sidorik, Evgeniy; Kyrylenko, Sergey; Chekhun, Vasiliy
    In this review we discuss alarming epidemiological and experimental data on possible carcinogenic effects of long term exposure to low intensity microwave (MW) radiation. A number of reports revealed that under certain conditions the irradiation by low intensity MW can substantially induce cancer progression in humans and in animal models.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of selection factors for estimation of labour safety in the enterprises of the meat industry
    (2013) Evtushenko, Olga; Kovalenko, Sergey D.
    For the analysis and assessment of safety in the meat industry due to incompletely statistics in the field of agriculture for identifying factors that affect the safety, it is advisable to use the method of expert estimations. At the initial stage of experimental work, when we should separate the most important factors according to interview of specialists, from large number of factors, special attention is given to a priori method of ranking factors. Feature of the method is that the factors which, according to a priori information can have a significant impact, are ranked by decreasing their influence. The aim is to evaluate and identify the aggregate of factors that affect the risk of injury to workers meat processing plants during manufacturing operations in the workplace. Studies were conducted using the method of a priori ranking factors on the results of the expert survey. Analysis of the results of expert evaluation with sufficient consensus view of experts (95%) allowed us to rank and prioritize factors, what are affecting on overall injury rate during the process, and also importance of measures that will improve the level of safety in meat processing plants. The most significant impact on injuries and occupational diseases of workers meat processing enterprises has organizational and technical group factors. These factors, above all, should be considered when designing measures for safety in the workplace enterprises of meat industry.