Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування ефективної конструкції робочих органів тістомісильних машин(2019) Шпак, Максим Сергійович; Данилейчук, Олег Володимирович; Литовченко, Олексій Ігорович; Чепелюк, Олена ОлександрівнаFor effective kneading of the dough it is important to create conditions for rapid uniform mixing of the components and sufficient product circulation during the process. First of all it depends on the configuration of the working members and their operating modes. The influence of four working members types of dough kneading machines – bladed, spiral, frame and pin – on the stages course of components primary mixing and plasticization of the dough is showed in the article. The study was performed by simulation in the FlowVision licensed software. The simulation takes into account the properties of the dough as a pseudoplastic fluid, whose viscosity and the flow index n depend on the deformation rate. In order to make an informed decision on the choice of a particular working member type, it is necessary to analyze the distribution of the mixing components concentration in the first stage of the process and the movement speed of the dough in the plasticization stage. These stages of dough kneading should be considered separately, as the properties of the dough semi-finished products and the goal to be achieved differ significantly. The duration of the primary mixing stage for the spiral kneading member is 55 s, for the pin is 40 s, and the blade is 34 s. Using of the frame working member does not ensure a mixture with an uniform components distribution within 1 min. The kneading conditions at the plasticization stage should contribute to the formation of circulating vortices. The most favorable areas of their formation are those where the product velocity is the highest and the viscosity, respectively, the lowest. The lowest viscosity values of the dough (20 – 30 Pas) are observed directly near the kneading members in the area of their movement. In other parts of the volume, the dough viscosity is much higher, reaching 200 Pas and higher. On the basis of the analysis of the zones in which the formation of circulating vortices is observed, it is recommended to provide the following distances between the edges of the working members and the equipment surfaces: for frame kneading devices 85… 90 mm, spiral and pin 40… 50 mm, blades 50… 60 mm. The cross-sectional shape of the working member in which the area of product turbulence is greatest is the circle. It is most appropriate to use pins working members for kneading flour dough semi-finished products. They provide the required degree of the components mixing within 40 s of the process beginning. Due to the small resistance when dough passes around the working members of this form, it becomes possible to intensify the treatment by increasing the frequency of rotation. This, in turn, increases the performance of the kneading equipment. It should be ensured that the dough does not overheat and if necessary make appropriate changes to the equipment design. Для ефективного замішування тіста важливо створити умови для швидкого рівномірного змішування компонентів і достатньої циркуляції продукту під час процесу. Насамперед це залежить від конфігурації робочих органів і режимів їх роботи. В статті наведені результати досліджень впливу чотирьох видів робочих органів тістомісильних машин – лопатевого, спірального, рамного і штифтового – на перебіг стадій первинного змішування компонентів і пластифікації тіста. Дослідження виконано методом імітаційного моделювання в ліцензійному програмному комплексі FlowVision. При моделюванні враховано властивості тіста як псевдопластичної рідини, в’язкість та індекс течії n якої залежать від швидкості деформації. Щоб прийняти обґрунтоване рішення щодо вибору конкретного виду робочих органів потрібно проаналізувати розподіл концентрації компонентів, які змішуються, на першій стадії процесу та швидкість руху тістової маси на стадії пластифікації. Ці стадії замішування тіста доцільно розглядати окремо, оскільки суттєво відрізняються властивості тістових напівфабрикатів та мета, яку потрібно досягти. Тривалість етапу первинного змішування для спірального місильного органу становить 55 с, для штифтового – 40 с, лопатевого – 34 с. Використання рамного робочого органу не забезпечує отримання суміші з рівномірним розподілом компонентів протягом 1 хв. Умови замішування на стадії пластифікації мають сприяти утворенню циркуляційних вихорів. Найбільш сприятливими зонами їх формування є такі, де швидкість продукту найбільша, а в’язкість, відповідно, мінімальна. Найменші значення в’язкості тіста (20–30 Па•с) спостерігаються безпосередньо поблизу місильних органів, в області їх руху. В інших частинах об’єму в’язкість тіста значно більша, досягає 200 Па•с та вище. На основі аналізу зон, в яких спостерігається утворення циркуляційних вихорів, рекомендовано забезпечувати такі відстані між кромками робочих органів і поверхнями обладнання: для рамних перемішуючих пристроїв 85…90 мм, спіральних і штифтових 40…50 мм, лопатевих 50…60 мм. Форма поперечного перерізу робочого органа, при якій область турбулізації продукту найбільша – круг. Найбільш доцільно для замішування тістових напівфабрикатів з пшеничного борошна використовувати штифтові робочі органи, які забезпечують необхідну ступінь змішування компонентів вже за 40 с від початку процесу. Завдяки невеликому опору при обтіканні тістом робочих органів такої форми стає можливим інтенсифікувати оброблення шляхом збільшення частоти обертання. Це, в свою чергу, збільшує продуктивність тістомісильного обладнання. При цьому слід простежити, щоб не відбувалося перегрівання тіста і при необхідності вносити відповідні зміни в конструкцію обладнання.Документ Аналітичні вирази для визначення часу контакту систем комірок з поверхнею гріючої трубки нагрівальної камери вакуум-апарата(2016) Погорілий, Тарас Михайлович; Мирончук, Валерій Григорович; Штангеєв, Валерій ОстаповичУ статті представлено результати визначення повного часу контакту систем комірок з поверхнею гріючої трубки нагрівальної камери вакуум-апарата. Визначення шуканого часу контакту проводилося за певних припущень для двох випадків: а) без урахування економайзерної зони, коли швидкість руху системи комірок від точки входу в гріючу трубку до точки виходу з неї відбувається за прямо пропорційним зростаючим законом; б) без урахування економайзерної зони, коли швидкість руху системи комірок від точки входу в гріючу трубку до кипіння економайзерної зони е величиною сталою, а з точки початку зони кипіння і до точки виходу з гріючої трубки відбувається за прямо пропорційним зростаючим законом. За отриманими аналітичними виразами на основі експериментальних даних про розподіл швидкостей утфелю при вході в гріючу трубку та на виході з неї для окремих випадків знайдено час контакту системи комірок з поверхнею гріючої труби. The paper present the results of determining the time of full contact of a cellular system with the surface of a heating tube of heating chamber of vacuum apparatus. Under certain assumptions, the desired contact time was determined for the following two cases: a) excluding economizer area – the speed of cellular system movement from the heating pipe entry point to the exit point is growing in direct ratio; b) including economizer area – the speed of cellular system movement from the heating pipe entry point to the end of economizer area is stable and from the boiling point to the exit point of the heating pipe it is growing in direct ratio. According to the analytical expressions based on experimental data on the velocity distribution of massecuite at the entrance to the heating tube and at its exit, the contact time for the cellular systems and the surface of the heating tube was determined for particular cases.Документ Оцінка витратних характеристик пневмосопла для технологічного процесу(2015) Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Любімов, Валерій Михайлович; Валіулін, Геннадій РаіфовичЗ метою уточнення робочого процесу і методики розрахунку основних параметрів і характеристик струминно-реактивних пневмоагрегатів (пневмосопла обдуву) проведені дослідження, які допомагають вирішити задачі: аналізу можливостей використання пневмосопла на системах обдуву в технологічному процесі харчових виробництв, розрахувати оптимальний параметр системи обдуву і витратні характеристики стисненого повітря, уточнити математичну модель процесу шляхом проведення експериментального дослідження. На базі проведених досліджень можливе проведення діагностики, модифікації і поліпшення розподілення тиску і значень характеристик системи пневмосопла. With the purpose of clarification of working process and methodology of calculation of basic parameters and descriptions of stream—reactive пневмоагрегатов (blowing) studies that help to decide tasks are undertaken: analysis of possibilities of the use of nozzle on the systems of blowing in the technological process of food productions, to expect the optimal parameter of the system of blowing and expense/pl descriptions of the compressed air, specify the mathematical model of process by realization of experimental research.Документ Використання динамічного регулятора для економії енергоресурсів та підвищення швидкодії(2012) Кроніковський, Дмитро ОлеговичУ цій статті ми досліджуємо продуктивність динамічного управління. Ми зробили порівняльний аналіз якості систем управління з цим та іншими контролерами. Були зроблені рекомендації щодо створення системи адаптуватися включають динамічний контролер. In this article we research the performance of the dynamic controller. We have done comparative analysis of quality of control systems with this and other controllers. Have been made recommendations for creating adapting system include dynamic controller.Документ Динаміка обтягування плівкою пакет-піддонів(2000) Коваль, Ігор Йосипович; Юхно, Михайло Іванович; Васильківський, Костянтин ВікторовичДосліджено динаміку пристрою для обтягування пакет-піддонів плівкою, що розтягується. Виведено нелінійні диференціальні рівняння руху мас. Визначено параметри системи, що зменшують динамічні складові пружних навантажень. Dynamics device for covering the package-pallets film that stretched. Derived nonlinear differential equations of motion of the masses. The parameters of the system, reduce the dynamic components of elastic stresses.Документ Зміна еквівалентних дотичних напружень у формувальному каналі та зміна швидкостей при екструдуванні дріжджевого тіста(2008) Гнилоквас, Віталій Павлович; Теличкун, Володимир Іванович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Теличкун, Юлія СтаніславівнаРобота присвячена вивченню процесу екструзії дріжджового тіста. Досліджено зміну еквівалентних дотичних напружень у формувальному каналі та зміну швидкостей при екструдуванні дріжджового тіста. Встановлено, що збільшення еквівалентних дотичних напружень призводить до зменшення швидкості.Документ Швидкість льодоутворення на вертикальних охолоджуваних трубах(2012) Пилипенко, Олексій Юрійович; Засядько, Ярослав ІвановичПредставлено результати досліджень швидкості льодоутворення на вертикальній циліндричній поверхні. Зроблено первинний аналіз дослідних даних. За наведеними графіками зміни температури вузлових точок холодильної машини побудовано робочий цикл установки, який демонструє малий паровміст хладону на вході до дослідних ділянок. Графіки зміни температур аргументують стаціонарність роботи холодильної установки під час дослідів. Наведені дослідні данні зміни товщини льоду в часі мають чітко виражену залежність від температур води та кипіння. Наведено асимптотичні значення товщини льоду та час виходу на асимптоту. Зазначено, що за значних теплових напорів процес льодоутворення є нестабільним.Документ Інтенсифікація масообміну в трубопроводах за рахунок сил інерції(2007) Соколенко, Анатолій Іванович; Васильківський, Костянтин Вікторович; Хоменко, Микола Дмитрович; Піддубний, Володимир Антонович; Підлісний, Віталій ВолодимировичВ статті наведені аналітичні матеріали, які стосуються динаміки масових сил, пов’язаних зі змінною кривиною траси трубопроводів. Відцентрові сили різних величин і орієнтацій виступають в ролі факторів інтенсифікації гідродинамічного стану, масообміну в середовищах рідинних, газових і газорідинних потоків і хімічних реакцій між складовими системи. The article presents analytical materials related to the dynamics of mass forces associated with variable curvature pipeline route. Centrifugal forces of different sizes and orientations act as factors of intensification hydrodynamic state mass transfer in liquid environments, gas and gas-liquid flows and chemical reactions between components of the system.Документ Дослідження і обґрунтування закономірностей осідання завислих частинок після оброблення купажу палигорськітом(НУХТ, 2010) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила МиколаївнаДосліджено процес осідання частинок палигорськіту разом із адсорбованими із купажу високомолекулярними сполуками і встановлено швидкість їх осідання. Визначено вплив технологічних параметрів на швидкість осідання та представлено обґрунтування закономірностей цього процесу.Документ Вивчення процесу змочування палигорськіта(2009) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Марценюк, Олександр СтепановичДосліджено процес змочування палигорськіта яблучним соком. Запропоновано модель будови частинки палигорськіта та рівняння для розрахунку швидкості і тривалості змочування капілярів адсорбента і підтверджено їх адекватність. Розраховано рушійну силу процесу і розміри пор.