Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Методологія конструкційного розрахунку ферментерів під спільною дією декількох видів навантажень(2018) Копиленко, Анатолій Васильович; Шибецький, B. Ю.; Костик, С. І.; Поводзинський, Вадим МиколайовичУ статті запропоновано методологію автоматизованого конструктивного розрахунку ємнісного апарата, який знаходиться під спільною дією декількох видів навантажень. Проведено статичний аналіз дії тиску, осьової сили, згинального моменту та розподіленої поперечної сили. Для модельної ємності із заданими габаритними розмірами й особливостями елементів конструкції, враховуючи фізичні властивості матеріалу, з якого вона виготовлена та параметри технологічного процесу, було проведено комп’ютерний розрахунок у середовищі SolidWorks. Метою розрахунку було визначення оптимальних геометричних параметрів ємності, підбір матеріалу, необхідність її зміцнення за рахунок підвищення жорсткості конструкції. Проаналізовано ефективність використання різних технічних рішень для підвищення міцності та жорсткості конструкції. Для підвищення міцності і стійкості ємнісного обладнання запропоновано використання таких технічних рішень: по-перше, класичний підхід, реалізований у встановленні поперечних кілець жорсткості; по-друге, використання тороїдального і плоского переходу для зварювання із сорочкою; по-третє, використання повздовжніх ребер жорсткості. Крім того, аналізувався вплив на міцність і стійкість елемента обладнання при прикріпленні до нього еліптичного днища та кришки з відбортовкою шляхом зварювання. Конфігурація та кількість додаткових елементів жорсткості підбиралися шляхом оптимізації конструкції в середовищі SolidWorks. Усі ці рішення давали позитивні результати з різною ефективністю, однак необхідне рішення повинно вибиратись з урахуванням конкретної ситуації, особливостей і специфіки технологічного процесу. Надано рекомендації щодо використання конкретних технічних реалізацій. Матеріали представленого дослідження можуть бути використані як посібник у практичній діяльності інженерів конструкторів і в навчальному процесі, при проектуванні ємнісного обладнання різних типорозмірів і продуктивності. In the article the methodology of automated constructive calculation of capacitive device, which is under the joint action of several types of loads, is proposed. A static analysis of the effect of pressure, axial force, bending moment and distributed transverse force was carried out. For modeling device with given overall dimensions and features of structural elements, taking into account the physical properties of the material from which it was made and the parameters of the technological process, a computer calculation was made in the SolidWorks. The purpose of the calculation was to determine the optimal geometric parameters of the device, the selection of material, the need to strengthen it due to increase rigidity of the design. The efficiency of using various technical solutions for increasing durability and stiffness of the structure is analyzed. The following technical solutions were proposed to increase the strength and stability of the capacitive equipment: firstly, the classical approach, implemented during the installation of transverse rigid rings; and secondly, the use of a toroidal and flat transition to weld a shirt; and thirdly, the use of longitudinal stiffness ribs. In addition, the impact on the strength and stability of the elements of equipment, with the attachment of an elliptical bottom and a cover, is analyzed. The configuration and the number of additional hardness elements are selected by optimizing design in the SolidWorks medium. All these solutions have yielded positive results with different efficiency, but the use of a specific solution should be selected, based on the specific situation and features of the technological process. Recommendations on the use of specific technical implementations were given. The materials of the presented research can be used as a guide in the practical activity of design engineers and in the educational process when designing capacitive equipment of different sizes and productivity.Документ Декстрини шардингера як сировина для їстівних плівок і покриттів(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія ІванівнаУ статті представлено експериментальні результати дослідження декстринів Шардингера як сировини для їстівних плівок і покриттів. Об'єктом дослідження були декстрини Шардингера (циклодекстрини). Їстівні плівки з використанням і без використання циклодекстринів було досліджено за органолептичними, фізико-механічними показниками й паропроникністю. Декстрини Шардингера сумісні з крохмалем як плівкоутворювачем за походженням і будовою, розчинні у воді як розчиннику для виготовлення їстівних плівок та покриттів. Встановлено, що циклодекстрини відіграють роль пластифікатора на основі результатів дослідження показників міцності, подовження та паропроникності. Так, показник міцності зменшується з 10,2 МПа до 9,1 МПа, а подовження, навпаки, збільшується з 38% до 54%, оскільки знижується міжмолекулярна сила і пом'якшується структура плівки, збільшується рухливість ланцюга та міжмолекулярна відстань. Враховуючи зазначені зміни у структурі плівки внаслідок використання циклодекстринів, показник паропроникності збільшується з 15,2% до 18,3%. Отже, декстрини Шардингера варто використовувати під час виробництва їстівних плівок і покриттів як пластифікатор. The article presents the experimental results of the study of Schardinger dextrin as raw materials for edible films and coatings. The object of the study was Dextrin Schardinger (cyclodextrin). Edible films using and without use of cyclodextrins were studied according to organoleptic, physico-mechanical parameters and vapor permeability. Shardinger's dextrin is compatible with starch as a film-forming agent by origin and structure, soluble in water as a solvent for the manufacture of edible films and coatings. It has been established that cyclodextrins play the role of a plasticizer based on the results of the study of strength, elongation and vapor permeability. Thus, the strength index decreases from 10.2 MPa to 9.1 MPa, while the elongation, on the contrary, increases from 38% to 54%, since the intermolecular force is reduced and the film structure is softened, the chain mobility and intermolecular distance increase. Taking into account the above changes in the structure of the film due to the use of cyclodextrins, the permeability index increases from 15.2% to 18.3%. Consequently, dextrin Schardinger should be used in the manufacture of edible films and coatings as plasticizer.Документ Влияние желатина на свойства съедобных пленок и покрытий из картофельного крахмала(2017) Шульга, Оксана Сергеевна; Петруша, Оксана АлександровнаВ статье представлены результаты изучения влияния желатина на свойства съедобных пленок и покрытий из картофельного крахмала. Установлено, что увеличение концентрации желатина с 10 до 20 % в составе пленки приводит к увеличению вязкости формовочного раствора и толщины покрытия на поверхности кондитерских изделий, а также к повышению температуры застывания формовочного раствора (с 23,5 до 25,5 оС) и прочности пленки (c 6,68 до 14,11 МПа). На показатель удлинения увеличение концентрации желатина не влияет и пленки исследуемого состава имеет низкое значения этого показателя – 0,44-0,78 %. Ретроградация крахмала в течение срока хранения существенно замедляется с увеличение концентрации желатина. Показатель «активность воды» находится в пределах 0,405-0,500, что позволяет отнести исследуемые съедобные пленки и покрытия к продуктам длительного хранения. The article presents the results of studying the effect of gelatin on the properties of edible films and coatings based on potato starch. It has been established that an increase in the concentration of gelatin from 10 to 20% in the composition of the film results in an increase in the dynamic viscosity of the forming solution and the thickness of the coating on the surface of the confectionery products, as well as to the increase of the freezing point of the forming solution (from 23.5 to 25.5 °C) and strength films (from 6.68 to 14.11 MPa). The increase in the concentration of gelatin does not affect the elongation, and the films of the test composition have a low value of this index – 0.44-0.78%. Retrograde of starch during the storage period significantly slows down with increasing gelatin concentration. The indicator of "water activity" is within the range of 0.405-0.500, which makes it possible to classify investigated films and coatings for long-term storage products.Документ Пакувальні біодеградабельні плівки на основі полівінілового спирту(2016) Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Оксана Сергіївна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Кобилінський, Сергій Миколайович; Гончаренко, Людмила ВалеріївнаМетою даної роботи було дослідження фізико-механічних і термічних властивостей біодеградіровать плівок на основі полівінілового спирту. Встановлено, що при збільшенні колькості гліцерину еластичність плівок поліпшується, а міцність при розриві пропорційно зменшується. Також на зміну фізико-механічних характеристик плівок впливає зміст плівкоутворювачів: ПВС і пектину. The aim of this work was to study the physico-mechanical and thermal properties of biodegradable Graded films based on polyvinyl Alcohol. It was found that with an increase in the number of Glycerin, the elasticity of the films improves, and The strength at break is proportionally reduced. The change in the physical and mechanical characteristics of the films is also affected by the content Film-forming agents: PVA and pectin.Документ Вимоги до продуктів дитячого харчування та інноваційна технологія розчинного печива для немовлят(2013) Дорохович, Вікторія Віталіївна; Костенко (Яременко), Оксана МихайлівнаРозроблено розчинне печиво призначене для харчування дітей починаючи з 6 місячного віку. Таке печиво розроблено з застосуванням цукру, глюкози, пшеничного та інших видів борошна. Розчинне печиво за розчинністю, крихкістю (міцністю), органолептичними показниками наближається до печива фірми НІРР. It was developed the soluble cookies intended for feeding children from 6 months of age. This cookie is developed with the use of sugar, glucose, wheat and other flour. Soluble cookies for solubility, fragility (strength), organoleptic characteristics approaching the cookies firm HIPP.Документ Підвищення міцності перфорованих ножів кутера(2011) Некоз, Олександр Іванович; Литовченко, Ігор Миколайович; Батраченко, Олександр Вікторович; Філімонов, С. О.Наведено результати числового моделювання умов навантаження перфорованих ножів кутера та їх напружено-деформованого стану. Визначено, що найбільший вплив на зниження міцності ножа роблять отвори перфорації, які розташовані біля посадочної ділянки ножа. На основі отриманих даних розроблено конструкцію перфорованих ножів підвищеної міцності. The results of numerical modeling of load conditions perforating knife cutters and their stress-strain state. Determined the greatest impact on reducing the strength of the knife make holes perforating, located near the landing area of the knife. Based on the data distribution, veloped perforated blade design with increased strength.Документ Технологічні властивості макаронного тіста з овочевими добавками(1999) Волощук, Галина Іванівна; Кочура, Н. М.; Юрчак, Віра ГаврилівнаДосліджено властивості макаронного тіста з овочевими порошками: крихтуватість, міцність, швидкість пресування. Встановлено зростання крихтуватості, пластичності тіста та швидкості пресування виробів, що позитивно впливає на якість продукції. The properties of macaroni dough with vegetable powders: friability, strength, speed of the pressing were investigated. It was established, that the friability, the plasticity of the dough and the speed of pressing were increased. These facts have a positive effect on the quality of macaroni products.Документ Самоохлаждающиеся упаковки для напитков(2011) Леус, Руслан Николаевич; Соколенко, Анатолий Иванович; Поддубный, Владимир Антонович; Йовбак, Василий ДмитриевичОчевидно, что положенная в основу кегов технология может с успехом использоваться и для существенно меньших упаковок, однако определенной преградой здесь могут быть экономические соображения.Документ Оцінювання ювелірних товарів – гарантія безпечності та надійності їх використання(2006) Артюх, Тетяна МиколаївнаВ статті наведено дослідження нестандартних ювелірних сплавів на основі золота в Україні за показниками міцності, твердості, корозійної стійкості та показниками безпечності.Документ Актуальні проблеми оцінювання ювелірних виробів в сучасних ринкових умовах та входженні України до СОТ(2008) Артюх, Тетяна МиколаївнаВ статті викладено основні проблеми, що викликають погіршення якості та зовнішнього вигляду ювелірних виробів під час експлуатації. Надано аналіз видів оцінки ювелірних виробів, їх мети, форм документів та сутності процедур оцінки.