Автореферати
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151
Переглянути
1 результатів
Результати пошуку
Документ Технологія переробки насіння ріпаку сучасної селекції(2017) Волощенко, Тетяна ОлександрівнаДисертацію присвячено вирішенню науково-практичного завдання удосконалення технології переробки насіння ріпаку з метою одержання олії підвищеної біологічної цінності та харчового частково знежиреного ріпакового борошна, розробленню рекомендацій щодо їх використання. Розроблено технологію фракціонування ріпакової макухи з одержанням харчового та кормового ріпакового борошна, перевірено одержані продукти на токсичність, визначено хімічний склад та біологічну цінність, розраховано собівартість виробництва харчового ріпакового борошна, рентабельність і роздрібну ціну, підтверджено доцільність використання ріпакового борошна для збагачення харчових продуктів. Розроблено рецептури хліба з підвищеною біологічною цінністю з суцільнозмеленого зерна пшениці з доданням ріпакового харчового борошна. Розроблено рецептуру сосисок з м’ясом індика та білковим ріпаковим борошном. Досліджено хімічний склад, біологічну цінність та антиокислювальну здатність пресової ріпакової олії, розроблено рекомендації щодо її використання. Розроблено рецептури косметичної олії для очищення різних типів шкіри, розраховано вміст базових олій в композиції для косметичної олії за жирнокислотним складом. Розраховано економічну ефективність впровадження наукової розробки у виробництво. Розроблено нормативні документи на харчове ріпакове борошно та пресову ріпакову харчову олію. Пріоритетність досліджень підтверджено 3 патентами України на корисну модель. Thesis is devoted to solving scientific and practical problems of improving of rapeseed processing technology in order to obtain oil with enhanced biological value and semi-skimmed rapeseed meal, the development of recommendations for their use. The fractionation technology of rapeseed cake was developed and food and feed rapeseed meal was obtained. Toxicity of obtained products were tested, chemical composition and biological value were defined, cost of production of rapeseed meal, profitability and retail price were calculated, the usefulness of rapeseed meal for food fortification was confirmed. Recipies of high biological value bread with whole grain wheat flour and rapeseed meal and sausages with turkey meat and rapeseed protein meal were created. The chemical composition biological value and antioxidation capacity of press rapeseed oil were studied and recommendations on its use have been developed. Cosmetic oil formulations were designed for cleansing of different types of skin. Content of base oils in cosmetic compositions were calculated for optimization of fatty acid composition. costeffectiveness of the obtained results implementation to production was calculated. The normative documents on food rapeseed meal and rapeseed edible oil pressing were developed. Priority of studies were confirmed by 3 patents of Ukraine for utility model.