Автореферати

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Науково-технічні засади застосування наноматеріалів
    (2021) Олішевський, Валентин Вікторович
    Дисертація присвячена вирішенню вирішенню важливої науково-практичної проблеми, що полягає у використанні наноматеріалів із структуро- та агрегатоутворюючими властивостями для інтенсифікації процесів екстрагування, пресування, очищення та мікронутрієнтного збагачення харчових продуктів. Отримали подальший розвиток теоретичні уявлення процесу «швидкої коагуляції» частинок у багатофазних дисперсних системах. На основі результатів математичного моделювання кінетики агрегації частинок у багатофазних дисперсних системах визначено оптимальні діапазони параметрів (розмірність, електрокінетичний потенціал, концентрація частинок), за яких у технологічних системах харчових виробництв відбуваються процеси структуро- та агрегатоутворення.Запропоновано енерго- та ресурсоощадні технології переробки харчової сировини та виробництва харчових продуктів із використанням наночастинок і нанокомпозитів. Результати досліджень впроваджені у виробництво на підприємствах цукрової, хлібопекарської та молочної промисловостей, а також у навчальному процесі Національного університету харчових технологій.This dissertation is devoted to solving an important scientific and practical problem, which is to use nanomaterials with structure and aggregate - forming properties to intensify the processes of extraction, pressing, purification and micronutrient enrichment of food products. Theoretically substantiated expediency of using nanodisperse systems to intensify the processes of structure and aggregation in heterogeneous systems, which is due to their development between the gas surface and the high volume concentration of surface energy (Gibbs energy). It is confirmed that the dispersion of the solid phase of particles is one of the main arteries that determines the conditions of these processes, as well as increased dispersion is one of the main ways of their intensification. The current state of 42 classification is analyzed, obtaining and researching methods of dispersed systems, the influence of dispersion on the change of their physicochemical substances is shown, electrokinetic and biological properties. The analysis of interphase interactions in multiphase dispersed systems allowed to determine the most effective technologies of their production and use for intensification of mass transfer processes and enrichment of food products with microelements. Mathematical modeling of the dynamics of simultaneous turbulent and Brownian transfer into the process is carried out «rapid coagulation» particles in multiphase dispersed systems. Based on the simulation results, the optimal ranges of parameters of the dispersed phases are determined (dimension, zeta potential, particle concentration) and the rate of scattering of the kinetic energy of turbulence, in which nanoparticles included in turbulent vortex motion improve the macroreological characteristics of structured dispersed systems. In the framework of modeling the kinetics of particle aggregation, methods for obtaining nanomaterials are determined, namely the electric spark and the electron beam, which allow to obtain nanoparticles with structure and aggregating properties. Optimization of the main physical and technological parameters of the discharge circuit of an underwater electrospark discharge in an aqueous medium under the conditions of Al, Mg, Mn nanoparticles with moderately stable kinetic and aggregate stability. Their physicochemical, electrosurface and biological properties have been studied, as well as a microelement premix has been developed. «Nanomicroent». The expediency of using aluminum nanoparticles is proved, which are obtained by the electrospark method in the processes of sucrose extraction and purification, as well as processing of phosphatide oil. It was found that the heteropolarity, magnitude and sign of the charge of Al3+ ions enhance the reaction selective ability to negatively charged macromolecular compounds with the formation of insoluble complexes (primarily proteinpectin). Application of thermochemical treatment of beet chips with aluminum nanoparticles, obtained by the electrospark method allows to increase the diffusion coefficient of the internal mass transfer of sucrose molecules in the microchannels of the conductive tissue of beet chips and turgor chips. Enhancement of the effects of purification of diffusion juice as in the extraction process, and in the subsequent stages of limecarbonate purification and improvement of the process of dehydration of beet pulp. Rational technological parameters of juice extraction and purification processes are substantiated, increase of nutritional value and formation of quality indicators of bakery products and dry whey with the use of nanoparticles Al, Mg, Mn, which are obtained by electrospark method and nanocomposite premix «Nanomicroent». Energy and resourcesaving technologies of food raw materials processing and food production with the use of nanoparticles and nanocomposites are offered. The results of the research were used in the development of hardware-technological schemes and normative documents on the improvement of technologies of diffusion-press extraction of sucrose from beet chips, enrichment with trace elements of whey and bakery products, as well as in the educational process of the National University of Food Technologies
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технології реструктурованих шинкових виробів з використанням текстурованого квасолевого борошна
    (2005) Гащук, Олександра Ізидорівна
    Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню та створенню способу переробки квасолі і отримання екологічно чистої харчової добавки - текстурованого квасолевого борошна для розробки комбінованих реструктурованих шинкових виробів з її використанням. Технологія текстурованого квасолевого борошна передбачає етанольну екстракцію підготовленої сировини і його гідротермічної обробки в екструдері. Встановлено технологічні режими отримання текстурованою квасолевого борошна, при яких інактивуются інгібітори протеолітичних ферментів і зменшується кількість анти живильних речовин. Визначено хімічний склад текстурованого квасолевого борошна, досліджена і дана характеристика її харчової та біологічної цінності. На підставі аналізу біологічної цінності свинини жилованої напівжирної і текстурованого квасолевого борошна науково обґрунтовано створення збалансованої за амінокислотним складом комбінованої реструктурованої шинки. На модельних м'ясних системах досліджено вплив кількості внесеної текстурованого квасолевого борошна на харчову та біологічну цінність, органолептичні, структурно-механічні характеристики і функціональні властивості. Встановлено раціональне кількість текстурованого квасолевого борошна в рецептурі для отримання повноцінного комбінованого шинкових виробів високої якості. Розроблено рецептури та технологія комбінованих реструктурованих шинкових виробів. The dissertation is devoted to the scientific substantiation and creation of a method for processing beans and the production of an ecologically pure food additive - textured beans flour for the development of combined restructured wicker products with its use. The technology of textured beans flour involves the ethanol extraction of the prepared raw material and its hydrothermal treatment in the extruder. The technological regimes for obtaining textured beans flour, in which inhibitors of proteolytic enzymes are inactivated and the amount of anti-nutrients is reduced, are established. The chemical composition of textured beans flour is determined, and the characteristic of its nutritional and biological value is given. On the basis of the analysis of the biological value of pumkin, semisolid and textured beans flour, scientifically grounded the creation of a balanced resting ham on the amino acid composition. The effect of the amount of textured beans flour applied on food and biological value, organoleptic, structural and mechanical characteristics and functional properties was studied on model meat systems. A rational amount of textured beans flour in the formulation has been set up to provide high-quality combined high quality ham products. The recipes and technology of combined restored wicker products are developed.
  • Ескіз
    Документ
    Наукове обґрунтування параметрів транспортних систем екстракторів цукробурякового виробництва
    (2015) Парахоня, Андрій Миколайович
    В дисертаційній роботі представлені результати експериментальних та теоретичних досліджень закономірностей розподілу сокостружкової суміші в об’ємі колонного дифузійного апарата, залежності швидкості протікання екстрагенту та коефіцієнту масовіддачі від величини питомого наповнення сокостружкової суміші. Обґрунтовано необхідність забезпечення рівномірного розподілу стружки в об’ємі колони. The thesis presents the results of experimental and theoretical research patterns of distribution sokostruzhkovoyi mixture in the column volume diffusion system, depending on the speed of extractant masoviddachi factor and the magnitude of the specific content sokostruzhkovoyi mixture. The necessity of ensuring uniform distribution of chips in volume column.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення технології морозива молочного та ароматичного з рослинними екстрактами
    (2014) Антонюк, Олена Володимирівна
    Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню та розробленню техно-логії морозива за рахунок використання екстрактів із нових видів квіткової та трав'яної сировини, одержуваних із застосуванням обладнання різного принци-пу дії. З метою формування оригінальних органолептичних показників якості, підвищення біологічної цінності морозива, покращання його фізико-хімічних і мікробіологічних характеристик досліджено екстракти різних видів квіткової та трав’яної сировини. The dissertation thesis is devoted to an scientific substantiation and development of production technology of the ice cream with the use of extracts of new kinds of flowers and herbal raw materials, received after using of equipment of different oper-ating principle. In order to get the original organoleptical product quality indexes, to increase the biological value of ice cream, to improve its physico-chemical and microbiological characteristics, it was studied different kinds extracts of flowers and herbal raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние электрической обработки свекловичной стружки на процесс экстрагирования сахарозы
    (1988) Шулика, Владимир Афанасьевич
    Экспериментально установлено повышение коэффициента диффузии сахара в свекле в процессе экстрагирования при комбинированной обработке свекловичной стружки электрическими полями; показано, что обработка свекловичной ткани полем постоянного электрического тока приводит к внутриклеточной фиксации части коллоидно-пектинового комплекса несахаров свеклы и повышению эффекта очистки диффузионного сока; разработан способ получения диффузионного сока путем комбинированной обработки свекловичной стружки, позволяющий уменьшить потери сахарозы при экстрагировании и снизить расход топливно-энергетических ресурсов. Experimentally found an increase in the diffusion coefficient of sugar beets in the extraction process with a combined treatment of beet chips electric fields , it is shown that tissue processing beet field of direct electric current leads to intracel-lular fixation of the colloid- pectin complex non-self- beet sugars and increase the effect of juice purification , developed by the method of obtaining the raw juice by combined processing beet chips , which allows to reduce the loss of sucrose in the extraction and reduce the consumption of fuel and energy resources.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення ефективної технології пектину із коренеплодів цукрових буряків
    (2012) Кушнір, Олена Володимирівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05. – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2012. Дисертація присвячена проблемі розроблення сучасної комплексної технології бурякового пектину. В дисертації обґрунтовано використання та представлені результати досліджень способу біохімічної підготовки коренеплодів цукрового буряку, доведені переваги розробленого способу для отримання пектину високої якості. Розроблено математичні моделі гідролітичного розщеплення протопектинового комплексу біохімічно підготовленої бурякової сировини, сформульовано засади та розроблено спосіб безперервного вилучення пектину та установку для його реалізації. Наведені результати досліджень по модифікації бурякового пектину. Представлено розроблену апаратурно-технологічну схему виробництва бурякового пектину, викладені розрахунки матеріального балансу, сформульовані вимоги до бурякового пектину, наведені розробки продуктів із застосуванням бурякового пектину. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2012. The dissertation is devoted to a problem of development of modern complex technology of sugar beet pectin. In the dissertation use is proved and results of researches of a method of biochemical preparation of sugar beet roots are presented, advantages of the developed method to receiving quality pectin are proved. It is developed mathematical models of hydrolytic splitting of a protopectin complex biochemical the prepared raw materials, it is formulated principles and are developed a method of continuous extraction of sugar beet pectin and installation for its realization. Results of researches of updating of sugar beet pectin are given. It is presented the developed hardware and technological scheme of production of sugar beet pectin, calculations of material balance are stated, requirements to sugar beet pectin are formulated, development of products with application of sugar beet pectin is given.
  • Ескіз
    Документ
    Интенсификация массообменных процессов пищевых производств в колонных аппаратах с циклическим режимом работы
    (1983) Копыленко, Анатолий Васильевич
    Осуществлен перевод в циклический режим работы колонны укрепления эфироальдегидной фракции спиртового отделения ПО Бобруйскгидролизпром" Главмак- робиопрома СССР и сатурационной установки линии производства безалкогольных напитков Ивано-Франковской пищевкусовой фабрики Минпищепрома УССР. The redeployment in cyclic mode columns strengthening efiroaldegidnoy fraction alcohol branch on Bobruyskgidrolizprom "Glavmak robioproma-Soviet line installation and carbonated soft drinks, Ivano-Frankivsk food factory Minpischeproma USSR.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технології ковбасних виробів з використанням гороху
    (2004) Штонда, Оксана Анатоліївна
    Дисертаційна робота присвячена питанням наукового обґрунтування та розробці технології виробництва добавок рослинного походження та комбінованих м’ясопродуктів, до складу яких вони входять. На основі вивчення складу гороху, розроблена технологія виробництва горохового білкового концентрату та горохової білкової пасти, яка дозволяє отримати безпечні харчові продукти. Встановлені залежності якісних показників варених ковбас заданого хімічного складу від внесення в рецептуру ковбаси горохової білкової пасти. Розроблена та затверджена нормативна документація та патентне супроводження на горохову білкову пасту та комбіновані варені ковбаси. The thesis is devoted to the scientific study and technology development of herbal supplements and medley of meat, to which they belong. Based on the study of pea developed technology of pea protein concentrate and pea protein feed, which allows get safe food. Dependence of quality indicators cooked sausages given chemical composition from entering the recipe sausage pasta pea protein. Developed and approved by the regulatory documentation and support to patent pea protein paste and combined cooked sausage.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання елементів теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва
    (2012) Бойко, Володимир Олександрович
    Виділено чинники впливу на процес тепломасообміну між буряковою стружкою та екстракційною речовиною, запропоновано методику визначення концентрації і температури бурякової стружки та дифузійного соку для похилого дифузійного апарату. Розроблена методика може бути використана для вивчення та моделювання тепломасообмінних процесів, конфігурації теплового обладнання на стадії його розроблення, а також для оптимального автоматичного керування обладнанням під час експлуатації. The factors of influence are selected on the process of heat exchange and masstransfer between the beet shaving and extraction matter, the method of determination of concentration and temperature of the beet shaving and diffusive juice is offered for a sloping diffusive vehicle. Dependence of the flow of steam of batch-type vacuum pans equipped with mechanical circulator first product are defined, four characteristic periods of flow of steam are set, linear dependences of flow steam are calculated.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології каротинвмісних продуктів Blakeslea trispora
    (2012) Анацький, Андрій Сергійович
    Досліджено зміну вмісту розчинного кисню у культуральній рідині при промисловому культивуванні Blakeslea trispora по фазам розвитку періодичноїкультури. Встановлено діапазон рО2 і значення технологічних параметрів (ступінь аерації, години біосинтезу для її зміни, швидкість перемішування), за яких відбувається максимальне утворення β-каротину продуцентом, скорочення тривалості ферментації за рахунок інтенсифікації ростових процесів.