Автореферати
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Інформаційна технологія моделювання рецептур морозива(2019) Бреус, Наталія МиколаївнаУ дисертаційній роботі аналітично та практично обґрунтовано доцільність створення експертно-моделюючої системи (ЕМС) розрахунку рецептур морозива. Проведено дослідження процесу моделювання рецептур морозива з використанням CASE-засобу Erwin Process Modeler та виявлено основні бізнес-процеси, а також інформаційні потоки, що їх забезпечують. Розроблено структурно-функціональна модель ЕМС та її компоненти, що призначені для ефективного забезпечення процесу моделювання рецептур морозива, а також забезпечує гнучке подальше удосконалення та інтегрування системи з промислово-інформаційним комплексом будь-якого підприємства даної галузі. Розроблено математичний та алгоритмічний апарат для отримання оптимальних рецептур морозива за заданою якістю як складової ЕМС, що базується на розробленому методі моделювання рецептур морозива який, на відміну від традиційних, заснований на застосуванні технології обробки експертних даних та методів оптимізації. The dissertation analytically and practically substantiates the feasibility of ice cream recipe calculation by creating expert modeling system (EMS). The ice cream recipe modeling process was studied using the CASE tool Erwin Process Modeler and the main business processes as well as the information flows that provided them were identified. The structural and functional model of EMS and its components are designed to effectively support the process of modeling ice cream calculations as well as to provide flexible further upgrading and integration of the system with the industrial and information complex of any enterprise in this sector. A mathematical and algorithmic apparatus to obtain optimal ice cream recipes for a given quality as a component of the expert system is developed. It is based on the developed method of modeling ice cream recipes, which, unlike traditional ones, uses the expert data processing technology and optimization methods. The EMS architecture consists of four separate blocks: a database, a knowledge base, software modules to implement the mathematical apparatus and quality control functions of the recipe composition and its technological applicability, user interface. The database provides the primary information on recipe ingredients and their physical, chemical, functional and technological properties, auxiliary materials as well as quality indicators. It stores user-targeted data on recipe composition, physical and chemical characteristics of ingredients, recipe status.Документ Інформаційні технології організації міжміських пасажирських перевезень у регіоні(2014) Олещенко, Любов МихайлівнаЗапропоновано нову інформаційну технологію для покращення якості міжміських автобусних пасажирських перевезень. Для побудови інформаційних технологій розроблено нові адаптовані гравітаційні моделі пасажирсько- транспортних взаємодій між містами Чернігівської області, які враховують статистичні епіцикли пасажиропотоку у просторі і часі. The new information technology to improve the quality of bus Intercity passenger transport is proposed. For the construction of information technology new adapted gravity models of passenger traffic interactions between the cities of Chernihiv area are developed, that taking into account the statistical epicycles passenger traffic in space and time.Документ Тактичне планування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості(2014) Федишин, Майя ПилипівнаУ дисертаційній роботі представлені теоретичні засади планування грошових потоків в системі управління, суті, класифікації тактичних і стратегічних цілей підприємств; особливості формування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості та обґрунтовано їх роль у забезпеченні цілей підприємств галузі.Проаналізовано існуючі підходи щодо визначення сутності поняття «грошові потоки», узагальненоїх класифікаційні ознаки, визначено місце та роль грошових потоків у досягненні цілей підприємств; обґрунтовано значення тактичного планування грошових потоків на підприємствах. В роботі проведено аналіз стану підприємств харчової промисловості, досліджено стан формування грошових потоків на підприємствах, запропоновано вирішити основні проблеми, що виникають у процесі руху грошових потоків, запропоновано шляхи підвищення ефективності тактичного планування як передумови зміцнення фінансової стабільності на харчових підприємствах. Розглянуто проблеми формування грошових потоків та наслідки неефективного планування грошових потоків для підприємств. Запропонованонауково-методичний підхіддо оцінювання ефективності тактичного планування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості, спрогнозовано оптимальний розмірцільового грошового потоку, що забезпечуватиме підвищення темпів економічного розвитку підприємств та зростанняїхконкурентних позицій і ринкової вартості. Практичне застосування оцінки рівня планування дає можливість проранжувати підприємства за рівнем ефективності планування та, залежно від одержаних результатів, запропонувати комплекс заходів щодо підвищення ефективності грошових потоків на підприємствах харчової промисловості. The research focuses ontheoretical, methodological, organizational and practical problems and increases cash flows tactical planning efficiency in the food industry. The dissertation presents theoretical foundations of nature, enterprises tactical and strategic goals classification, especially the cash flows formation in the food industry and the paper proves their role in providing the objectives enterprises of the food industry. There were analyzed the approaches to defining the essence of the concept of "cash flow", generalized the existing classifications, defined the cash flow place and role for achieving business goals; grounded the importance of tactical planning on the enterprises. The thesis analyzes the state of the food industry, investigates the firms financial condition in the sample and on the basis of financial condition analysis, cash flow estimation is proposed to solve the main problems encountered in the cash flows suggested ways to improve tactical planning as a prerequisite for strengthening financial stability on the food enterprises. The cash flows formation problems and the consequences of ineffective cash flow planning for businesses were studied. A methodical approach to evaluating the efficiency of tactical planning in the food industry, the predicted optimum amount of net cash flows, which will ensure the economic development movement and their market value increase were offered. Practical application of the planning assessment enables enterprises to rank the level of efficiency planning and depending on the results, suggests a range of measures to improve the efficiency of cash flows in the food industry.Документ Оптимізація і синтез транспортного обладнання харчових виробництв(2006) Лензіон, Валентин ЙосиповичДисертація містить теоретичні дослідження в області створення облад- нання транспортно-технологічних систем склотарних виробів і результати виконаних експериментальних досліджень. Розроблено методики розрахунку транспортних систем з оптимізацією останніх по обмеженню силових дій, пе- рехідних вібромістків, гравітаційних та інерційно-фрикційних орієнтувальних пристроїв, визначено можливості інтенсифікації робочих процесів. The thesis contains theoretical researches in the field of creation of equipment of transport technological systems of glasstare items and outcomes of the executed 23 experimental researches. The techniques of account of transport systems with optimization last on restriction of force effects, transitional vibrating bridges, gravitational and inertia of frictional rough devices are developed, the possibilities intensity of working processes are determined.Документ Автоматизована енергозберігаюча система керування виробництвом у промисловому пташнику(2012) Русиняк, Михайло ОмельяновичДисертація спрямована на вирішення актуальної наукової і технічної проблеми автоматизації управління виробництва яєць у промисловому пташнику. На підставі аналізу процесів енергоспоживання обґрунтовано напрями енергозбереження та підвищення ефективності у технологічних процесах виробництва яєць з використанням автоматизованої системи керування мікрокліматом промислового пташника. Розроблено адаптивну математичну модель процесу виробництва яєць. В дисертації розглянуті питання підвищення ефективності виробництва за рахунок встановлення оптимальних параметрів мікроклімату. Розроблено алгоритм управління та апаратний склад програмно- технічного комплексу, на основі об’єктно-орієнтованих інформаційних технологій. Проведені лабораторно - виробничі випробовування системи показали її працездатність, а розрахунковий термін окупності капітальних вкладень складає 4 місяці.Документ Технологія отримання та властивості рамноліпідних поверхнево-активних речовин бактерій роду Pseudomonas(2009) Покиньброда, Тетяна ЯрославівнаВстановлено оптимальні умови синтезу біоПАР штамом Pseudomonas sр. PS-17 та розроблено технологію їхнього отримання на суміші субстратів. Доведено, що за фізико-хімічними властивостями отримані продукти є ефективними ПАР (висока емульгувальна, поверхнева, піноутворювальна активність). Встановлено, що рамноліпідні ПАР впливають на проникність клітинних мембран мікроорганізмів, є малотоксичними речовинами. Показано можливість застосування біоПАР для очистки ґрунтів від нафтових вуглеводнів.Документ Удосконалення процесу адсорбційного очищення питної води та водно-спиртових розчинів(2010) Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаДисертація присвячена удосконаленню процесів адсорбційного очищення питної води та водно-спиртових розчинів природними адсорбентами. Отримано кінетичні криві адсорбції іонів заліза та амонійного азоту досліджуваними природними адсорбентами. Встановлено поглинальну спроможність палигорськіта, глауконіта, морденіта щодо важких металів, радіонуклеїдів, колоній шкідливих бактерій, наведено обгрунтування механізмів сорбції, що відбуваються при цьому. Розроблено математичну модель адсорбційних процесів на базі дифузійної моделі, запропоновано програму для її розв’язку, перевірено її адекватність. Отримані результати використано при проектуванні конструкції адсорбера, яким удосконалено технологічну схему виробництва питної води.Розраховані фізичні константи та кінетичні характеристики адсорбованих домішок із води палигорськітом. Доведено екологічну безпеку використання досліджуваних природних мінералів. Підібрано ефективний адсорбент для обробки водно-спиртових розчинів – глауконіт.Документ Удосконалення процесу адсорбційного очищення соку столового буряка(2012) Шейко, Таміла ВолодимирівнаДисертаційна робота присвячена удосконаленню процесу адсорбційного очищення соку столового буряка від небажаних домішок природними адсорбентами. Підібрано ефективний адсорбент - шунгіт. Визначено раціональні параметри його використання для очищення соку столового буряка від пектинових речовин, нітрат-іонів, іонів важких металів, шкідливих мікроорганізмів. Отримані кінетичні залежності та розраховані фізичні константи адсорбованих домішок із соку столового буряка шунгітом, які можуть бути використані при проектуванні адсорберів. Досліджено залежність коефіцієнтів зовнішньої і внутрішньої дифузії від температури при адсорбції пектинових речовин шунгітом. Підібрано оптимальні параметри регенерації шунгіта перегрітою водяною парою і встановлено її кратність. Розроблено математичну модель розрахунку тривалості процесу адсорбції до настання фазової рівноваги при поглинанні пектинових речовин із соку столового буряка шунгітом, встановлено її адекватність і підібрано програму її розв´язку. Удосконалено апаратурно-технологічні схеми виробництва соку столового буряка та харчового барвника з нього, обґрунтовано їх економічну ефективність.