Автоматизація процесів координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу
Файли
Дата
2014
Автори
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності роботи
цукрового заводу за рахунок удосконалення систем автоматизації шляхом
використання алгоритмів, процедур, методів координації та методів
ситуаційного управління. Технологічні комплекси (ТК) харчової промисловості
є складними системами. В складі ТК можна виділити окремі підсистеми, кожна
з яких має свої критерії управління, математичні моделі та обмеження.
Підсистеми ТК мають численні зв'язки між собою за матеріальними та
енергетичними потоками, а також за впливом на якісні показники
напівпродуктів та готового продукту. При оцінці ефективності функціонування
ТК саме взаємні зв'язки між підсистемами мають найбільш суттєве значення. В
той же час в харчовій промисловості при автоматизованому управлінні ТК
фактично не враховуються взаємні зв'язки між підсистемами, відсутня
координація їх роботи, що значно знижує техніко-економічні показники
функціонування автоматизованих ТК. Для вирішення поставленої задачі
проведено системно-технічний аналіз технологічного комплексу та показників
його функціонування, виконано декомпозицію ТК, сформовано критерій
координації, розроблено алгоритмічне та програмне забезпечення системи
координації підсистем ТК цукрового заводу з системою підтримки прийняття
рішень для дифузійного та випарного відділень. The thesis is dedicated to increase the efficiency of the sugar factory by
improving automation systems by using algorithms, procedures, methods of
coordination and methods of situational control. Technological complexes (TC) of
food industry is a complex system. Separate subsystems, each of which has its own
criteria for management, mathematical models and restrictions, can be picked out
from TC. Subsystems of TC have numerous connections among themselves on
material and energy flows, as well as the impact on the quality indicators of
intermediate product and finished product. Mutual connections between subsystems
are the most essential when the efficiency of TC is assessing. At the same time,
reciprocal connections between subsystems in food indusdtry in the automated TC
actually are not captured, there is no coordination of their work, which greatly
reduces the technical and economic performance indicators of automated TC.
System-technological analysis of TC and indexes of its performance are done,
decomposition of TC is performed, coordination criteria is formed, algorithms and
software for the system of coordination of TC subsystems of sugar factory with
support system for diffusion and evaporation units are performed to solve the
coordination task.
Опис
Ключові слова
декомпозиція, автоматизація, технологічний комплекс цукрового заводу, координація, ситуаційне управління, decomposition, technological complex of sugar factory, automation, coordination, situational control, кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка
Бібліографічний опис
Шумигай, Д. А. Автоматизація процесів координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.13.07 / Шумигай Дмитро Анатолійович ; НУХТ. – К., 2014. – 22 с.