Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю як основи продуктів функціонального харчування і бактеріотерапевтичних препаратів

Ескіз

Дата

2016

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Розглянуто види, джерела видалення та дана характеристика танинів. Проаналізовано шляхи біодеградації основних видів танінів і ферменти, що беруть участь в процесах їх розкладу. Показано можливе використання і значення танінів у різних галузях промисловості, особливо в харчовій і фармацевтичній. Висвітлено перспективи застосування пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю в якості основи фармацевтичних препаратів - пробіотиків і продуктів функціонального харчування. The types of tannins and their sources of selection were considered. The characteristics of the structure and properties of tannins, especially of bacterial origin were given. Positive and negative properties of various tannins, mainly of vegetable origin were reviewed. The ways of biodegradation of the main types of tannins and enzymes involved in the processes of their decomposition were analyzed. The possibility of using tannins and their value in a variety of industries, especially in the food and pharmaceutical was shown. Literature data of many known researchers concerning of bacterial tannase activity and methods of its determining and also isolation bacteria with tannase activity were summarized. The main tannase-producing bacteria, especially with potential probiotic properties and the ability to use in creating bacterial drugs and functional foods were shown. Application perspectives of tannase activity of probiotic microorganisms as a basis for pharmaceutical products - probiotics and functional foods enriched with probiotic microorganisms relevant to the antioxidant and anti-tumor properties were covered. Practical use of tannase still quite limited due to the insufficient study of its properties, the complexity of production and purification were noted.

Опис

Ключові слова

таназна активність, мікробіота кишечника, продукти функціонального харчування, пробіотики, probiotics, tannase activity, gut microbiota, probiotics, functional food products, кафедра біотехнології і мікробіології, кафедра біотехнології і мікробіології

Бібліографічний опис

Старовойтова, С. О. Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю як основи продуктів функціонального харчування і бактеріотерапевтичних препаратів / С. О. Старовойтова // Харчова промисловість. – 2016. - №20. – С. 86–92.

Колекції

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced