Дослідження поверхнево-активних властивостей фосфатидилхоліну

Ескіз

Дата

2019

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

За величинами граничної адсорбції, товщини адсорбційного шару та посадкової площі однієї молекули доведено єдність поверхнево-активних властивостей досліджуваних ПАР з сировини тваринного і рослинного походження при утворенні емульсій прямого типу. Методом ЯМР спектроскопії на ядрах 31Р встановлено, що між досліджуваними зразками суттєвої різниці у груповому та жирнокислотному складах немає і вона лежить в межах ±0,5%. Розраховано величину гідрофільно-ліпофільного балансу ФХ, що становить 6,475 і доведено його належність до групи амфотерних емульгаторів емульсій прямого типу. Встановлено концентрацію структурних перетворень на рівні 0,3%, що дозволяє одержати стабільні емульсії олія-вода без застосування додаткових співемульгаторів. Одержані дані дозволяють точно підбирати склад багатокомпонентних стабілізаційних композицій та ефективно керувати стійкістю структурованої системи.

Опис

Ключові слова

фосфатидилхолін, поверхневий натяг, гідрофільно-ліпофільний баланс (ГЛБ), 31Р ЯМР спектри, міцелоутворення, кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів, кафедра експертизи харчових продуктів, кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Бібліографічний опис

Дослідження поверхнево-активних властивостей фосфатидилхоліну / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, В. М. Пасічний, А. І. Маринін // Voprosy khimii i khimicheskoi tekhnologii. – 2019. – № 6. – С. 170–176.

Колекції

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced